Πολιτικη & Οικονομια

«Κλειδί» της νέας τετραετίας η οικονομία

Τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και οι μελλοντικοί στόχοι

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κλειδί» της νέας τετραετίας η οικονομία
© Nick Paleologos / SOOC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η οικονομία στο επίκεντρο της νέας 4ετίας - Μέτρα για την στήριξη των νοικοκυριών και αντιμετώπισης της ακρίβειας οι πρώτες ανακοινώσεις

Μπορεί η πρώτη τετραετία της ΝΔ να ήταν μια συνεχής προσπάθεια αντιμετώπισης αλλεπάλληλων κρίσεων, όπως η πανδημία και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο του μπαίνουν στη δεύτερη τετραετία με σχεδιασμό υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που, όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους, έχει ανάγκη η χώρα. Κινητήριος δύναμη για να προχωρήσει η χώρα κοιτώντας στο μέλλον είναι η ισχυρή οικονομία.

Το στίγμα αυτό έδωσε ο πρωθυπουργός ορίζοντας το υπουργείο Οικονομικών ως πρώτο τη τάξει και πραγματοποιώντας σε αυτό επίσκεψη, αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη ημέρα της νέας θητείας της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η οικονομία «βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», για να προσθέσει με νόημα ότι «χωρίς μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη εργασίας με το οικονομικό επιτελείο, πριν τις αρχές Αυγούστου, θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αποτυπώνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις. Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτό το μοντέλο θα έχει αντίκτυπο στην πορεία των εισοδημάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα», ήταν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του, έχοντας ήδη παραδώσει τους μπλε φακέλους, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών

Πριν τις θερινές διακοπές θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την πρώτη ευρεία σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για:

  • την αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά
  • τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα τέκνων
  • τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές
  • το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
  • πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ
  • νέα τρίμηνη παράταση στο market pass
  • έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctog5j10yi35)

Μεταρρυθμίσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Πέραν των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, το νομοσχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση «θα αποτυπώνει κεντρικές οικονομικές μας δεσμεύσεις», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, σχολιάζοντας πως «οι δύο εταιρείες αυτές είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, προβλέπεται ένα νέο τρίπτυχο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, που θα περιλαμβάνει 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΑΕΠ θα πρέπει εντός της νέας κυβερνητικής θητείας να ξεπεράσει τα 240 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν να αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ γνωρίζοντας αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα ενώ των δηλωθέντα εισοδήματα στην εφορία θα πρέπει να διαμορφωθούν και πάλι πάνω από τα 110 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι του νέου οδικού χάρτη

Η μείωση της φοροδιαφυγής, η αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για τον εμπλουτισμό του με παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο για το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή και θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ πριν από τις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ