- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γκ. Χαρδούβελης: Μάλλον θα δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Είμαστε ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα
O πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
«Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μάλλον φτάνουμε στο ύψιστο σημείο πληθωρισμού και θα δούμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και καθηγητής Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφορικά με τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν εκτίναξη του πληθωρισμού, στην Ελλάδα, στο 9,4% τον Απρίλιο.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι «ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», υπενθυμίζοντας την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S& P.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο κ. Χαρδούβελης διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, καθώς όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές στα προϊόντα θα πιέζονται και «σίγουρα οι τιμές της ενέργειας θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα».
«Αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση των τιμών, οι τιμές σε κάποια προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από ότι αυξήθηκαν μέχρι σήμερα. Η ύπαρξη πληθωρισμού σημαίνει άνοδο των τιμών, αλλά όταν αυτό γίνεται με μικρότερη ταχύτητα, σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα μειώνεται», εξήγησε.
Σημείωσε, πάντως, ότι οι τιμές θα μείνουν ψηλά. «Αν δει κανείς τα συμβόλαια πετρελαίου θα αντιληφθεί ότι η αγορά περιμένει μια αποκλιμάκωση των τιμών. Αν το Brent είναι σήμερα στα 108 δολάρια το βαρέλι, το τρίτο τρίμηνο πέφτει στα 100 και προς το τέλος του έτους θα μειωθεί λίγο ακόμη. Πριν ενάμισι μήνα ήταν πολύ πιο αισιόδοξη η αγορά, έβλεπε η τιμή να πέφτε στα 75 δολάρια στο τέλος της χρονιάς. “Έβλεπε” δηλαδή ότι ο πόλεμος θα περάσει γρήγορα χωρίς τεράστιες επιπτώσεις. Τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και η πίεση θα υπάρχει. Δεν “βλέπουν” περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά αποκλιμάκωση. Το θέμα είναι πόσο ραγδαία θα είναι η αποκλιμάκωση ή εάν δεν υπάρξει καθόλου αποκλιμάκωση και παραμείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα», επισήμανε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι αυξήσεις στην ενέργεια και τη διατροφή , καθώς ο πληθωρισμός στα υπόλοιπα αγαθά είναι της τάξης του 2,5% με 3%. «Για αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά με στοχευμένα μέτρα», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.