Πολιτικη & Οικονομια

Τρίμηνη παράταση του Market Pass - Αύξηση 70 ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους

Για ποιους μειώνεται το 2024 κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλάθι αγορών σε σούπερ μάρκετ
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Οικονομικό νομοσχέδιο: Τα 7 μέτρα - Η παράταση στο Market Pass, η αύξηση μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους, ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνει το οικονομικό νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα Τρίτη (11.7) σε δημόσια διαβούλευση έδωσε νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μεταξύ άλλων υπήρξαν και διευκρινίσεις για το Μarket Pass, το Youth Pass, το Δημόσιο και τον ΕΝΦΙΑ.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της οικονομίας», δήλωσε στην αρχή της παρουσίασης ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. 

Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, και μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών με αύξηση του αφορολόγητου, μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις για νέους, οικογένειες, μισθωτούς, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων είναι 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο (δηλαδή 4,4 δισ. για την επόμενη τετραετία), ενώ επιπλέον 385 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από φέτος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctzahw4im09d)

Από 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.). Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά.

Μάλιστα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.ά.). Πρόκειται επομένως για μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια ενός -και παραπάνω- επιπλέον μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο συνοψίζονται ως εξής:

 • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων. Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 θα επιφέρει αλλαγές και στις θέσεις ευθύνης με αύξηση κατά 30%. Αύξηση στους ενστόλους και στα επιδόματα ειδικών συνθηκών παραμεθορίου και χιλιομετρικής απόστασης. Αύξηση και για τα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
 • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
 • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
 • Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.
 • Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών κατ΄ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

Μarket Pass μέχρι τον Οκτώβριο, Youth Pass και άλλες 7 παρεμβάσεις

Πέρα από τα μέτρα για τους δημόσιους υπαλλήλους, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και εννιά καίριες παρεμβάσεις:

 1. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα
 2. Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το Market Pass.
 3. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
 4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023
 5. Μονιμοποιείται η κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου
 6. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση
 7. Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
 8. Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.
 9. Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου από την ηγεσία του Υπ. Οικονομικών
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Δηλώσεις

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«Με το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής, εκείνες δηλαδή που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024. Για μία ακόμη φορά ό,τι είπαμε το κάνουμε. Και με τον ίδιο τρόπο θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις του προγράμματος μας, το οποίο είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό.

Το νομοσχέδιο υπηρετεί το τρίπτυχο "ανάπτυξη της οικονομίας- μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες- στήριξη των ευάλωτων πολιτών". Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια με ιδιαίτερη μέριμνα για τους χαμηλόμισθους, η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες, η κάλυψη μέρους της αύξησης των τιμών για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, η ενίσχυση των νέων, η μείωση υπό προϋποθέσεις του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες, είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που υπηρετούν αυτή την στρατηγική. Χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας η οποία -όπως έδειξε και η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας- αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Εξαντλούμε τα περιθώρια, μένοντας πιστοί στην αρχή ότι θα δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε:

«Ακολουθούμε μια συνεπή πολιτική, αποδεικνύοντας ότι τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις τις κάνουμε πράξη. Θέτουμε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που κατ' ουσίαν προβλέπει την ενίσχυση των μισθωτών και της νέας γενιάς καθώς και μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος, νομοθετώντας έτσι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουμε εξαγγείλει. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, κατορθώσαμε να κρατήσουμε όρθια τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία και το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και τώρα. Είναι γεγονός ότι η κοινωνική ευημερία στηρίζεται σε μια ανθεκτική οικονομία, οικοδομημένη σε γερά θεμέλια. Κεντρικοί στόχοι της οικονομικής μας πολιτικής είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μέσω της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο πιο παραγωγικό, εξωστρεφές και καινοτόμο. Ένα μοντέλο όπου το μέρισμα της ανάπτυξης ισοκατανέμεται σε όλους και δημιουργεί περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, άλλωστε η ανάπτυξη μέσα από πολλές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις μειώνει σημαντικά την ανεργία. Με τους ευρωπαϊκούς πόρους που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα στηριχθεί η ανάπτυξη και το ΑΕΠ ενώ με ορθολογικούς δημοσιονομικούς χειρισμούς, μεταρρυθμίσεις και προγράμματα θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υλοποιώντας στο ακέραιο όλα όσα εξαγγείλαμε κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα έτη, τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Τα μέτρα αυτά υλοποιούνται εντός των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, αποσκοπώντας στη βέλτιστη κατανομή των δεδομένων δημοσιονομικών πόρων. Με αυτό τον τρόπο, η αναπροσαρμογή του μισθολογίου του δημοσίου τομέα ευνοεί ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τους νεοπροσλαμβανόμενους, τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και όσους έχουν θέση ευθύνης, προσβλέποντας τόσο στη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας του δημοσίου τομέα. Η μείωση του φόρου για οικογένειες με παιδιά είναι ένα επίσης σημαντικό μέτρο στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, ενώ το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, είναι ένα από τα πρώτα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εντατική εργασία τους όλο αυτό το διάστημα. Αναμένουμε τα εποικοδομητικά σχόλια των φορέων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, τα οποία και θα αξιολογήσουμε εντός πάντοτε των τιθέμενων δημοσιονομικών ορίων».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε:

«Με τα ευεργετικά μέτρα, συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνει το καινούργιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιεί μεγάλα και ουσιώδη βήματα προς την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ