- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Κρεμώντας κουδούνι στη γάτα
Πρέπει το Συμβούλιο των Ποντικών να πάψει να φοβάται μήπως δυσαρεστήσει τους μπαμπαδομαμάδες των αναρχοφασιστών ή μήπως εξοργίσει την αριστερά
Ο μύθος της γάτας και του Συμβουλίου των Ποντικών - Το σχεδόν ανέφικτο έργο του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη
Ο μύθος είναι γνωστός ως «Το κουδούνι και η γάτα» ή «Το συμβούλιο των ποντικών». Μια ομάδα ποντικών αποφασίζει να κρεμάσει ένα κουδούνι στον λαιμό της γάτας της γειτονιάς ώστε όταν τους πλησιάζει να ακούνε τον ήχο και να κρύβονται. Όμως, δεν βρίσκουν εθελοντή ποντικό για να εκτελέσει τη δουλειά. Η φράση —στα αγγλικά «Belling the Cat»— περιγράφει το πώς μια ομάδα συμφωνεί να πραγματοποιήσει ένα σχεδόν ανέφικτο έργο· και το πώς δεν αργεί να διαπιστώσει μιαν απόσταση μεταξύ της θεωρίας και της πράξης που δεν μπορεί να διανύσει. Αν και συχνά η ιστοριούλα αποδίδεται στον Αίσωπο, καταγράφηκε για πρώτη φορά στον Μεσαίωνα· μερικοί τη συγχέουν με τη «Γάτα και τα ποντίκια», έναν διαφορετικό μύθο.
Αφού, λοιπόν, τα ποντίκια συμφωνούν για το σχέδιο, ένα από αυτά ρωτάει ποιος θα προσφερθεί να περάσει το κουδούνι στον λαιμό της γάτας. Και τότε, ένα ένα, βρίσκουν μια δικαιολογία για να μην το κάνουν. Η ιστορία, που δείχνει τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ των ιδεών και της εφαρμογής τους, καθώς και το πώς η δυσκολία της εφαρμογής επηρεάζει την αξία ενός δεδομένου σχεδίου, αφορά επίσης τους νόμους: οι νόμοι δεν έχουν νόημα χωρίς τα μέσα για την επαρκή επιβολή τους. Η χώρα μας, ο νομικός της πολιτισμός, είναι, νομίζω, ένα παράδειγμα αυτής της πρότασης: κανείς —μέχρι τώρα τουλάχιστον— δεν φαινόταν να τολμά να κρεμάσει το κουδούνι στη γάτα. Οι νόμοι υπάρχουν και μάλιστα πληθαίνουν, αλλά οι πολιτικοί, οι αρχές, οι θεσμοί κρύβονταν σαν φοβισμένα ποντίκια, ενώ η παράνομοι ξεφάντωναν. Στο μεταξύ, επί δεκαετίες, τα ποντίκια συνεδρίαζαν ξανά και ξανά, αλλά όταν ερχόταν η στιγμή να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Κάπου κάπου, εμφανιζόταν ένας αρχι-αρουραίος που ύψωνε το κουδούνι ενθουσιάζοντας τα πλήθη, τα ταλαιπωρημένα από την ανομία. Αλλά, σε λίγο, το κουδούνι έπεφτε μαζί με τον ενθουσιασμό.
Περιμέναμε από τις κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσουν την ανομία, από την παραβατικότητα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μέχρι τη φοροδιαφυγή — αλλά, αυτό δεν συνέβη. Ίσως συμβεί τώρα: ο κ. Φλωρίδης ακούγεται αποφασισμένος. Ωστόσο, πρέπει ολόκληρο το Συμβούλιο των Ποντικών να πάψει να φοβάται μήπως δυσαρεστήσει τους μπαμπαδομαμάδες των αναρχοφασιστών ή μήπως εξοργίσει την αριστερά η οποία τίθεται εναντίον των ποινών — εκτός βεβαίως από την περίπτωση όπου ο δράστης είναι ακροδεξιός. Μόνο τότε ενεργοποιούνται τα περί κρεμάλας αριστερά ένστικτα και εγκαταλείπονται οι βαθυστόχαστες κοινωνιολογικές θεωρίες περί κοινωνικών αιτίων της εγκληματικότητας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επισκέφθηκε διαμερίσματα που έχουν υποστεί ρωγμές
«Δεν μου συγχωρούν ότι έκανα τα πάντα να ξεκινήσει αυτή η δίκη»
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
«Η γνωστή συμμορία της μιζέριας άρχισε την προπαγάνδα»
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και υπέβαλε το τελευταίο αίτημα πληρωμής
Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα τη Στρατιωτική Κινητικότητα
Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για τη δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους», δήλωσε
«Πρόκειται για ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στα 28.970 ευρώ ανά κάτοικο οι καθαρές χρηματοοικονομικές αποταμιεύσεις
Η αμερικανική διπλωματία ανιχνεύει τις προθέσεις της Αθήνας, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει τις εξελίξεις.
«Αν το έλεγα εγώ, θα με κατηγορούσατε για σεξιστή», απάντησε o βουλευτής
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό, με νέες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλα διεθνή fora και think tanks
Το σύνολο των παραβάσεων αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 1% των γιατρών στην Ελλάδα
Στις εργασίες της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ στην Τουλούζη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με 163 ψήφους εγκρίθηκε η άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και με 159 του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «το τεκμήριο της αθωότητας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.