- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρισμός: Σπάει όλα τα κοντέρ η Ελλάδα - Άλμα 25,8% στα έσοδα μέσα σε 5 μήνες
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Άλμα 25,8% στις εισπράξεις από τον τουρισμό το πρώτο πεντάμηνο του 2026, στα 5,32 δισ. ευρώ τα έσοδα
Σημαντική αύξηση 25,8% κατέγραψαν οι εισπράξεις από τον Τουρισμό στην Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του 2026 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τον Τουρισμό κατέγραψαν αύξηση 25,8% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2026, φτάνοντας τα 5,32 δισ. ευρώ, έναντι 4,23 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μάιο μόνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,9%, διαμορφούμενες σε 2,43 δισ. ευρώ , σε σύγκριση με τα 2,19 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί τον Μάιο του 2025.
Έκρηξη τουριστικών εσόδων αλλά με αστερίσκους
Εν τω μεταξύ, διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαϊου 2026 παρά τη σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε, καθώς η αύξηση των εξαγωγών υπερέβη αυτή των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο κατά 13,9% (4,0% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 3,9% (-0,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα ενισχύθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 3,8% (1,2% και 2,7% σε σταθερές τιμές, αντίστοιχα).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, η οποία αντισταθμίστηκε σε κάποιο βαθμό από την καταγραφή καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών κατέγραψε μικρή αύξηση. Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε άνοδο σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε την ίδια περίοδο έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2025, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το συνολικό έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων -το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό- αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025 και διαμορφώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Λίστα γάμου ή μετρητά; Τι συμφέρει περισσότερο το ζευγάρι
Τι είπε για το ενδεχόμενο να δεχτεί τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν
Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για κράνος και όριο ηλικίας
Η μεγαλύτερη επένδυση αποχέτευσης στην Ελλάδα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος της δεκαετίας
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.