- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Έκπτωση στη φορολογία από ανακαίνιση σπιτιού;
Τι θα ισχύσει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση από την ανακαίνιση των σπιτιών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι γνωστό.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr:
- Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην χαθεί η μείωση που έγινε εφέτος στον ΕΝΦΙΑ από πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Δύο είναι τα σενάρια ή να υπάρξει μείωση του φόρου γενικευμένη με ίσο δημοσιονομικό κόστος ή να αλλάξουν οι συντελεστές εκεί που προκύπτουν αυξήσεις.
- Η μείωση φόρου για επισκευές ακινήτων θα προβλέπεται, αλλά θα έχει την εξής μορφή. Θα αφαιρείται από το εισόδημα και όχι από το φόρο το 40% του κόστους ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Δηλαδή για έναν που θα έχει το 2020 έσοδα 20.000 ευρώ, και προχωρήσει σε ανακαίνιση του σπιτιού του με κόστος 10.000 ευρώ, τότε θα έχει όφελος 880 ευρώ και όχι 4.000 ευρώ, που ήθελε ένα σενάριο που ήθελαν μεν στην κυβέρνηση, αλλά τελικά δεν προχωράει λόγω μεγάλου δημοσιονομικού κόστους.
- Αποσαφήνιση του τρόπου θα γίνει η μείωση των φόρων για μισθωτούς και επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων:
- Μείωση στην φορολογία εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Η μείωση θα αφορά την επόμενη χρονιά και ως εκ τούτου θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για κάθε παιδί.
- Μείωση στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων, δηλαδή των φορολογουμένων που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 ή το 2021.
- Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια, την περίοδο 2020-2022.
- Έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Η έκπτωση θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2021 και οι οποίες θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020.
- Αναστολή του φόρου υπεραξίας, δηλαδή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο. Η αναστολή θα ισχύσει την περίοδο 2020-2022.
Επιχειρήσεις
- Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019, για την οποία οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν το 2020, προβλέπεται μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 28% στο 24%. Για τη χρήση του 2020, για την οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν το 2021, ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.
- Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.