- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια-εισβολή στην Ουκρανία
«Ομάδες σαμποτέρ ετοιμάζουν επίθεση που θα γίνει το πρόσχημα για γενικευμένο πόλεμο»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζει προβοκάτσια στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να υπάρξει εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη χώρα.
Σύμφωνα με το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει «προβοκάτσια υπό ξένη σημαία» στην ανατολική Ουκρανία.
Βάσει των πληροφορίων αυτών, οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία «εκ των προτέρων έχει αναπτύξει μια ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «να δικαιολογηθεί η εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, θεωρούν ότι η Ρωσία «ήδη έχει αναπτύξει ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για πράκτορες εκπαιδευμένους σε μάχες μέσα σε πόλεις και στη χρήση εκρηκτικών για σαμποτάζ κατά των φιλορωσικών δυνάμεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου για μια δήθεν επίθεση που θα δικαιολογούσε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή τις επόμενες εβδομάδες. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι η πρόκληση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή επίθεσης σε προξενείο ή πρεσβεία, την οποία η Μόσχα θα απέδιδε σε ακροδεξιούς ουκρανούς αυτονομιστές.
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος, μιλώντας ανώνυμα, υποστήριξε: «Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζει επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία».
Διαψεύδει το Κρεμλίνο τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον για προβοκάτσια στην Ουκρανία
Τις αναφορές αυτές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τις χαρακτήρισε ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.
«Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Η Δύση καθοδηγείται από την ύβρη και κλιμακώνει τις εντάσεις, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της και την κοινή λογική». Με αυτά τα λόγια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα πενιχρά αποτελέσματα των πρόσφατων διαβουλεύσεων μεταξύ της χώρας του, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στους ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου στις αρχές κάθε καινούργιου χρόνου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η όποια πρόοδος στις συνομιλίες της Γενεύης και των Βρυξελλών περιορίστηκε σε «δευτερεύοντα», για τη χώρα του, ζητήματα και επέμεινε ότι η κόκκινη γραμμή βρίσκεται στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει να καταλάβουν (οι Αμερικανοί) ότι το κλειδί για όλα τα άλλα βρίσκεται στις εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Kυβερνοεπίθεση σε κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας
Στο μεταξύ, η Ουκρανία υπέστη χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση εναντίον ιστοσελίδων και υποδομών κρατικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εξωτερικών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. «Ουκρανέ! Ολα τα προσωπικά σου δεδομένα έχουν φορτωθεί σε δημόσιο δίκτυο. Ολες οι πληροφορίες για σένα έγιναν δημόσιες, να φοβάσαι και να περιμένεις το χειρότερο», έλεγε το μήνυμα που εμφανίστηκε ξαφνικά στις ιστοσελίδες των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών.
Με πληροφορίες από CNN, TASS, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η Πολιτεία στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την προστασία και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας», δήλωσε ο ΠτΔ
Παράλληλα ασκεί κριτική και στο πλαφόν 15% για την προκαταβολή σε νέα ρύθμιση
Τι αλλάζει για οφειλέτες και servicers
Νέες θέσεις εργασίας και νέα οικοσυστήματα επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας
Ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας μιλά ξανά στην ATHENS VOICE, αυτή τη φορά από την Ακαδημία Αθηνών, για τη δημοκρατία, τον Τραμπ, την τεχνητή νοημοσύνη και το αν Κίνα και Δύση μπορούν τελικά να συγκλίνουν
Με τις νέες εγγραφές, το Εθνικό Ευρετήριο αριθμεί πλέον 199 στοιχεία
«Ο κ. Φλωρίδης δεν μπορεί να στέκεται στη θέση του»
Ο πρωθυπουργός ζητεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από την Κομισιόν
Τι είπε για Τριαντόπουλο - Η απάντηση στον Τσίπρα
Στη δράση συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, με στόχο να περιοριστεί το κόστος μετακίνησης
Η ακρίβεια στα καύσιμα και οι ευθύνες πολιτικών και κοινωνίας
«Τα κυβερνητικά μέτρα αποδεικνύουν πόσο καλή αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ»
Ένας χώρος συνάντησης, μάθησης και καλλιτεχνικής έκφρασης για ολόκληρη τη Βόρεια Αθήνα
«Αποστερήθηκε κρίσιμο αποδεικτικό υλικό»
Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά τον Δήμο Αθηναίων και η κριτική για την εικόνα της πόλης σήμερα
Περισσότερο από θύμα αυτών των κακών γονιών (και κακών πολιτών), η νηπιαγωγός και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που υφίστανται τα μύρια όσα, είναι θύματα του υπουργείου της Παιδείας.
«Δική μου ευθύνη να αξιολογώ ατομικές συμπεριφορές»
Οι 4 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο
Επισκέφθηκε διαμερίσματα που έχουν υποστεί ρωγμές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.