- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξεπέρασαν τις 200.000 οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο
Ρεκόρ 7ετίας στο πλήθος των επιδοματούχων ανέργων
Ξεπέρασαν το "ταβάνι" των 200.000 οι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ τον περασμένο Δεκέμβριο. Και αυτό για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο του 2012. Συγκεκριμένα, έφτασαν τους 202.537, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου φορέα, που δημοσιεύει το capital.gr.
Ενώ, όμως, πριν επτά χρόνια, οπότε για τελευταία φορά είχε σπάσει το όριο των 200.0000 επιδοματούχων ανέργων, αυξανόταν ραγδαία το πλήθος του συνόλου των ανέργων, κατά την τρέχουσα περίοδο οι άνεργοι –σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- μειώνονται, αν και σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι... αυξάνονται.
Η αύξηση των επιδοματούχων ανέργων, εφόσον συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως αρνητική για τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, καθώς η κυβέρνηση μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός θα αποφασίσει αύξηση του κατώτατου μισθού.
Μαζί, όμως, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα πρέπει να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό και το επίδομα ανεργίας, καθώς το τελευταίο υπολογίζεται ως αναλογία του κατώτατου.
Συνεπώς θα πρέπει να αυξηθούν οι συνολικές δαπάνες του Οργανισμού για τα βοηθήματα των ανέργων.
Πιο συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 46.154 ή 4,1% το Δεκέμβριο του 2018 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2017.
Έτσι έφτασαν τους 1.116.816. Να σημειωθεί πως πρόκειται για το υψηλότερο πλήθος ανέργων που έχει καταγραφεί το μήνα Δεκέμβριο από το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Με άλλα λόγια, το μέγεθος ξεπέρασε ακόμα και εκείνο του 2013, κατά το οποίο είχε κορυφωθεί το ποσοστό της ανεργίας (1.069.341).
Επίσης, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 –Δεκεμβρίου 2018, οι άνεργοι που παίρνουν τακτικό ή εποχικό επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7.823 ή 3,8% (φτάνοντας τους 202.537 όπως ήδη επισημάνθηκε έναντι 194.714 πέρσι).
Μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν είναι συγκυριακή, αλλά σημειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας 6ετίας (με εξαίρεση την περίοδο 2015 -2016).
Με άλλα λόγια από το 2013-2014 και έπειτα, αυξάνονται συνεχώς, ολοένα και περισσότερο οι επιδοματούχοι άνεργοι.
Αλλά και ως ποσοστό του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων παραμένουν σε σχετικά υψηλό επίπεδο οι άνεργοι που λαμβάνουν τακτικό ή εποχικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.
Τον Δεκέμβριο του 2018, όσοι άνεργοι παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανήλθαν στο 18,1% του συνόλου των εγγεγραμμένων στον Οργανισμό. Το ίδιο ποσοστό σημειώθηκε και το Δεκέμβριο του 2017.
Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2016 ανερχόταν στο 17,1% και το Δεκέμβριο του 2015 στο 17,7%.
Με άλλα λόγια, κατά την έως τώρα περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό των επιδοματούχων ανέργων κυμάνθηκε μεταξύ 17,1% -18,1%.
Αντίθετα, το Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή ενώ κυβερνούσε ακόμα η ΝΔ, βρισκόταν στο 16,2%, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013 στο 15,9%, το οποίο ήταν και το χαμηλότερο της περιόδου 2010-2018.
Πριν το 2013, δηλαδή την περίοδο 2010-2012, ξεκίνησε από το 34,4% (2010), έπεσε στο 30% το 2011 και στο 23,6% το 2012. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυξανόταν κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2010 -2013 το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς βάθαινε συνεχώς η ύφεση.
Η εκτίναξη του 2010 οφείλεται προφανώς στην εκτίναξη της ανεργίας με την εφαρμογή του 1ου Μνημονίου, ενώ η μετέπειτα πτώση του οφείλεται στην αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας, αλλά και στην αυστηροποίηση των κριτηρίων παροχής των επιδομάτων ανεργίας το 2013.
Αν και τα επιδόματα ανεργίας συνεχίζουν (και επί ΣΥΡΙΖΑ) να δίδονται με τους ίδιους αυστηρούς (σε σχέση με εκείνους που δίνονταν προ Μνημονίων) όρους, και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και το σύστημα "Εργάνη" καταγράφουν συνεχή αύξηση της απασχόλησης, ο ΟΑΕΔ δίνει σε ολοένα και περισσότερους ανέργους επίδομα ανεργίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.