Πολιτικη & Οικονομια

Διπλάσια η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιανουάριο - Στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά

Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λάμπα στην πρίζα
© Pixabay/ Colin Behrens

Ηλεκτρικό ρεύμα: Διπλάσια η επιδότηση για τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου - Αναλυτικά οι τιμές

Σε 840 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος για τον Ιανουάριο και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Δεκέμβριο.

Την ανακοίνωση των επιδοτήσεων έκανε το πρωί της Παρασκευής (23/12) ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί και για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, για τον Ιανουάριο σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και ανεξαρτήτως παρόχου η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά εννιά στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Απορροφάται με αυτόν τον τρόπο όπως είπε ο κ. Σκρέκας, σχεδόν το 90% της αύξησης.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση που υπερβαίνει τις 1.001 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αφορά δύο στα 100 νοικοκυριά στην Ελλάδα.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο απορροφάται το 100% της αύξησης και η επιδότηση θα είναι 378 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVa και για μηνιαία κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.
  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες και για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους φούρνους, ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πρόκειται δηλαδή για απορρόφηση της τάξεως σχεδόν του 80% της αύξησης.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Φυσικό αέριο - Επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια 

Σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο και την επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους που θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο θα δώσει μία οριζόντια επιδότηση σε 20 ευρώ ανά θεμιτή μεγαβατώρα και αυτό αφορά 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως μεγέθους κατοικίας και εισοδήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ