Πολιτικη & Οικονομια

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ - Ιστορικές εξελίξεις στο κόμμα και εντάσεις στην Κεντρική Επιτροπή

Οι επιθέσεις και οι αποχωρήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Νέες, κρίσιμες σελίδες στον ΣΥΡΙΖΑ © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Σκηνικό έντασης και ρήξης - Οι αποχωρήσεις, οι επιθέσεις και η σιωπή Τσίπρα

Νέες, δύσκολες σελίδες στην ιστορία του γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής - που δεν ξεκίνησε με τους ευνοϊκότερους οιωνούς - ολοκλήρωσε την πρώτη της ημέρα και το κλίμα που επικράτησε φαίνεται ότι προμηνύει αναπόφευκτη ρήξη και νέα σειρά αποχωρήσεων μέσα στις επόμενες ώρες ή και μέρες από την Κουμουνδούρου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε μία τοποθέτηση με αρκετά τεχνικά προβλήματα, αποδοκιμασίες και ένταση, έδειξε τον δρόμο της εξόδου στους διαφωνούντες, επιμένοντας στα περί δημοψηφίσματος, αν τελικά η Κεντρική Επιτροπή δεν δώσει λύση, για όλα εκείνα τα στελέχη που στράφηκαν εναντίον του το προηγούμενο διάστημα. «Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Η τελευταία φορά! Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι "επιθεώρηση" και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι "η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ" και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος «δεν ήρθε, τον φέρανε», ότι είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, και παραμένει στο κόμμα. Ένας που λέει ότι θα κάνει νέο κόμμα, ανακοινώνει και τίτλο του νέου κόμματος στα κανάλια και παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει στο κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο, τα στελέχη, τα μέλη, τους ψηφοφόρους και για το ίδιο τους το κόμμα και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν αυτό το επιτρέπετε. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες. Εδώ, στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τα στελέχη που προσβάλλουν εσάς, εμάς, που λένε UFO και followers τους ψηφοφόρους μας, παραμένουν εβδομάδες μετά τις ύβρεις τους στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει ούτε μία λέξη αν και είχαν πολλές ευκαιρίες. Και επαναλαμβάνω: Εσείς αυτό το επιτρέπετε; Το δέχεστε;», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και διερωτήθηκε: 

«Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη… Είμαι 35 χρονών. Θεωρητικά έχω όλο τον χρόνο να περιμένω. Δεν είναι όμως προσωπικό το θέμα. Σας ζητώ να αναρωτηθείτε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρόνο να περιμένει;».

Ευθεία επίθεση Κασσελάκη στην «Ομπρέλα»: «Κείμενα με σάλτσες, πολιτική του Pummaro»

Ο Στέφανος Κασσελάκης στράφηκε κατά της «Ομπρέλας» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σήμερα (11.11) το μεσημέρι στην Κεντρική Επιτροπή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα κείμενα των εσωκομματικών τάσεων, τα οποία χαρακτήρισε «σάλτσες». 

«Αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μία μέρα, άλλη μία εβδομάδα, άλλον ένα μήνα τη live δυσφήμισή του από τα στελέχη εκείνα που θέλουν ένα πράγμα: να τον τελειώσουν πριν φύγουν», διερωτήθηκε αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Σχεδιάζοντας ενδεχομένως την ίδια στιγμή νέες κινήσεις ή νέα κόμματα που θα κατέβουν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές… Γιατί, ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν». 

Λίγο αργότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης «φωτίζοντας» τα κείμενα της «Ομπρέλας» πρόσθεσε: «Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα. Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται; Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Τι είπε για τα κείμενα των εσωκομματικών τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμη από την Κεντρική Επιτροπή να πάρει σαφή θέση τώρα για τους διαφωνούντες. «Είστε η Κεντρική Επιτροπή. Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν - κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του». 

Δείτε το απόσπασμα στο 19ο λεπτό του βίντεο

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και «Ομπρέλα»

Αποχώρησαν από τις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Ατχσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η «Ομπρέλα», ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μορφής στο προεδρείο, το οποίο δεν έκανε δεκτό να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα. 

Η Έφη Αχτσιόγλου εξερχόμενη από τον χώρο της συνεδρίασης δήλωσε στους δημοσιογράφους: ««Το ζήτημα αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί. Είναι άνευ αντικειμένου η σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής. Υπάρχει υπαρξιακό ζήτημα. Από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα. Υπήρξε απόρριψη κάθε θέσης. Η πλειοψηφία τα μέλη της Κ.Ο. ήταν να λυθεί το θέμα. Δεν έγινε καμία δημοκρατική διαδικασία. Δεν κρίθηκε πως έπρεπε να παραμείνουμε. Είναι υπαρξιακό ζήτημα. Αποχωρώ από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ λόγου». 

Λίγο νωρίτερα, η Έφη Αχτσιόγλου, προσερχόμενη στο βήμα μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα ζήτησε να επιλυθεί το ζήτημα του δημοψηφίσματος άμεσα και κατόπιν να συνεχιστεί η διαδικασία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cww1xfnulro1)

Τσακαλώτος: «Γιατί αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής»

Σε δήλωσή του Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσθεσε ακόμη ότι η αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν συνιστά ταυτόχρονη αποχώρηση από το κόμμα, αλλά έκφραση της δυσαρέσκειας για τη μη έγκριση από το προεδρείο της πρότασης σχετικά με το δημοψήφισμα. «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τεμπονέρας: «Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας τις επόμενες ημέρες»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τόνισε: «Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «θα συνεδριάσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας τις επόμενες ημέρες».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν περίπου 110.

Γεροβασίλη για Κεντρική Επιτροπή: «Διαφωνώ με το δημοψήφισμα και τις αποχωρήσεις»

«Διαφωνώ με το δημοψήφισμα, αλλά και τις αποχωρήσεις από την Κεντρική Επιτροπή», είπε στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής η Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας ότι «είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά». 

Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια Άρτας σχολίασε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο, μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας».

Μάλιστα, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την αποχώρηση από τη συνεδρίαση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση Τεμπονέρα και της «Ομπρέλας», η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από τη διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει». 

Αναγνωστοπούλου: «Αν δεν μιλήσει τώρα ο Τσίπρας, το κόμμα θα διαλυθεί»

Η Σία Αναγνωστοπούλου σε δήλωσή της αναφέρεται στη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα.

«Αν ο πρώην πρόεδρός του δεν μιλήσει τώρα, το κόμμα θα διαλυθεί», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απουσιάζει από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προκαλώντας -σύμφωνα με το ίδιο μέσο- εύλογα ερωτήματα.

Παππάς: «Ο Κασσελάκης δεν πήρε λευκή επιταγή, πήρε εντολή να ηγηθεί»

Στη δική του τοποθέτηση στην Κεντρική Επιτροπή, ο Νίκος Παππάς σχολίασε ότι «δυστυχώς η τεράστια συμμετοχή μοιάζει τόσο μακριά. Διότι ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως φάνηκε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του κόσμου. Τα γεγονότα που ακολούθησαν σόκαραν. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μιας τόσο έντονης και τόσο βιαστικής αμφισβήτησης όχι απλά του προσώπου, αλλά και της διαδικασίας και της ύπαρξης του κόμματος. Τα περί ομιλίας ΣΕΒ, είναι καταφανώς πρόφαση. Η κατεδαφιστική, αφοριστική και άθλια σε πολλές περιπτώσεις κριτική προηγήθηκε της ομιλίας στο ΣΕΒ». 

Σε άλλο σημείο, ο Νίκος Παππάς διερωτήθηκε: «Πότε πρόλαβε να γίνει το κόμμα μας Πεπε Γκρίλο και Τράμπ; Είμαστε το κόμμα που έστησε η διαπλοκή για να μοιράσει το ταμείο ανάκαμψης; Τίποτα από αυτά δεν ισχύει και είναι προσβλητικά. Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή . Πήρε εντολή να ηγηθεί. Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές.Ταυτόχρονα όμως και αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Κανένας δεν πήρε εντολή κατεδάφισης. Στην προσπάθεια κατεδάφισης θα αντισταθεί το στελεχικό δυναμικό και η βάση.

» Θεωρώ ότι αυτοί αφορισμοί, οι χαρακτηρισμοί, οι ανοίκειες επιθέσεις και οι προαναγγελίες για νέο πολιτικό σχηματισμό είναι απολύτως ασύμβατες με την έννοια του μέλους, την εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ και βεβαίως τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. - -Υπάρχει και μία πτυχή της δημόσιας αντιπαράθεσης η οποία πιστεύω συμπυκνώνει την ουσία της στρατηγικής διαφωνίας. Αυτή αφορά την πορεία μετασχηματισμού του κόμματος σε μία ευρεία αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, με διαδικασίες συμμετοχής και όχι με δομές που καταστέλλουν τη συλλογική βούληση των μελών. Εκεί βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία.Εκεί εδράζεται και η σφοδρή κριτική που εξαπολύεται τις τελευταίες μέρες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.-Κανω έκκληση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι. Διότι ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η συγκυρία θα μας φέρει μπροστά στην ευθύνη να συζητήσουμε με ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας ή και με συντρόφους και συντρόφισσες που διάλεξαν άλλο δρόμο».

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ