- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κικίλιας: Μόνο μειώσεις και όχι αυξήσεις στα φάρμακα
Σε τι ποσοστό θα φθάσει το «ψαλίδι» στις τιμές
Δέσμευση Κικίλια ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα υπάρξουν μόνο μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Μέχρι το τέλος του έτους θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων, όπως είπε σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «κανένα φάρμακο δεν θα έχει αύξηση, αλλά πολλά φάρμακα, εκατοντάδες φάρμακα θα έχουν μείωση». Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι «ο υπολογισμός από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι γύρω στα 1.600 με 1.700 φάρμακα θα είχαν αύξηση», η οποία -όπως διευκρίνισε- είχε αποφασίσει την αύξηση των τιμών των φαρμάκων μέχρι και 10%.
«Θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές κάποιων φαρμάκων μέχρι το 7%. Δηλαδή, όχι μόνο το ελληνικό κράτος θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων, κυρίως όμως οι συμπολίτες μας, οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς θα πληρώνουν λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα» ξεκαθάρισε.
Μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέτρεξε στον Σ. Δοξιάδη ο οποίος μιλώντας για την κοινωνική διάσταση της υγείας, έλεγε ότι: «Οι μεγαλύτεροι εχθροί της υγείας δεν είναι τα μικρόβια, οι ιοί ή οι καρκίνοι. Είναι η φτώχεια, η άγνοια και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο».
Καμία έλλειψη σε φάρμακα
Ο υπουργός Υγείας, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν ελλείψεις που πιθανώς να εμφανιστούν σε κάποια φάρμακα, απάντησε ότι ήδη έχει δώσει εντολή στον ΕΟΦ και στον πρόεδρο του να διεξάγει έρευνα τις τελευταίες ημέρες.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα. Ο Έλληνας ασθενής θα έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Εφόσον παρατηρηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μία τέτοια πρακτική, θα λάβουμε άμεσα μέτρα» είπε ο κ. Κικίλιας.
Προσεχώς, νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων εβδομάδων το Υπουργείο Υγείας φέρνει στη Βουλή «νομοσχέδιο-τομή» για τη Δημόσια Υγεία.
Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας «που λείπουν και πολλές φορές από τον δημόσιο λόγο, λείπουν και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής».
«Ακόμα και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ή τη ρύθμιση του πώς κάνουμε screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο, μαστογραφίες στις γυναίκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας παρατήρησε, τέλος, ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου η αιχμή του δόρατος της πολιτικής υγείας είναι η Δημόσια Υγεία και όχι η περίθαλψη. «Είναι κάτι το οποίο έχουμε αφήσει πολλά χρόνια πίσω στη χώρα μας και ερχόμαστε να το ρυθμίσουμε» κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε στη δευτερολογία στην Κεντρική Επιτροπή για τις εσωκομματικές διαφωνίες και τον Παύλο Πολάκη
«Ο αγώνας συνεχίζεται, δεν τελείωσε»
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη δευτερολογία του, απέρριψε όλες τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο συνέδριο
«Τρεις μήνες χωριζόμαστε δίνοντας διαπιστευτήρια ποιος αγαπάει τον Τσίπρα» - Πυρά κατά του Φάμελλου
Τι ζητούν από τον πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο και η θέση τους για το κόμμα Τσίπρα
Τι τελικά ισχύει με την αίτηση
Και όχι αν θα είμαστε δίπλα ή απέναντι στον Τσίπρα
Ποιος είναι ο βασικός υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Συμμαχία με Τσίπρα ή αυτόνομη πορεία;
Αποδέχεστε όντως ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος;
Η έμφαση να συνεχίσει να δίνεται σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
«Ανάσα» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου
Στερείται λογικής η ταύτιση Τσίπρα-Μητσοτάκη
Η συγγνώμη του Κιέβου στην Αθήνα
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο πρώην πρωθυπουργός
«Έδωσε πνοή στα μεγάλα δημόσια έργα και τις κρίσιμες υποδομές» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η εμπιστοσύνη δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συνέπειας μεταξύ αρχών και πράξης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.