- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Moody’s
Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 2024 - Ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία η χώρα
Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου Ba3 της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές - Οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και οι εκτιμήσεις.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετική από σταθερή, παρά το γεγονός ότι διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή του στη βαθμίδα Ba3 – τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020.
Εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% το 2023 και το 2024, ενώ σημειώνει πως το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 162% του ΑΕΠ το 2023 και θα υποχωρήσει χαμηλότερο του 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2026.
Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αλλαγή των προοπτικών σε θετικές από σταθερές είναι η προοπτική μια περιόδου υψηλότερης ανάπτυξης από την περασμένη δεκαετία, εν μέρει λόγω των βελτιώσεων στην διακυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα, που όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, αποδίδουν καρπούς.
Σε συνδυασμό με μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 της Ελλάδας ισορροπεί ανάμεσα στις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της χώρας και στις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας θα υποστηρίξουν μια υψηλότερη αξιολόγηση.
Επιπλέον το δανειακό βάρος της κυβέρνησης παραμένει πολύ υψηλό και για να μειωθεί περαιτέρω αλλά και να επιστρέψει η Ελλάδα στην χρηματοδότηση από τις αγορές απαιτείται η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πάρα πολύ καιρό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.