Ελλαδα

Απειλούν με πολύωρα μπλόκα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας»

Την Τρίτη η κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απειλούν με πολύωρα μπλόκα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας»
Κινητοποίηση αγροτών στην πόλη των Τρικάλων © ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες - Την Τρίτη η κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον των κινητοποιήσεων - Θα δούμε εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, δηλώνουν

Στην πανελλαδική σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους απειλώντας με πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyxbrtqebog9)

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως, παραμένουν στα μπλόκα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο και υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλία δόθηκαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyxccatinmix)

Διεκδικούμε την επιβίωσή μας, λέει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας», λέει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

«Έχουμε μεγάλη υποχρέωση να υποδεχτούμε αύριο συναδέλφους από όλα τα μπλόκα, ενημερώσαμε όσους έπρεπε, τα αιτήματα είναι κοινά σε όλη την Ελλάδα. Προέχουν για εμάς τα νερά της Κάρλας, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις. Αύριο θα απευθύνουμε προσκλητήριο για αλλαγή του αγώνα μας, ώστε να πιέσουμε την Πολιτεία να αλλάξει αποφάσεις. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να δείξουμε σεβασμό, αλλά η ανάγκη μας οδηγεί να δούμε και εδώ εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας», είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.

Ο συνδικαλιστής των αγροτών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, είπε: «Θα δούμε πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα προταθεί η κλιμάκωση, με την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε για την επιβίωσή μας. Θα προχωρήσουμε σε δράσεις μέσα στις πόλεις, θα δούμε για συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, μαζί με πολύωρους και πιο έντονους αποκλεισμούς στην Εθνική Οδό, ώστε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση».

Απειλούν με πολύωρα μπλόκα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας»
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Στο τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι αγρότες

Στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία, ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

Απειλούν με πολύωρα μπλόκα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας»
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας

Αγρότες από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής επιχείρησαν νωρίτερα να φτάσουν με τα τρακτέρ τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, να καταθέσει ψήφισμα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς αποκλείστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, στην Εθνική οδό, στο ύψος του Λακκώματος. Λίγη ώρα αργότερα οι αγρότες επέλεξαν να φύγουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στο μπλόκο των Μουδανιών.

Την ίδια ώρα στο ψήφισμα με τα αιτήματά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης έθεταν ως πρωταρχική επιδίωξη τις αποζημιώσεις για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%.

Στις Σέρρες οι αγρότες έκλεισαν την Εγνατία οδό στον κόμβο του Στρυμονικού

Στις Σέρρες, οι αγρότες έκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Εγνατία Οδό, στον κόμβο του Στρυμωνικού. «Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε ένα μπλόκο στον κόμβο του Στρυμονικού θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου.

Συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων

Στα Τρίκαλα αγρότες με τα τρακτέρ τους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, κατέκλυσαν την πόλη. Συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Χρύσα Ντιντή, στην οποία υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Είναι μαζί τους αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας, αγρότες από πληγείσες περιοχές αλλά και φοιτητές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις σπουδές τους λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.

Απειλούν με πολύωρα μπλόκα οι αγρότες: «Θα δούμε εικόνες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας»
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Όπως ανέφεραν οι αγρότες στην ΕΡΤ, «δεν θα φύγουν από τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς οι ίδιοι έχουν ετοιμάσει τους φακέλους με τις ζημιές που έχουν υποστεί και πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει τις 2.000 ευρώ». Σήμερα Δευτέρα θα υπάρξουν τοπικές συσκέψεις των αγροτών σε όλα τα μπλόκα της Θεσσαλίας ενόψει και της αυριανής πανελλαδικής σύσκεψης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ