Πολιτικη & Οικονομια

Επιστολική ψήφος: Η τροπολογία «τίναξε στον αέρα» τη συναίνεση

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την επιστολική ψήφο
Αντιπαράθεση στη Βουλή για την επιστολική ψήφο © Aris Oikonomou / SOOC

Η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση για την επέκταση της επιστολικής ψήφου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει 

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που επεκτείνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των ομογενών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η αντιπολίτευση επικρίνει τον αιφνιδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης σε ένα νομοσχέδιο για το οποίο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται διακομματική συναίνεση -κάτι που πλέον δεν υφίσταται.

Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή
Την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Βουλή © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κασσελάκης για επιστολική ψήφο: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;

Παρέμβαση στο θέμα της επιστολικής ψήφου κάνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Απευθυνόμενος προς τους πολίτες σημειώνει: «Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ακολούθως αναπτύσσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που όπως λέει «πηγάζουν από την πάγια αρχή μας. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους Έλληνες να συμμετέχουν σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας. Να συμμετέχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπου και αν είναι οι Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία, ήταν απολύτως συνεπής».

Επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας: «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι, ούτε συνεπής, αλλά δε έχει και την επάρκεια. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου, ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται. Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων.

»Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κ. Κεραμέως, με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν δύο διακρίσεις. Η πρώτη είναι εναντίον των αποδήμων, διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής, δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου.

»Η δεύτερη διάκριση αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι, αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης, εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: το θέλουν;».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cymasvy9qdq1)

Κεραμέως για Κασσελάκη: Να εξηγήσει στους απόδημους γιατί λέει «όχι» 

Την ερώτηση «πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνηγορήσει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει ατελές, με σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα, που προσβάλλει βασικές αρχές του Συντάγματος» και ότι προφανώς «δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής αλλά η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής».

«Ο πρόεδρος σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες τού εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Ένα ερώτημα θα έχουν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε η Νίκη Κεραμέως, βάζοντας πλέον στο επίκεντρο της άτυπης προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει των ευρωεκλογών, την επιστολική ψήφο και τον τρόπο που στάθηκαν τα κόμματα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Εμείς εδώ συζητάμε και είμαστε σε έναν μικρόκοσμο. Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα, τόσο για τους Έλληνες εντός της επικράτειας όσο και για τους Έλληνες εκτός της επικράτειας, που μας παρακολουθούν ξανά και ξανά και περνούν στο μεταξύ οι δεκαετίες, είναι πως ένα πράγμα τους απασχολεί. ”Θα μας δώσετε επιτέλους”, λένε, ”το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, χωρίς περιορισμούς;”. Αυτό ρωτούν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είπατε πως είστε υπέρ. Έκτοτε όμως πολλές ανακολουθίες συνέβησαν», είπε η Νίκη Κεραμέως και κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να εξηγήσει «πώς γίνεται ένα κόμμα να ψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο, να λέει ναι, επί της αρχής, και μια ώρα αργότερα, να ψηφίζει ναι στην πρόταση αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή αυτό που ψήφισε είναι αντισυνταγματικό».

Επέμεινε δε σημειώνοντας ότι είναι ανακόλουθο από τη μια να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, για τις ευρωεκλογές, αλλά να λες όχι για τις εθνικές εκλογές. «Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες; Ότι ναι, στις ευρωεκλογές, ψήφισε με επιστολική ψήφο αλλά στις εθνικές εκλογές, πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε τρεις ώρες, για να πας στη Βόρεια Αμερική, εκεί που υπάρχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Και πώς γίνεται αρχικά να λες ναι στην επιστολική ψήφο και μετά να λες όχι», είπε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε κατάφωρα αντισυνταγματική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στη δική του τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο και προβλέπει τέσσερις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων ώστε να εκπροσωπούνται στη Βουλή με τις αντίστοιχες έδρες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cym948y9jxuh)

Ανδρουλάκης: «Δείχνετε αλαζονεία, δεν θα ψηφίσουμε»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα.

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» τόνισε ο Ν.Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατάφερε να τινάξει στον αέρα την συναίνεση που επέδειξε η αντιπολίτευση. «Η αλαζονεία σας είναι κακός σύμβουλος. Πρόκειται για μεθόδευση του πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση. Μετέφρασε τη συναίνεση ως λευκή επιταγή, βλέποντας μας ως κομπάρσους», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμφώνησε επί της αρχής δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο για διάλογο και συνεννόηση, καθώς η επιστολική ψήφος στο εσωτερικό της χώρας είναι προς διευκόλυνση όσων αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα να προσέλθουν στις κάλπες. «Αποσύρετε την τροπολογία κι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε αφού θα έχουμε αξιολογήσει την εφαρμογή της στις ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «η επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψηφοφορίας και στο εσωτερικό της χώρας, ακόμα και για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως κώλυμα και μπορεί να μένουν ακόμη και δίπλα από το εκλογικό τους τμήμα, μας βρίσκει αντίθετους. Για εμάς η επιστολική ψήφος για τους κατοίκους εσωτερικού είναι χρήσιμη μόνο όταν υφίσταται σοβαρό και αντικειμενικό εμπόδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Όπως θέματα υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, σπουδών, εργασίας, απόστασης. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε και σχετική τροπολογία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη ρύθμιση την οφείλουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς να εξαρτάται το εκλογικό τους δικαίωμα από τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους ή την οικονομική τους δυνατότητα να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να έρθουν στη χώρα. Σε αυτό συνηγορεί και η εμπειρία από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής που δέχθηκε την επίμαχη τροπολογία, ισχυριζόμενος ότι είναι εκπρόθεσμη ενώ ανέφερε ότι η αρμόδια Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής παραμένει χωρίς προεδρείο από τον Σεπτέμβριο και δεν συζήτησε καν το νομοσχέδιο και την τροπολογία της κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας

Κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα και για τα εξής άρθρα του νομοσχεδίου:

'Αρθρο 6: Πεδίο εφαρμογής - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1 ν. 4648/2019.

'Αρθρο 8: Ειδική εφαρμογή εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο

'Αρθρο 11: Αποστολή ειδικών φακέλων ψηφοφορίας

'Αρθρο 13: Διαδικασία ψηφοφορίας

'Αρθρο 14: Παραλαβή φακέλου επιστροφής επιστολικής ψήφου

'Αρθρο 21: Αποπεράτωση συλλογής φακέλων επιστροφής επιστολικής ψήφου

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη (24/1), τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και ημέρα ψήφισής του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ