Πολιτικη & Οικονομια

Στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας τα τρακτέρ - Σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν

Μέχρι την Τρίτη οι συμβολικοί αποκλεισμοί των δρόμων

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας τα τρακτέρ - Σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν
Στο κέντρο της Λάρισας τα τρακτέρ των αγροτών © EUROKINISSI

Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη η 15μελής επιτροπή των αγροτών. Τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες μπαίνοντας με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, τρακτέρ μπλοκάραν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης στο ύψος των Νέων Μουδανιών.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0sp2y4q27l)
Στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας τα τρακτέρ - Σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν
© EUROKINISSI

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι την Τρίτη και την συνάντηση της 15μελούς επιτροπής τους με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Την επιτροπή θα απαρτίζουν έξι αγρότες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από τη Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, έχει «κλειδώσει» από την πλευρά της κυβέρνηση να δοθεί νωρίτερα στους αγρότες η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ο οποίος καταργείται και για το 2024 και αφορά περίπου 300.000 αγρότες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρήσουν από τα αγροτικά μπλόκα ενόψει της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέχεια του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση ότι θα γίνει διάλογος μόνο εάν οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, ο αντιπρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης σημείωσε: «Μα δεν κλείνουμε τους δρόμους, ούτε και δημιουργούμε ταλαιπωρία στους πολίτες και για αυτό και η πλειονότητα των κοινωνικών τάξεων στηρίζει τον αγώνας μας. Με τις κινητοποιήσεις μας θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που μας οδηγούν στον αφανισμό και τους Έλληνες πολίτες στην κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης προϊόντων».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0qwlrqeji1)

Τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας       

Το απόγευμα της Παρασκευής, αγρότες από το μπλόκο του Πλατύκαμπου μπήκαν με τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας, περνώντας από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου και δηλώνουν ότι θα διανυκτερεύσουν.

Οι αγρότες ζητούν να λυθούν τα προβλήματά τους, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε παγετός, χαλαζοπτώσεις και περονόσπορος στα αμπέλια, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από το κράτος». Τα βασικά τους αιτήματα, που γνωστοποίησαν και με επιστολή τους στον πρωθυπουργό είναι:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού πετρελαίου

- Επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα

- Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ

- Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων, που δεν καλύπτονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

- Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις στα τελωνεία

- Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές

- Έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα

Καρδίτσα: Τα τρακτέρ έφτασαν στο κέντρο της πόλης

Αγροκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στον Ε 65 προχώρησαν σε συλλαλητήριο στην Κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκεί τους ανέμεναν δεκάδες φορείς και σωματεία, δείχνοντας τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν. Περίπου 20 τρακτέρ έφτασαν από το μπλόκο στην πλατεία. Συμβολικά οι αγροκτηνοτρόφοι έκαψαν άχυρα και έχυσαν γάλα, «ό,τι απέμεινε από τον κάμπο που πλημμύρισε». Στη Λάρισα ξεκίνησε αργά το απόγευμα το κομβόι των αγροτών το οποίο έφτασε στο κέντρο της πόλης, όπου θα διανυκτερεύσουν τα τρακτέρ.

Στο κέντρο της Λάρισας και της Καρδίτσας τα τρακτέρ - Σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν
© EUROKINISSI

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0qo9wv6ghd)

Μπλόκα και στους κόμβους Δερβενίου, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης

Σε συμβολικό αποκλεισμό μισής ώρας προχώρησαν τα αγροτικά μπλόκα στους κόμβους Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και σε άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερία, όπως μεταξύ άλλων κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, Γιαννιτσά και Χαλκηδόνα. 

 Μάλιστα, στο μπλόκο του Δερβενίου, δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι και μοίρασαν 200 μπουκάλια των 500 Ml στα διερχόμενα οχήματα και φορτηγά από την παράπλευση οδό. «Πέρυσι πουλούσα 1,60 ευρώ/λίτρο το πρόβειο γάλα, τον Νοέμβριο η τιμή του έπεσε στο 1,55 ευρώ/λίτρο, τον Δεκέμβριο στο 1,50 ευρώ/λίτρο και τώρα μας είπαν ότι στο τιμολόγιο Ιανουαρίου θα το δούμε στο 1,40 ευρώ/λίτρο», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Γιάννης Παναγιωτίδης, προσθέτοντας «για όσα λέω έχω όλα τα σχετικά τιμολόγια».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0r4lnqhwld)

Μάλγαρα: Φραγμός της ΕΛ.ΑΣ. για να μη βγουν τα τρακτέρ στην ΠΑΘΕ

Παράλληλα, φραγμό έστησε η ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα της Παρασκευής στα Μάλγαρα, για να μην αποκλείσουν οι αγρότες την Εθνική Οδό, καθώς λίγο μετά τις 18:00 τα τρακτέρ κινήθηκαν αιφνιδιαστικά, με τους αγρότες να έχουν ως στόχο τον αποκλεισμό της ΠΑΘΕ. Παράλληλα, αγρότες από τη Χαλκιδική έστησαν μπλόκο στον κόμβο Μουδανιών με τον δρόμο να παραμένει κλειστός και στα δύο ρεύματα από τις 18:00 έως τις 20:00.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz0pkgel3rw1)

Αίγιο: Στους δρόμους για 8η μέρα οι αγρότες με μηχανοκίνητη πορεία

Συνεχίζουν απόψε για 8η μέρα να παραμένουν στο μπλόκο της παλιάς Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του ποταμού Σελινούντα, οι αγρότες της Αιγιάλειας. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από το μπλόκο μέχρι το κέντρο του Αιγίου, όπου θα παραμείνουν για λίγη ώρα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην παλαιά Εθνική Οδό.

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό προχώρησαν και οι αγρότες της Λέσβου, στη διασταύρωση Καλλονής – Αγίας Παρασκευής. Έκαψαν ζωοτροφές, τις οποίες έσβησαν στη συνέχεια με γάλα.

Στο μεταξύ, για αύριο στις 19:30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ