- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μετάλλαξη «Δέλτα»: Το τέλος κάθε αυταπάτης
Λύση είναι μόνο ο εμβολιασμός και η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανοσίας που θα φρενάρει τον ιό και θα υψώσει τείχος άμυνας στην πανδημία
Σχόλιο για τη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού και την άρνηση ορισμένων πολιτών να εμβολιαστούν
Το να βλέπεις ανθρώπους χωρίς μάσκες στους δρόμους είναι ωραία εικόνα. Αποτελεί μέρος της επιστροφής στην κανονικότητα, για την οποία βοήθησε ο εμβολιασμός κaι ο καλός καιρός. Παραμένουν, ωστόσο, πολλοί οι αρνητές της επιστροφής, άνθρωποι σκοταδιστές ή φοβικοί: με ροπή στη συνωμοσιολογία, την τερατολογία και τις ψευδείς ειδήσεις.
Αυτοί, δυστυχώς, καθίστανται οι καλύτεροι σύμμαχοι της πανδημίας. Αυτούς θα αφορά το 4ο κύμα (το προσεχές φθινόπωρο), αυτοί θα προσφέρουν τα σώματά τους για τη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», της λεγόμενης ινδικής.
Στην Ινδία, λόγω των άθλιων υγειονομικών συνθηκών και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ο ιός μεταλλάχθηκε και –όπως προκύπτει– είναι κατά 60% πιο μεταδοτικός από την προηγούμενη ισχυρή μετάλλαξη, τη βρετανική.
Λύσεις πολλές δεν υπάρχουν – μη δίνετε σημασία σε αλμπάνηδες και λοιπούς «εναλλακτικούς» επιστήμονες, σε απατεώνες και κήρυκες του ψεκασμού. Λύση είναι μόνο ο εμβολιασμός και η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ανοσίας που θα φρενάρει τον ιό και θα υψώσει τείχος άμυνας στην πανδημία. Άλλη λύση δεν υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο κι όποιος δεν το βλέπει επιλέγει με προκλητικό τρόπο να εθελοτυφλεί.
Ήδη ακούγονται σενάρια για τοπικά lockdown – ενδεχόμενο μη αποδεκτό από ανθρώπους που έσπευσαν να εμβολιαστούν, θωρακίζοντας τους εαυτούς και κατ’ επέκταση το κοινωνικό σύνολο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έως το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το στέλεχος κορωνοϊού που θα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι εντός θέρους θα πετύχουμε εμβολιαστική κάλυψη στη ζώνη του 70%. Κάποιοι θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο και πως τελικά θα κινηθούμε σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τόνισε: «Φαίνεται πως ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την ινδική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών».
Ο ίδιος επισήμανε ότι το πρόβλημα με τη «Δέλτα» θα το έχουν τρεις κατηγορίες: κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό, 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και AstraZeneca δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.
Στην Ελλάδα –προσώρας– καταγράφηκαν 29 περιστατικά με το στέλεχος «Δέλτα» (τα περισσότερα στην Κρήτη) και, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί. Οι ίδιοι (ανεμβολίαστοι) πολίτες είναι κατά βάση όσοι εισέρχονται στα νοσοκομεία για νοσηλεία, οι ίδιοι είναι που μπαίνουν στις ΜΕΘ, αυτοί είναι που –δυστυχώς!– χάνουν τη ζωή τους λόγω της άρνησής τους.
Με άλλα λόγια, πολλές αντοχές δεν υπάρχουν ούτε για νέα κύματα πανδημίας, ούτε για νέα περιοριστικά μέτρα. Η λύση είναι ο εμβολιασμός που πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.
Οι δύσπιστοι και φοβικοί πρέπει να αντιμετωπιστούν με «επίθεση» γνώσης, με διαρκή πληροφόρηση. Κακώς η κυβέρνηση μείωσε τις –ούτως ή άλλως– ανεπαρκείς τακτικές ενημερώσεις. Κακώς δεν υπάρχει μια αδιάκοπη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού με σαφείς και επιστημονικές απαντήσεις σε όλους τους φόβους.
Κι όσον αφορά στους αρνητές της ανοσίας λόγω ανοησίας πρέπει στα σοβαρά να μπει στο τραπέζι το ζήτημα της υποχρεωτικότητας για συγκεκριμένες ζώνες της κοινωνικής ζωής. Δεν μπορεί η αντικοινωνική ανοησία κάποιου να στοιχίζει ζωές σε κάποιους άλλους. Αρκετά!
Δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.