- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελληνική η απόφαση για την ΕΥΔΑΠ
Ο Ρεν ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν ζητά ιδιωτικοποιήσεις
Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση. Είναι η απάντηση που πήρε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, σε σχετική του ερώτηση προς τον επίτροπο επί Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν. Ο κ. Χουντής ρώτησε κατά πόσο «θα ήταν θετική η Κομισιόν σε ενδεχόμενο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για εξαίρεση των εταιριών ύδρευσης από το γενικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».
Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής, στην απάντησή του ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Κομισιόν «δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης», καθώς επίσης ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών, και γι αυτόν το λόγο έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ». Αναγνώρισε, επίσης, ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες».
Εν τω μεταξύ η πρωτοβουλία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα, Save Greek Water σχολίασε σχετικά: «Ύστερα από ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται σε όλη την Ευρώπη, για μια ακόμη φορά η Κομισιόν δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης αδειάζοντας έτσι όλα τα κυβερνητικά στελέχη που ρίχνουν την ευθύνη για τις αποφάσεις τους στους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον κάθε πολιτική νομιμοποίηση και νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτό το έγκλημα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος που έχει και γεωστρατηγικές επεκτάσεις. Ένα έγκλημα που αν συντελεστεί θα είναι σε αντίθεση με τη βούληση των πολιτών (17 δήμοι της Θεσσαλονίκης ζητούν δημοψήφισμα προκειμένου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης της ΕΥΑΘ), σε αντίθεση με τον ορθό λόγο ( πώληση κερδοφόρων επιχειρήσεων μονοπωλιακού χαρακτήρα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία υποδομής έχουν πληρωθεί από γενεές γενεών Ελλήνων πολιτών που είναι και επι της ουσίας οι «μέτοχοι» των συγκεκριμένων εταιριών) σε αντίθεση με την προσπάθεια εξορθολογισμού του χρέους ( τα χρέη του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 1 δις ευρώ ενώ η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του δημοσίου, που θα είναι περίπου η τιμή πώλησης, δεν ξεπερνά τα 370 εκατομμύρια) και εντέλει εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών όπως έχει καταδείξει η διεθνής εμπειρία. Είναι αστείο την ώρα που όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης, έχοντας βιώσει τις θλιβερές συνέπειες της, κάποιοι ερασιτέχνες του θαυμαστού καινούργιου κόσμου της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας να θεωρούν «ανάπτυξη» πρακτικές που εφαρμόζονται πλέον μόνο στις πάμπτωχες χώρες του τρίτου κόσμου που έχουν απολέσει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα».
Λ.Χ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Το μήνυμα των 200 της Καισαριανής ήταν ένα, η ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Όσα δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Για την Ελλάδα, ο πόλεμος αποτελεί ταυτόχρονα απειλή και ευκαιρία
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.