- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το βίντεο Μητσοτάκη για τα Rafale που έρχονται στην Ελλάδα
Πού θα προσγειωθούν - Πόσα γαλλικά μαχητικά θα αποκτήσει συνολικά η χώρα
Τα Rafale έρχονται στην Ελλάδα. Το βίντεο που ανήρτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα γαλλικά μαχητικά που σε λιγότερο από 24ωρο θα προσγειωθούν στην Τανάγρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση στα social για τα πρώτα 6 Rafale που έρχονται στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη 19/1, προκειμένου να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία.
Τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά, τα οποία αγόρασε η Ελλάδα, θα προσγειωθούν στην Τανάγρα, αφού πετάξουν πρώτα σε σχηματισμό πάνω από την Ακρόπολη.
Συνολικά θα αποκτηθούν από τη Γαλλία 24 αεροσκάφη Rafale. Οι υπογραφές για τα πρώτα 18 Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) είχαν πέσει σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2021 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε υπογράψει τη συμφωνία για τα Rafale στην Αθήνα με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλί. Το κόστος του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος που εκσυγχρονίζει ακόμη περισσότερο την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλάζοντας τις ισορροπίες με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόκτηση άλλων 6 Rafale από τη Γαλλία.
Μέχρι στιγμής 8 Έλληνες πιλότοι και 50 τεχνικοί αεροσκαφών έχουν εκπαιδευτεί στα Rafale. Η εκπαίδευση έγινε στη Γαλλία στη στρατιωτική βάση Μερινιάκ από ειδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.
Το βίντεο με τα Rafale και η ανάρτηση Μητσοτάκη στο Facebook
Στην ανάρτηση Μητσοτάκη υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει τα γαλλικά μαχητικά να είναι έτοιμα προς απογείωση με προορισμό την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων παρουσιάζεται η στιγμή που αποκαλύπτεται το αυτοκόλλητο με την ελληνική σημαία στα πολεμικά αεροσκάφη.
Τα 6 πρώτα Rafale που απέκτησε η Ελλάδα θα προσγειωθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, περίπου στις 12.30 την Τετάρτη 19/1. Μόλις το σμήνος εισέλθει στο FIR Αθηνών, δύο μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 θα το συνοδεύσουν μέχρι τη στρατιωτική βάση. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα Rafale θα περάσουν πάνω από την Ακρόπολη.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας Belharra, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στην Ελλάδα το 2024. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, είχε υπογραφεί στο Παρίσι η ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα για τις φρεγάτες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.