Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Νοεμβρίου 2023

18 χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι οπαδοί και φίλοι των Rolling Stones για να ακούσουν νέα τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνονται στο «Hackney Diamonds»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 893
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
The Rolling Stones
© EPA/ Clemens Bilan

Τα νέα της εβδομάδας 9 - 15 Νοεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

11:32 έδειχνε το ρολόι το βράδυ του Σαββάτου όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε στο τηλέφωνο την Έφη Αχτσιόγλου, γεγονός το οποίο η ίδια αρνείται. Όλοι μας το έχουμε πάθει αυτό τηλεφωνώντας σε κάποια κυρία, Σάββατο κοντά στα μεσάνυχτα.

2 βουλευτές αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς διεγράφησαν και από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόκειται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κυρία Πέττυ Πέρκα.

45 βουλευτές αποτελούν πλέον την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας.


82% της αξίας τους έχουν χάσει τα ακίνητα (υψηλών αποδόσεων) στην Κίνα από τον Μάιο του 2021 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America. Στην κομμουνιστική Κίνα, οι πολίτες ούτε διαμαρτύρονται ούτε φυσικά τολμούν να αναφωνήσουν δημόσια «τι κάνει το κράτος».


48,9% αύξηση παρουσίασαν οι υιοθεσίες στην Ελλάδα το 2022 έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για μια δύσκολη και γραφειοκρατική διαδικασία αλλά το γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος είναι ενθαρρυντικό.

274 παιδιά υιοθετήθηκαν το 2022 έναντι 184 το 2021. Κάθε παιδί που βγαίνει από τα ιδρύματα και εντάσσεται σε μια οικογένεια, μετά από ενδελεχή έλεγχο, είναι κέρδος για την κοινωνία.


350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών έλαβαν αυτόματα τη Δευτέρα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι σύντομα να απονεμηθεί ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα και να απονέμεται αυτόματα αμέσως μετά τη γέννηση. Η απόδοση ΑΦΜ δεν συνεπάγεται υποχρέωση για υποβολή δήλωσης.

13 ψηφία θα έχει ο «αριθμός του πολίτη», που θα ακολουθεί το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πρόκειται για τον 10ψήφιο ΑΦΜ συν τρία ακόμη ψηφία, ένα γράμμα και δύο αριθμούς, τα οποία θα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης.


18 χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι οπαδοί και φίλοι των Rolling Stones για να ακούσουν νέα τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνονται στο «Hackney Diamonds».

23 τραγούδια είχαν αρχικά ηχογραφηθεί για τη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά τελικά επελέγησαν μόνο τα 12. Όπερ σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να περιμένουμε νέα κυκλοφορία ή έστω ένα «Hackney Diamonds extended version».

61 χρόνια ζωής συμπλήρωσε φέτος η θρυλικότερη μπάντα όλων των εποχών. Ιδρύθηκαν στο Λονδίνο το 1962.

61 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους single («Love me do», 5 Οκτωβρίου 1962), οι Beatles κυκλοφόρησαν στις αρχές Νοεμβρίου το νέο τους single με τίτλο «Now and Then». Τα φωνητικά ανήκουν στον John Lennon και για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη.

72 τραγούδια των Beatles κατάφεραν να φθάσουν στα charts, 20 έφτασαν στο νούμερο 1, και 14 μπήκαν στο top 10.

56 τραγούδια των Stones μπήκαν στα charts, 8 έφτασαν στο νούμερο 1, και 15 μπήκαν στο top 10. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, η μεγαλύτερη μουσική κόντρα όλων των εποχών ευτυχώς συνεχίζεται.


40 φορές ερωτήθηκε ο πρώην ηγέτης του Εργατικού κόμματος Jeremy Corbyn, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον παρουσιαστή του SKY, Piers Morgan, σχετικά με το αν η Χαμάς είναι τρομοκράτες και δεν απάντησε.

7 χρόνια μετά την παραίτησή του εξαιτίας του αποτελέσματος για το Brexit, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας καθώς ο νυν πρωθυπουργός τον όρισε υπουργό Εξωτερικών.


60% υποστελεχωμένη εκτίμησε ο Στέφανος Κασσελάκης πως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε αυτό απέδωσε εμμέσως και την ακρίβεια η οποία είναι παρούσα «σε κάθε έκφανση της ζωής του πολίτη».

7% φθηνότερο είναι ένα τυπικό καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα απ’ ό,τι στην Ισπανία, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε για πολλούς μήνες ότι η μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία είχε ευεργετικές συνέπειες για την τσέπη των καταναλωτών.

6.900.000 ευρώ είναι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα σε πολυεθνικές (P&G, Unilever κ.λπ.) σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

20.000 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στην αγορά από την αρχή του έτους και έχουν διαπιστωθεί πάνω από 1.521 παραβάσεις, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο.


16 χρόνια λειτουργούσε ο σύνδεσμος φιλάθλων της St. Pauli στην Αθήνα αλλά έπαψε τη λειτουργία του, όταν οι εγχώριοι φίλαθλοι της χαρακτηρισμένης ως «αντιφασιστικής» γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου διαφώνησαν με τη «γραμμή» του συλλόγου και των γερμανών φιλάθλων να ταχθούν στο πλευρό του Ισραήλ. Θα σας ειδοποιήσουμε.


5 δισ. ευρώ σε μόλις 3 ώρες προσέφεραν επενδυτές για την αγορά ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και ενώ το ανώτατο απαιτούμενο ποσό ξεπερνά οριακά το 1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία συνεχίζονταν μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές.

18% θα κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΤΕ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

9% της Alpha Bank πέρασε στα χέρια της ιταλικής τράπεζας Unicredit. Ήταν η πρώτη επένδυση στον εληνικό τραπεζικό κλάδο μετά από σχεδόν 18 χρόνια.


Verba volant

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».
Άριστος γνώστης του savoir vivre ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν παραδίδει την έδρα παρά το γεγονός ότι παλαιότερα θεωρούσε ότι αυτό είναι σωστό. «Πολλοί από εμάς –βουλευτές, ευρωβουλευτές– αυτό θα κάνανε» είχε δηλώσει με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη. 

Γιάννης Δραγασάκης

«Η ελπίδα που επιζητά η κοινωνία μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου».
Μετάφραση: Μπορεί να χάσαμε στις εκλογές (εθνικές x3, αυτοδιοικητικές και εσωκομματικές) αλλά είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να φέρουμε την ελπίδα. Το πρόβλημα, σύντροφε, είναι ότι δεν έχουμε κόμμα και ενδεχομένως ψηφοφόρους.

Έφη Αχτσιόγλου

«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού».
Η παρ’ ολίγον πρόεδρος ήταν τόσο κατηγορηματική που, λίγη ώρα αργότερα, προσκείμενοι σε εκείνη «κύκλοι» διευκρίνιζαν ότι «δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του». 

Άννα-Μαρία Βέλλη 

«Δεν κάνω στοματικό γιατί οι άντρες δεν ξέρουν να γλείφουν».
Η στήλη μπαίνει στα χωράφια του «Μίλα μου Βρόμικα» αλλά μια τέτοια δήλωση δεν θα μπορούσε να μην καταγραφεί, μόνο και μόνο για να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Σαν ιστορική μνήμη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ