- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ανακαλύπτοντας την Αφρική του 21ου αιώνα
Το «ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» παραθέτει απόψεις ειδικών, προσωπικοτήτων κι επιστημόνων στο νέο του αφιέρωμα
Ανακαλύπτοντας την Αφρική του 21ου αιώνα: Ειδικοί, προσωπικότητες κι επιστήμονες γράφουν στο νέο αφιέρωμα του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη προσεγγίζοντας το ζήτημα της Αφρικής ως της νέας ανερχόμενης δύναμης παγκόσμιας κλίμακας καθώς και της συνεργασίας της με την Ευρώπη ως θέμα μείζονος σημασίας κι επιρροής για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, αλλά και των κοινωνιών και πολιτισμών της Ευρώπης και της Αφρικής, θέτει στην ατζέντα του την μελέτη και ανάλυση της νέας αυτής σχέσης.
Τα κείμενα του αφιερώματος «Ανακαλύπτοντας την Αφρική του 21ου αιώνα» αποτελούν απόψεις ειδικών, προσωπικοτήτων κι επιστημόνων αλλά και διαμοιρασμό γνώσεων και εμπειριών, ως μια εισαγωγή στον πυκνό και μακρύ διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση στο βάθος του χρόνου.
«Η Αφρική είναι η νέα ανερχόμενη δύναμη παγκόσμιας κλίμακας, η οποία εμφανίζεται γεμάτη ευκαιρίες και απειλές. Αναδυόμενες αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και παραγωγή αλλά και πληθυσμιακή έκρηξη, χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ασταθή και υπανάπτυκτα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα και μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Ευρώπη έχει στρέψει ήδη το βλέμμα της στην Αφρική, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, με θεσμική συνεργασία, αναπτυξιακά προγράμματα και σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Αποτελεί όμως απόλυτη αναγκαιότητα η συνέχεια και η ένταση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να αντιμετωπιστούν απειλές όπως, ανθρωπιστικές κρίσεις, επιδημίες αλλά και η δημογραφική έκρηξη. Η Ελλάδα που διαθέτει ισχυρούς γεωγραφικούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με την Αφρική οφείλει να μελετήσει σε βάθος τις εξελίξεις και να προετοιμάσει το έδαφος συνεργασίας και διασύνδεσης εκτιμώντας τα κέρδη και τις επιπτώσεις της συνύπαρξης με τα νέα δεδομένα. Το ΔΙΚΤΥΟ προσεγγίζοντας το ζήτημα της συνεργασίας Ευρώπης - Αφρικής ως θέμα μείζονος σημασίας κι επιρροής για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας αλλά και των κοινωνιών και πολιτισμών της Ευρώπης και της Αφρικής θέτει στην ατζέντα του την μελέτη και ανάλυση της νέας αυτής σχέσης. Τα κείμενα που ακολουθούν αποτελούν απόψεις ειδικών, προσωπικοτήτων κι επιστημόνων αλλά και διαμοιρασμό γνώσεων και εμπειριών, ως μια εισαγωγή στον πυκνό και μακρύ διάλογο που ξεκινά και θα συνεχίζεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση στο βάθος του χρόνου» σημειώνει ο Γιώργος Παπούλιας, πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης του ΔΙΚΤΥΟΥ προλογίζοντας το αφιέρωμα «Ανακαλύπτοντας την Αφρική του 21ου αιώνα».
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αφιέρωμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.