- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ευρώπη μπροστά στις ευρωεκλογές
Αυτό σημαίνει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες
Οι κρίσιμες Ευρωκλογές 2024 για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ευρώπη βρίσκεται σε δεινή θέση: για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια (με την εξαίρεση των γεγονότων της πρώην Γιουγκοσλαβίας) ξέσπασε πόλεμος στην καρδιά της με άδηλο το τέλος του, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και υποδομές. Το χειρότερο όμως είναι η κυνική αντιμετώπιση από ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών που, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, το αποτύπωμα της πανδημίας, τις αδύναμες προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την εκμετάλλευση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, θα οδηγήσει σε πρωτοφανή ποσοστά αποχής στις Ευρωεκλογές 2024 και επίσης πρωτοφανές ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων, ίσως και πάνω από το 25%!
Η κατάσταση θυμίζει τη δημοκρατία της Βαϊμάρης και εγκυμονεί την κλιμάκωση του πολέμου, που θα είναι εξαιρετικά διαφορετικός και ασύλληπτα καταστροφικότερος από οτιδήποτε έχουμε μέχρι τώρα βιώσει ως ανθρώπινο είδος. Οι πιθανές συμμαχίες έχουν ήδη σχηματιστεί: Ρωσία, Ιράν και Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ και την απρόθυμη Ευρώπη που ασφυκτιά, αμήχανη, με τρεμάμενο βήμα και κίνδυνο διαμελισμού.
Τι θα κάνει η ΕΕ; Θα διασφαλίσει τα προνόμια της ανώτερης τάξης με μια οικονομική λιτότητα και αυξανόμενες ανισότητες που θα αποτελούν μια συνεχή θρυαλλίδα στην κοινωνική συνοχή ή θα προστατεύσει την πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, με ένα πιο δίκαιο οικονομικό μοντέλο, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την κλιματική κρίση; Μάλιστα με ένα τρόπο που να μη φορτώνει τον λογαριασμό στις πλάτες της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά σε αυτούς που ρυπαίνουν συστηματικά επί πολλές δεκαετίες και να αυξάνει τις θέσεις απασχόλησης με πράσινες θέσεις εργασίας;
Αν τα ποσοστά του ECR (Μελόνι-Ιταλία, Νόμος και Δικαιοσύνη-Πολωνία, Vox-Ισπανία, το φιλανδικό Riikka Purra και οι Σουηδοί Δημοκράτες) είναι τέτοια που να απειλήσουν την ιστορική συμμαχία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων (οι οποίοι τώρα ονομάζονται Renew Europe) από το να έχει μια σταθερή πλειοψηφία, τότε η Πράσινη οικογένεια μπορεί να κληθεί να παίξει ενεργότερο ρόλο. Αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει το κέντρο βάρους των ευρωπαϊκών πολιτικών, επιτρέποντας στους Πράσινους να εντατικοποιήσουν πάλι τη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση, να προωθήσει τα σχέδια αποκατάστασης της φύσης (στα οποία αντιτίθεται το Λαϊκό Κόμμα), να κατατάξει ξανά το φυσικό αέριο ως μη ανανεώσιμη μορφή ενέργειας (σε αντίθεση με το «κατόρθωμα» της προηγούμενης περιόδου) και να προωθήσει την αναθεώρηση της ΚΑΠ (κοινής αγροτικής πολιτικής) με κοινωνική αλληλεγγύη.
Αυτό σημαίνει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και κάθε ψήφος προς τους Πράσινους έχει μεγάλο ειδικό βάρος. Στην Ελλάδα οι Πράσινοι-Οικολογία συμμετέχουν στη λίστα του «Κόσμου», του οποίου ο επικεφαλής έχει μετακινηθεί ήδη στην ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών. Ήρθε η στιγμή για να τους αυξήσουμε!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η κυβέρνηση αλλάζει ξανά τους κανόνες των αυτοδιοικητικών εκλογών με στόχο τον ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο της Αυτοδιοίκησης»
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς- Ενισχύονται τα μελτέμια, αυξημένη ετοιμότητα και μεγάλη προσοχή από όλους
Κατηγορώντας τον παράλληλα ότι «επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρότυπο πολιτικής εντιμότητας»
Άδωνις Γεωργιάδης: Κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί του Πολάκη
Αμφισβητεί τη νομιμότητά του
Τι είπε για τη σχέση του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο
Aιχμές για τη λειτουργία του κόμματος σε «κεντρικό επίπεδο»
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλούν στον υπουργό Δικαιοσύνης
Έντονη κριτική από Νίκο Παππά
Περιοδεία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Βόρεια Ελλάδα
«Στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση, αλλά και η περιχαράκωση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μαζεύτηκαν οι υπογραφές για νέα Κεντρική Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι είχε διενεργήσει εσωτερική έρευνα για τον πρώην επίτροπο
Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι νέες τεχνολογίες και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκονται στο επίκεντρο του Athens Defence Conference 2026
Τι δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 29 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουλίου
Η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα συνέχειας του κυβερνητικού έργου μέσα από ανάρτηση στα social media
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το πρωτοποριακό πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με το MIT
«Υπερόπλο» ο Εξωδικαστικός για τους οφειλέτες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Η ανάρτηση - κάλεσμα της Δόμνας Μιχαηλίδου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.