- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία
Δείτε όλα τα άρθρα - Πότε έρχονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια
Οι συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία κατατέθηκαν στη Βουλή - Πότε γίνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια - Τι περιλαμβάνουν τα άρθρα.
Κατατέθηκαν την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020 στη Βουλή οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 θα ξεκινήσει η συζήτηση πάνω στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ που υπέγραψε η Ελλάδα με Αίγυπτο και Ιταλία.
Θα γίνουν χωριστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας. Στην Ολομέλεια αναμένεται να εισαχθούν προς συζήτηση και κύρωση την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020. Δεν αποκλείεται αυτό να γίνει σε κοινή συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς αναμένονται και παρεμβάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς λόγω της μείζονος εθνικής σημασίας τους και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis.
Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει ήδη ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στο Κάιρο, ενώ όταν εγκριθεί και από τη Βουλή των Ελλήνων θα σταλεί στον ΟΗΕ προς δημοσίευση. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τις θαλάσσιες ζώνες -η οποία «εξαφανίζει» από τον χάρτη νησιά όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο καθώς βασίζεται στην αυθαίρετη αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα- έστειλε το κείμενο της συμφωνίας στον ΟΗΕ, το οποίο και δημοσιεύτηκε.
Η Τουρκία απορρίπτει τη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, συνεχίζει να απειλεί, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία συμφωνία που μοιράζει τον ενεργειακό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική της συμμετοχή.
Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου αφαιρεί εκ νέου διπλωματικά εργαλεία από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί με μονομερείς και παράνομες ενέργειες να ενισχύσει τη θέση της στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για μια «ισορροπημένη» συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοστεί σε πρακτική και σε νομολογία.
Παράλληλα, με τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ -κάτι που η Τουρκία αρνείται και ζητά επίμονα διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Επιπλέον, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή:
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Η συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλες οι αλλαγές
Όταν οι πρώην σύντροφοι θυμούνται τι πίστευαν για τον αρχηγό τους, αφού έχουν ήδη αποχωρήσει
Όσα είχε αναφέρει σε επιστολή της
Τι έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε δύο φάσεις η νέα επέκταση, όλο το χρονοδιάγραμμα
The horror, the horror...
Τι σηματοδοτεί η επιλογή του για τη θέση
Περίπου 700.000 σπίτια παραμένουν κλειστά και μια αγορά που μοιάζει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο
Στις 10 Ιουνίου η συνεδρίαση εκλογής
«Συνεχίζω να παλεύω για όσα πιστεύω» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ
Αναδιαμορφώνεται η πολιτική σκηνή μετά την εμφάνιση των δύο νέων κομμάτων
«Η κυβέρνηση δεν συζητάει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», διαβεβαίωσε η υπουργός
Τα δρομολόγια έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.