Πολιτικη & Οικονομια

Νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς «Ομπρέλα» - Σκληρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη από όσους -τελικά- μένουν

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει ο πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Διονύσης Τεμπονέρας
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο εξελίξεων, ο Στέφανος Κασσελάκης στέλνει το μήνυμα για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ © EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στο κόμμα - Αποχώρηση για «Ομπρέλα», παραμονή για Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα

Σαββατοκύριακο ιστορικών εξελίξεων και αντεγκλήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής οδεύουν προς ολοκλήρωση, με τη νέα σελίδα στο κόμμα της Αριστεράς να βρίσκεται πια χωρίς «Ομπρέλα». Στο νέο επεισόδιο της εσωκομματικής κόντρας φαίνεται ότι θα επικρατήσει η παράδοση ή μη των εδρών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου και αναμένεται να ανεξαρτητοποιηθούν. 

«Πολύς κόσμος βασίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να προσβάλουμε όσους έδωσαν σταυρό σε αυτούς τους ανθρώπους. Θέλω να πω στον κόσμο αυτόν που έχει ευθυγραμμιστεί με την πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση είναι η δημοκρατική από τη βάση. Θυμίζω στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι δεσμεύονται ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα όπως καλώ και τον κ. Κούλογλου να επιστρέψει την έδρα της ευρωβουλής», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή και πρόσθεσε: «Πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος. Το καταστατικό πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει. Θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την επιτροπή απόφασης και σας λέω ότι η διατύπωση με βρίσκει σύμφωνο. Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε, Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwwvv5pp8uup)

Τέλος η «Ομπρέλα» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κόμματος

Η «Ομπρέλα» ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα. Ανάμεσα στα 45 στελέχη που υπογράφουν το κείμενο βρίσκονται τα ονόματα δύο βουλευτών, εκείνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Ο Νίκος Φίλης, επίσης, αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν την απόφαση για τη διαγραφή του.

Νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς «Ομπρέλα» - Σκληρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη από όσους -τελικά- μένουν

«Η νέα ηγεσία -και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο πρόεδρο- φρόντισε με το καλημέρα να περιγράψει το νέο κόμμα έναντι του «παλαιού». Μόλις χθες ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «άρρωστο κόμμα» και προανήγγειλε το ανήκουστο, βοναπαρτικό και ασφαλώς βαθιά αντιδημοκρατικό: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την "απομπομπή", όπως είπε, των τεσσάρων στελεχών του κόμματος. Θα λέγαμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρακτική του τραμπισμού, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα χρονικά, ιδιαίτερα σε ένα κόμμα που έχει καθιερώσει τον πλουραλισμό, την ελευθερία της διαφορετικής άποψης, την ίδια τη δημοκρατία. Μια τέτοια πρακτική διωγμού ιστορικών στελεχών του χώρου μας, στην ουσία σημαίνει διωγμό και διαγραφή της ίδιας της αριστεράς από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που φοβόμαστε ότι ουδεμία σχέση έχει πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως τον ζήσαμε», αναφέρει αρχικά η «Ομπρέλα» και προσθέτει: 

Σε άλλο σημείο, γίνεται σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη: «Η ομιλία του στην ΚΕ ήταν μνημείο αλαζονείας, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Ως "αδιαμεσολάβητος" κατήργησε επί της ουσίας τα όργανα, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την ψηφοφορία για το θέμα, που ο ίδιος προκλητικά και αντικαταστικά έθεσε. Ως απόλυτος "ηγεμόνας", σε ένα κόμμα που απαξιώνεται καθημερινά, εκστόμισε κατηγορίες, που όμοιές της, ίσως και ποτέ, δεν είχαν διατυπωθεί. Είναι δυστυχώς, η νέα αυταρχική "κουλτούρα" που βάζει τη σφραγίδα της σε ένα κόμμα, το οποίο με ιλιγγιώδη ταχύτητα μετατοπίζεται από την Αριστερά, στο γνωστό, ενδεχομένως και άγνωστο για την ιστορία του τόπου, χώρο της συντηρητικής μεταπολιτικής».

Η «Ομπρέλα» εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή εμείς αισθανόμαστε την ιστορική ευθύνη. Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος».

Επιπλέον, στο υστερόγραφό της, η «Ομπρέλα» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία νέου κόμματος. «Προς όσες και όσους ελπίζουν και επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: "Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της"».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΠΡΕΛΑΣ

Παραμένει η ομάδα Αχτσιόγλου - Νέα πυρά κατά του προέδρου

Παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου και η «ομάδα 6+6». Με ανακοίνωσή της η ομάδα ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. 

Έφη Αχτσιόγλου
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς», αναφέρει από την αρχή κιόλας της ανακοίνωσης η ομάδα Αχτσιόγλου και προσθέτει: 

«Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε. Πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Παραμονή, αλλά χωρίς «λευκή επιταγή» από ομάδα Τεμπονέρα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας και η ομάδα του παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή (12.11) κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών στην Κεντρική Επιτροπή. Σε κείμενο - παρέμβαση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ηγεσία του κόμματος, ενώ σχολιάζουν ότι δεν είναι η ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών. 

Διονύσης Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ εδώ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Ο Στέφανος Τζουμάκας νωρίς σήμερα το πρωί ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες εξελίξεις και νέες δηλώσεις από τους αποχωρίσαντες, αλλά και νεότερα για το αν τελικά θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα. 

Εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή

Με την έγκριση του σχεδίου πολιτικής απόφασης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.  Το σχέδιο απόφασης ψηφίστηκε το απόγευμα της Κυριακής (12.11) από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων στη συνεδρίαση με δύο λευκά.

Όλες οι ειδήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ