Πολιτικη & Οικονομια

2η ημέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή - Την Κυριακή η μάχη των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία

Δείτε live τη συζήτηση από το βήμα της Ολομέλειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 2η ημέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
2η ημέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Προϋπολογισμός 2024: 2η ημέρα συζήτησης στη Βουλή - Την Κυριακή η μάχη των πολιτικών αρχηγών και η ψηφοφορία

Δεύτερη ημέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2024 είναι η σημερινή στη Βουλή και οι υπουργοί και βουλευτές αναμένεται να τοποθετηθούν από το βήμα της Ολομέλειας.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 9:00 ενώ από σήμερα και έως το Σάββατο βράδυ η συζήτηση θα εναλλάσσεται μεταξύ βουλευτών και υπουργών οι οποίοι θα αναπτύξουν το προγραμματικό έργο της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση με βασικό εισηγητή τον Στέλιο Πέτσα παρουσιάζει τις βασικές πτυχές, τις κατευθυντήριες γραμμές και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 και να τον χαρακτηρίζει ως έναν προϋπολογισμό ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και έναν προϋπολογισμό που έχει ως στόχο να ρίξει ένα δίχτυ προστασίας στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση τονίζει πως ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ανάπτυξης αλλά είναι ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας, ο οποίος θα επιφέρει πρόσθετα βάρη στους Έλληνες πολίτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η τελευταία ημέρα της συνεδρίασης, η Κυριακή δηλαδή, θα αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά για την μάχη των πολιτικών αρχηγών με τη διαδικασία να προβλέπει να ξεκινά τον κύκλο των ομιλητών ο αρχηγός της μικρότερης κοινοβουλευτικά δύναμης για σταδιακά να ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Live η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2024: Πότε θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία

Σημειώνεται πως την Κυριακή στις 19:00 αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως παραδοσιακά η ψήφιση του προϋπολογισμού λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τέλος, ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων πιθανότατα θα λάβουν ευρύτερη στήριξη.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024» έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος, το Δημοκρατικό Κίνημα «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου, το καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ