Πολιτικη & Οικονομια

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Με το ένα πόδι εκτός η «Ομπρέλα», έξοδος για Τζουμάκα, παραμονή για Τεμπονέρα

Τι θα κάνει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου - Ραγδαίες εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι θα κάνει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου - Ραγδαίες εξελίξεις στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ - Κεντρική Επιτροπή: Εξελίξεις στη δεύτερη ημέρα - Η ώρα των αποχωρήσεων και οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος

Καθοριστικές για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι επόμενες ώρες. Στελέχη του κόμματος, φαίνεται ότι αναμένουν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να ανακοινώσουν την έξοδό τους από το κόμμα ή την παραμονή τους σε αυτό. 'Ηδη, η «Ομπρέλα» βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός, την ώρα που βουλευτές και στελέχη στρέφονται μαζικά κατά του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές. 

Νωρίς το μεσημέρι, «προεδρικοί» κατέθεσαν τροπολογία με την οποία φαίνεται ότι βάζουν «φρένο» στο δημοψήφισμα για τις διαγραφές, σημειώνοντας ότι «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Στέφανος Τζουμάκας συνεχίζει τον κύκλο των αποχωρήσεων

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής (12.11) την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μία αποχώρηση που δεν εξέπληξε, αφού ο κ. Τζουμάκας ήταν από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με την πορεία που διαγράφεται στο κόμμα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προτείνει τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα μετά τις δηλώσεις για το πρόσωπό του. «Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ», είχε αναφέρει στη δήλωση για τη διαγραφή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μία διαγραφή που θα εξέταζε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή, ψηφίζοντας ή μη για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος. 

Πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση στελέχους για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη διαγραφή του. Πρώτος αποχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης

Στέφανος Τζουμάκας
Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στην πρώτη του δήλωση μετά την αποχώρηση, ο Στέφανος Τζουμάκας σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα, δεν έχει ηγεσία».  Στην εννιασέλιδη επιστολή του, ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει ότι «η χθεσινή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ονομαστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από Συνεδρίαση ΚΕ Προοδευτικού Κόμματος. Πρωτοφανής πολιτική κατάπτωση. Το θράσος και η απάτη ξεπέρασαν κάθε όριο στην ομιλία των εκπροσώπων των εναπομεινάντων. Μεθοδεύσεις και ίντριγκες από το προεδρείο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwwsff9dmcrt)

Με μία σύντομη και λιτή επιστολή ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την αποχώρησή του στη Ράνια Σβίγγου. Σε αυτή τονίζει: «Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση και την ήττα από τον ελληνικό λαό καθώς και από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις». 

Ολόκληρη η επιστολή του Στέφανου Τζουμάκα

«Αξιότιμη Γραμματέα,
Αγαπητή Ράνια,

Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση και την ήττα από τον ελληνικό λαό καθώς και από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.

Με την παρούσα επιστολή, δηλώνω την παραίτηση μου από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». 

Προς αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ η Πέτη Πέρκα με «πυρά» κατά Κασσελάκη

Σήμα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα με μακροσκελή ανάρτησή της στο Facebook.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η βουλεύτρια Φλώρινας αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κόμμα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook η Πέτη Πέρκα αναφέρεται στην τοποθέτηση που θα έκανε στη χθεσινή, «τραγική» όπως η ίδια χαρακτηρίζει, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Πέτη Πέρκα
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μεταξύ άλλων η κυρία Πέρκα κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη και τους νεοπροεδρικούς γράφοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι «επιβάλατε ομερτά στις διαδικασίες του κόμματος. Ο ρεβανσισμός απέναντι σε όλους όσοι είχαν διαφορετική άποψη περίσσεψε. Δεν γλίτωσε κανείς και καμία. Βουλευτές, στελέχη, δημοσιογράφοι. Όσοι από εμάς μη βρίσκοντας άλλο τρόπο να μιλήσουν, τα είπαν στα κανάλια, απειλούνται σήμερα με διαγραφές. Η ηγεσία ετοιμάζει εσωκομματική εκκαθάριση με σύνθημα να τελειώνουμε με τους ψύλλους».

Δείχνοντας τη διαφωνία της στη στρατηγική που ακολουθείται στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει επίσης σε άλλο σημείο: «Από αύριο θα έχουμε ένα κόμμα στον γύψο, αρχηγοκεντρικό με ποινικοποιημένη την εσωτερική δημοκρατία που θα αρχίσει να κυνηγάει μάγισσες από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι τις ευρωεκλογές».

Καθώς η Πέτη Πέρκα είναι βουλευτής, εφόσον αποχωρήσει από την ΚΟ του κόμματος, θα ανεξαρτητοποιηθεί.

Η ανάρτηση της Πέτης Πέρκα

Η τοποθέτηση που θα έκανα στη χθεσινή τραγική συνεδρίαση της Κεντρικής...

Posted by Πέτη Πέρκα on Sunday, November 12, 2023

«Παραμένουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνουμε λευκή επιταγή», λέει η ομάδα Τεμπονέρα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας και η ομάδα του παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή (12.11) κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών στην Κεντρική Επιτροπή. Σε κείμενο - παρέμβαση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή» στην ηγεσία του κόμματος, ενώ σχολιάζουν ότι δεν είναι η ώρα για δημοψηφίσματα διαγραφών. 

Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά».

Διονύσης Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η παρέμβαση Τεμπονέρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Α. Μετά την εκλογή του Προέδρου, με δημόσια δήλωση, καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.

Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.

Β. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί :

-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος σ. Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια

- Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα.

Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.

Γ. Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση! Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα. Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά.

 

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ