Πολιτικη & Οικονομια

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Παράθυρο» αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές και για την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, χωρίς πάντως να δώσει σαφή απάντηση, για αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή».

Αρχικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στο ακροατήριο το ερώτημα: «Με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα;», για να απαντήσει: «Το ερώτημα είναι αν με αυτή την ρευστοποίηση αν με αυτόν τον αρχηγισμό και με αυτό το τοξικό κλίμα αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα που είναι σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο εγώ όσο καιρό είμαι στην αριστερά δεν το έχω ξανασυναντήσει. Αυτό δημιουργεί όχι μόνο ένα πρόβλημα μόνο αισθητικό και πολιτιστικό δημιουργεί ένα νόημα η πολιτική συζήτηση εντός αυτού του κόμματος».

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν αρκετά καυστικός με τους «προεδρικούς», λέγοντας ότι «η πολιτική συζήτηση και το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά».

«Στην Πολιτική Γραμματεία, 17 μέλη έκαναν πολύ καλές ομιλίες κριτικής στον πρόεδρο για αυτά που είπε στον ΣΕΒ, για το Ισραήλ, για άλλα θέματα. Το εντυπωσιακό ξέρετε ποιο είναι; Ότι ουδείς από την άλλη μεριά απάντησε. Δεν υποστήριξε κανένας πως δεν είναι έτσι τα πράγματα… Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Τι μαθαίνω για το συνέδριο; Το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορα. Τους αφορά ενας μηχανισμός, θεωρούν πως έχουν πλειοψηφία και άρα πολιτική συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι πάρα πολύ δύσκολη», είπε.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι, το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η υπερηφάνεια σ΄αυτό το κόμμα».

Ο πρωην υπουργός τόνισε πως «δεν χρειάζεται πολιτικός επιστήμονας για να πει ότι ένα κόμμα που δεν συζητά καν για τη φορολογία δεν μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο κόμμα».

Βίντεο από την εκδήλωση

Σε δύσκολους και άνυδρους καιρούς, σε στιγμές που η Αριστερά δοκιμάζεται, σε χρόνο κάθε άλλο παρά ουδέτερο, η αναζήτηση συλλογικών βηματισμών αναδεικνύεται ως μονόδρομος.

Posted by Η εποχή on Monday, November 6, 2023

Οι αιχμές κατά Τσίπρα

Προηγουμένως στην ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος άφησε σαφείς αιχμές κατά του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα για όσα έκανε όσο ήταν αυτός στην ηγεσία του κόμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα προβλήματα άρχισαν «πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «σταδιακή μετάλλαξη» του κόμματος και εστίασε σε δύο φαινόμενα: τον κυβερνητισμό και τον αρχηγισμό.

Ορίζοντας τον κυβερνητισμό ως το «να λες ό,τι νομίζεις πως θέλει να ακούσει ο κόσμος, γιατί πιστεύεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα φτάσεις στην εξουσία», επισήμανε ότι ο κυβερνητισμός είναι «κοντινό αδελφάκι του λαϊκισμού». Στο σημείο αυτό τόνισε πως ήξεραν ότι είχαν «ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας», όμως δεν έγινε ποτέ ένα σχέδιο για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας για τον αρχηγισμό, αναφέρθηκε σε όργανα που δεν συνεδριάζουν, για έλλειψη πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά έγιναν πριν το 2022.

Παράλληλα, επέκρινε την διεύρυνση: «Έχουμε μια διεύρυνση χωρίς πολλές σκέψεις για το ποιοι θα έρθουν, πόσο μάλλον τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους όταν έρθουν. Έχουμε όργανα που δεν πολυσυνεδριάζουν, ήταν ένα τεράστιο λάθος που μας κόστισε πάρα πολύ».

«Μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχεις ένα κόσμο αριστερό πατριωτικό που ψάχνει συμμαχίες. Μπορεί συγχρόνως να ισχυρίζεσαι ότι θέλεις να φτιάξεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπου όλοι αυτοί να είναι μέσα στο κόμμα σου. Ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τα ισχυρίζεσαι και τα δύο», κατέληξε.

Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως «κανείς δεν υποστηρίζει ότι θέλουμε να είμαστε σε ένα κόμμα που έχει μόνο τις ιδέες τις δικές μας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ