- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Στην Ελλάδα σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Επίσκεψη στη Θράκη
Τι λέει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» για το Καστελόριζο, το Κυπριακό, και τα τρία βήματα για τις σχέσεις καλής γειτονίας
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Σήμερα στην Ελλάδα - Ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη - Η συνέντευξη για τα ελληνοτουρκικά και η θέση για το Καστελόριζο.
Στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει σήμερα, Κυριακή 30 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μία ημέρα πριν την επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθεί στη Θράκη για «ιδιωτική» επίσκεψη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Τσαβούσογλου θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο και το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής. Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, τον χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο, 31 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα έχει συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια.
Τσαβούσογλου στο «Βήμα»: Η Ελλάδα να σταματήσει να μετατρέπει τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα σε ευρω-τουρκικά
Ανήμερα της άφιξης του στην Ελλάδα, το «Βήμα της Κυριακής», φιλοξενεί συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτή, σημειώνει ότι «μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα». Μάλιστα, εμφανίζεται να μην αποκλείει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά όπως υποστηρίζει «πρωτίστως πρέπει να διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις». Χαρακτηριστικά σημειώνει: «εργαζόμαστε επί ενός καταλόγου απτών έργων και ενός οδικού χάρτη για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται και στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου. «Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών, Δένδια, και θα γίνω επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του NATO. Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν τρία βήματα: Ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, δέσμευση για αποχή από λαϊκίστικη ρητορική και προκλητικές ενέργειες, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα».
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτηρίζει «παράλογη» την ελληνική θέση σχετικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου. «Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο, όσο και στη Μεσόγειο, εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Εξ' αρχής η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Η στάση και η επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη» δηλώνει.
Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να μετατρέπει τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα σε ευρω-τουρκικά. «Μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα, όχι η EE».
Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσαβούσογλου ζητά να εξετασθεί η πρόταση για λύση δύο κρατών, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Γενεύη με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας για άλλη μία φορά τη ελληνοκυπριακή πλευρά ότι αρνήθηκε «να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.