Πολιτικη & Οικονομια

Ώρα Προϋπολογισμού στη Βουλή - Η μάχη για τα «πρωτεία» της Αντιπολίτευσης στη σκιά της ακρίβειας

Τα πολλαπλά μέτωπα σύγκρουσης στην Ολομέλεια

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής ©Dimitris Kapantais / SOOC

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 αρχίζει στην Ολομέλεια, με τη σύγκρουση στη Βουλή να έχει «χρώμα» πολιτικό και «φόντο» την ακρίβεια

Με τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2024 να αρχίζει στις 11:00 σήμερα, Τετάρτη (13/12) στην Ολομέλεια της Βουλής, θέσεις μάχης έχουν λάβει οι -εννέα πλέον- Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Η αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρή, όχι μόνο καθώς είθισται η «μάχη» στη συζήτηση του προϋπολογισμού να είναι από τις σκληρότερες στην Βουλή, με την αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση σε πολλαπλά μέτωπα, αλλά και επειδή στο «παρασκήνιο» αναμένεται μια δευτερεύουσα σύγκρουση για το ποιος έχει τα «πρωτεία» στην αντιπολιτευση.

Ώρα Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής
Σκληρή και σε πολλαπλά μέτωπα αναμένεται η αναμέτρηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή ©Menelaos Myrillas / SOOC

Ποιος έχει τα «πρωτεία» στην αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από δημοσκοπήσεις, με τελευταία τις τάσεις της MRB. Στην έρευνα αυτήν καταγράφονται τα εξής ποσοστά στην πρόθεση ψήφου: Η ΝΔ με 32,5% να 20 μονάδες διαφορά από το 2ο κόμμα, που είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,2%. Στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,9% ενώ πολύ κοντά ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,1%. Η Νέα Αριστερά που έχει αρχίσει και μετριέται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει 2,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, στη δημοσκόπηση της GPO, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 35,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,8% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9%. Η Νέα Αριστερά συγκεντρώνει 2,5%.

Επιπλέον, στοιχεία κατάρρευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με το ΚΚΕ «έδειχνε» η έρευνα της Metron Analysis, στα τέλη Νοεμβρίου, πριν ακόμη σχηματίσουν δική τους ΚΟ τα μέλη της Νέας Αριστεράς. Σταθερό και αμετάβλητο το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση με κέρδη σχεδόν δύο μονάδων μέσα στον τελευταίο μήνα. Άνοδο και για το ΚΚΕ που «κέρδισε» 1,3 μονάδες μέσα σε ένα μήνα, «κλείνοντας» τη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη κι αν ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη της συρρίκνωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στους «αποστάτες» και τη διάσπαση, γεγονός παραμένει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν «απειλεί» την ΝΔ, αλλά δεν πείθει τους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος έναντι του ΠΑΣΟΚ που δείχνει αποφασισμένο να το κερδίσει. 

Το μομέντουμ του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το ΠΑΣΟΚ, βάση των νέων δεδομένων, δεν διστάζει να κινηθεί δυναμικά στη Βουλή, επιχειρώντας να σταθεροποιήσει σε αυτή τη φάση τη 2η θέση και στη συνέχει να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά έναντι της ΝΔ -εν όψει και των ευρωεκλογών. Έτσι, στη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2024 στη Βουλή από σήμερα, Τετάρτη, έως και το βράδυ της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι είναι η σοβαρή αντιπολίτευση και ο πόλος εκείνος που πραγματικά μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη θα είναι κέρδος να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Αν και πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ενσαρκώνει το καλύτερο πρόσωπο που μπορεί να δείξει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς είναι η εμπειρία να ηγείσαι ενός κόμματος αλλά να μην βρίσκεσαι στα έδρανα της Βουλής και πόσο μπορεί να στοιχίζει αυτό σε ένα κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς» τον Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη χθεσινή περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία
Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη χθεσινή περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία ©ΓΤ ΣΥΡΙΖΑ

Είναι αλήθεια βέβαια πως ο Στέφανος Κασσελάκης ακόμη και εκτός Βουλής θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Το τελευταίο διάστημα, δε, μετα την εκκαθάριση του εσωκομματικου πεδίου, κινείται με εντατικούς ρυθμούς για την ενίσχυση της σχέσης με την κοινωνία και προκειμένου να επικοινωνήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θεμάτων -με πλέον πρόσφατο τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία.

Στην μάχη του Προϋπολογισμού 2024, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλο βάρος θα επωμιστούν εξ άλλου ο αρμόδιος Τομεάρχης Νίκος Παππάς και ο υπερσυντονιστής Παύλος Πολάκης. Ωστόσο, το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στραμμένο μόνο προς την κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και προς τους πρώην συντρόφους τους, την 11μελή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Το προνομιακό πεδίο της Νέας Αριστεράς

Η Νέα Αριστερά θα εμφανιστεί στην Ολομέλεια σε ένα προνομιακό πεδίο για την ηγεσία της ομάδας, καθώς τόσο ο Αλέξης Χαρίτσης, όσο και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα. Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο επικεφαλής της ΚΟ όρισε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο εισηγητή για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Νέα Αριστερά βρίσκεται επί ποδός για να καταδείξει με τον λόγο της μέσα στο Κοινοβούλιο το χάσμα που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το τι πρακτικά πρεσβεύει για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον πολίτη άμεσα, όπως είναι η ακρίβεια.

Άλλωστε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2024 αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της ακρίβειας, καθώς είναι εκείνο που προβληματίζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τον πολίτη.

Η Οικονομία είναι προνομιακό πεδίο για την ηγεσία της Νέας Αριστεράς
Η Οικονομία είναι προνομιακό πεδίο για την ηγεσία της Νέας Αριστεράς ©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο επίκεντρο η ακρίβεια

Η αντιπολίτευση αναμένεται να εξαπολύσει «πυρά» κατά της κυβέρνησης ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κατακόρυφης ανόδου των τιμών, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των ελέγχων για την αισχροκέρδεια, με το κυβερνητικό επιτελείο να αντιπαραβάλει τα Καλάθια του Νοικοκυριού (λόγω των εορτών μετονομάστηκαν σε Καλάθι των Χριστουγέννων και Καλάθι του Αγίου Βασίλη) και τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται για την συγκράτηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, καθώς και τη σειρά επιδομάτων και ενισχύσεων για τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια, για παράδειγμα.

Η κυβέρνηση έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι ποντάρει στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, και προς αυτήν την κατεύθυνση προωθεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, «επενδύοντας» πάντως περισσότερο στα ωφέλη της ανάπτυξης της Οικονομίας. Στα «ατού» της είναι η επενδυτική βαθμίδα που έχει κατακτήσει η χώρα, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι δεν έχει φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση των διαφόρων παραμέτρων του Προϋπολογισμού αναμένεται να επαναληφθεί η κόντρα για τα φρεσκοψηφισμένα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, με έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες. 

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού θα διαρκέσει 5 ημέρες, από τις 11:00 σήμερα, Τετάρτη (12/12) έως το βράδυ της Κυριακής (17/12), όταν θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Με την προσθήκη της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, η Βουλή διαθέτει πλέον εννέα κοινοβουλευτικές ομάδες με την εξής δύναμη: ΝΔ 158 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, Σπαρτιάτες 11, Νέα Αριστερά 11, Νίκη 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, ενώ 3 έδρες καταλαμβάνουν ανεξάρτητοι βουλευτές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ