- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» της ΑΑΔΕ - Αποκάλυψε φοροδιαφυγή σε 287 κινεζικές επιχειρήσεις
Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα - Διέθεταν καταστήματα σε όλη την επικράτεια
ΑΑΔΕ: Τα αποτελέσματα της επιχείρησης «Χάρτινος Δράκος» παρουσίασε ο Γιώργος Πιτσιλής - Φοροδιαφυγή 287 επιχειρήσεων λιανεμπορίου κινεζικών συμφερόντων.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της επιχείρησης κατά της φοροδιαφυγής «Χάρτινος Δράκος» παρουσιάζει σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μετά την υποβολή ανωνύμων καταγγελιών, υπογραμμίζοντας την μεγάλη σημασία που δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή στη ενάντια στη φοροαποφυγή.
Πρόκειται για υπόθεση φοροδιαφυγής 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων από τον τομέα του λιανεμπορίου.
Ήταν ένας δύσκολος έλεγχος γεμάτος προκλήσεις, είπε ο κ. Πιτσιλής, περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του ελέγχου σε συνέντευξη Τύπου.
Ο «Χάρτινος Δράκος» στις δαγκάνες της ΑΑΔΕ
Αναλυτικότερα, διεθνές κύκλωμα προμήθειας λογισμικού σε κινεζικές επιχειρήσεις, μέσω του οποίου μείωναν την αξία των αποδείξεων και παραποιούσαν το QR της απόδειξης που διαβιβάζεται στην εφορία, εξάρθρωσε η AAΔΕ, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής, το εν λόγω λογισμικό είχε διατεθεί σε 287 κινεζικές εταιρίες λιανικού εμπορίου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών προέκυψε ότι το QR στις αποδείξεις δεν σκανάρεται.
Ελεγκτές της ΑΑΔΕ εμφανίστηκαν σαν πελάτες και διαπίστωσαν ότι ενώ οι αποδείξεις που πληρώνονταν με κάρτα «περνούσαν» κανονικά γιατί διασταυρώνονται ηλεκτρονικά με τις τράπεζες, όταν η πληρωμή γινόταν με μετρητά η αξίας της απόδειξης μειωνόταν στο 1/10.
Από έλεγχο που έγινε μόνο τον Φεβρουάριο, οι 287 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό εμφάνιζαν τζίρο 3 εκατομμύρια στην εφορία. Από την έρευνα που ξεκίνησε, θα φανεί ποιες από τις 287 επιχειρήσεις έκαναν παραποίηση στοιχείων και ποιος ήταν ο πραγματικός τζίρος που απεκρύβη.
Με διασταύρωση στοιχείων και χρήση σύγχρονων μέσων, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν άργησαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για απόδειξη 99 ευρώ, έστειλε στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 και για απόδειξη 21 ευρώ, έστελνε απόδειξε 2,1 ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.