Πολιτικη & Οικονομια

Ρόδη Κράτσα

«Η Ελλάδα αποκτά την αυτοδυναμία της»

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 483
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
68475-152088.jpg

Η Ρόδη Κράτσα, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ σε μια συνέντευξη στην ATHENS VOICE.

Ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Όσο η Ευρώπη παρουσιάζει αδυναμίες κοινής φωνής, κοινής διακυβέρνησης, αναπτυξιακών κοινών στόχων, τόσο η Γερμανία ή η Γαλλία  ή αύριο κάποια άλλη χώρα θα κάνουν «κουμάντο» επισημαίνει η Ρόδη Κράτσα, θεωρώντας μονόδρομο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχυρά όργαναν και ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις.

Πόσο… Ευρώπη είναι κατά τη γνώμη σας η Ελλάδα και πόσο Ευρωπαίοι οι Έλληνες;

Η Ευρώπη έχει στην καρδιά της την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι μία χώρα με πραγματικά ευρωπαϊκή ψυχή, με εμπιστοσύνη στο κοινό μέλλον των Ευρωπαίων, χωρίς πειράματα και περιπέτειες.

Η κυβέρνηση λέει πως μνημόνια τέλος και η αντιπολίτευση πως υπάρχει κρυφή συμφωνία για νέο μνημόνιο με τους Ευρωπαίους. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η χώρα έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Τα μνημόνια τελειώνουν, μαζί και η λιτότητα. Μην ακούτε τους λαϊκιστές ή τους μη γνωρίζοντες. Η χώρα αποκτά την αυτοδυναμία της και την εμπιστοσύνη των αγορών. Μένουν, όμως, υποχρεώσεις να υλοποιηθούν και να  συνειδητοποιήσουμε ότι η δημοσιονομική  πειθαρχία, οι έλεγχοι των ισορροπημένων προϋπολογισμών, είναι πραγματικότητα για ολόκληρη την ΕΕ.

Η Γερμανία είναι κυρίαρχη των εξελίξεων στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πρωταγωνιστής και την επόμενη μέρα. Μήπως τελικά θα ζήσουμε και τα επόμενα χρόνια ένα «μερκελικό καθεστώς»;

Όσο η Ευρώπη παρουσιάζει αδυναμίες κοινής φωνής, κοινής διακυβέρνησης, αναπτυξιακών κοινών στόχων, τόσο η Γερμανία ή η Γαλλία  ή αύριο κάποια άλλη χώρα θα κάνουν «κουμάντο». Όπως έγινε στις διαδικασίες διάσωσης της χώρας μας. Γι’αυτό η ΝΔ υποστηρίζει μία δυνατή Ευρώπη, με ισχυρά όργανα και ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις.

Μπορεί η Ευρώπη να πάει μπροστά με μόλις 1% του ΑΕΠ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;

Προφανώς και δεν αρκεί το 1%. Δεν αρκούσε προ της κρίσης, πόσο μάλλον τώρα. Από πολλά χρόνια το υποστηρίζω. Πρέπει να πεισθούν οι χώρες που είναι οι «καθαρά εισφέρουσες» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι ευρωσκεπτικιστές το πολεμάνε. Δεν θέλουν δυνατή Ευρώπη με ενοποιητικές διαδικασίες και πόρους. Η αύξηση του προϋπολογισμού πηγαίνει μαζί με την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης και της ενοποίησης ευρύτερα. Αυτό αποτελεί και δικό μου αγώνα.

Σταθερότητα ή περιπέτεια, είναι το δίλημμα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές. Μα, δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος από το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»;

Πράγματι, αυτή η κυβέρνηση με την εντολή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του κατάφερε να αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο και τις καταστροφικές συνέπειες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν βρισκόμαστε και σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε αυτά που πετύχαμε.

«Καμιά θυσία για το ευρώ» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχόλιό σας;

Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα του ευρώ  και τις υποχρεώσεις για να μπορούμε να αξιοποιούμε το ευρώ. Οι Έλληνες ξέρουν πως χωρίς ευρώ και χωρίς Ευρώπη τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα. Η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα είναι το ατού μας. Οι δημοσκοπήσεις το κάνουν σαφές.

 

Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που οφείλαμε να τις έχουμε κάνει χωρίς μνημόνια; Μπορείτε να αναφερθείτε σε ορισμένες από αυτές;

Βέβαια, πολλές. Εξυγίανση του δημοσίου τομέα, μείωση της γραφειοκρατίας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νέος επενδυτικός νόμος, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι ορισμένες από αυτές. Και τότε τα μνημόνια θα ήταν ελαφρότερα.

Σχολιάστε το δίπολο «πρωτογενές πλεόνασμα - μπαράζ φόρων».

Θα μπορούσε να είναι λιγότεροι οι φόροι, αν από την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής είχαμε προχωρήσει θαρραλέα στις μεταρρυθμίσεις που αναφέραμε. Δυστυχώς υπήρξαν δισταγμοί, ολιγωρίες, λαϊκισμοί. Η κυβέρνηση πήρε πολιτικό κόστος και θα δικαιωθεί.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θέλει την Ελλάδα αγροτική χώρα και ξενοδόχο της Ευρώπης. Υπάρχει και άλλος δρόμος για μια παραγωγική Ελλάδα και ποιος; Ποιος την εμποδίζει να κάνει αυτά και άλλα μαζί;

Ο δρόμος για την ανάκαμψη και τη δημιουργία μιας παραγωγικότερης Ελλάδας θα ξεκινήσει από τη στιγμή που η χώρα θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουριστικός και ο αγροτικός τομέας. Είναι τομείς που δεν δίνουν μόνο πλούτο και ανταγωνιστικότητα, όπως είναι ο χρηματοοικονομικός τομέας και η έρευνα, αλλά δίνουν και θέσεις εργασίας σε όλες τις περιφέρειες. Η έξυπνη ανάπτυξη που χρειαζόμαστε είναι συνδυασμένη με αυτούς τους δύο τομείς. Ας αξιοποιήσουμε τα ανθρώπινα  ταλέντα μας, τους ευρωπαϊκούς πόρους και τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και της κοινής αγροτικής πολιτικής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.