- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας, η επόμενη κίνηση Τσίπρα
Πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος τον Οκτώβριο
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει τον Οκτώβριο σε αναθεώρηση του Συντάματος, προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει τον διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
Ο σκοπός της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι πολιτικός, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί κατά του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να ασκήσει πιέσεις «στο Κίνημα Αλλαγής και την κ. Φώφη Γεννηματά είτε να συμπλεύσει μαζί του είτε να κινηθεί, όπως και στο ονοματολογικό, «παράλληλα» με τη Ν.Δ».
Υπενθυμίζεται ότι το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει:
Πρώτον) Πλήρης καθιέρωση της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.
Δεύτερον), ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας.
Τρίτον), κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.
Ωστόσο, η δρομολόγηση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Συντάγματος εισάγει μια νέα κρίσιμη παράμετρο στο πολιτικό «παζλ» μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 ενώ παράλληλα η διαδικασία της αναθεώρησης θα συμπέσει σε μεγάλο βαθμό χρονικά με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές: Με το άνοιγμα της νέας συνόδου, τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, συγκροτείται με απόφαση προέδρου της Βουλής Επιτροπή Αναθεώρησης, και με πρότασή του που εγκρίνεται από την Ολομέλεια, ορίζεται προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της και την κατάθεση της έκθεσής της.
Και αυτή η διαδικασία, δηλαδή η συγκρότηση της επιτροπής και η έναρξη λειτουργίας της εκτιμάται ότι θα γίνει το πολύ ως τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, θα δοθεί τρίμηνη προθεσμία για την έκθεσή της.
Η απόφαση, τόσο για την ανάγκη αναθεώρησης όσο και για τον καθορισμό των αναθεωρητέων διατάξεων, λαμβάνεται από την Ολομέλεια σε δύο ψηφοφορίες, που έχουν μεταξύ τους απόσταση ενός μηνός. Τούτων δοθέντων, η δεύτερη ψηφοφορία θα πρέπει να αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή εντός του Μαρτίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων
«Δεν θα νομιμοποιήσω την πρωτοφανή απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα εις βάρος μου»
Ποια είναι η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται
«Προχώρησα σε μια νέα πολιτική επιλογή έπειτα από μια περίοδο ανεξαρτησίας και πολιτικής ωρίμανσης», είπε ο ευρωβουλευτής
«Το να μιλάει ο Πρωθυπουργός για τις καταχρηστικές συμπεριφορές των τραπεζών είναι σαν να δεσμεύεται ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα» αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς
Μια προσέγγιση στις πολλαπλές ερμηνείες του δυτικού πολιτισμού και στις αντιφάσεις που τον συνοδεύουν
Η αναφορά στη Euroleague και την πρόοδο στις σχέσεις με τη Λιβύη
Το δίλημμα ανάμεσα στη συναλλαγή και τη θεσμική λειτουργία
Συνεχίζει τη μάχη στη ΜΕΘ
Τι ώρα κλείνει σήμερα η πλατφόρμα
Στο 38,5% οι θετικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση
«Το πιο πιθανό είναι να ανταποκριθώ»
Από τον ιδεολογικό αποκλεισμό στη σύγκλιση με τον κεντροαριστερό χώρο
Πότε αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Νίκο Ανδρουλάκη
Το σχόλιο με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση — και το αποδεικνύει
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.