- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Προανακριτικές - Πόσες και ποιες με αφετηρία το «βρόμικο '89»
Ποιοι παραπέμφθηκαν ποιοι απαλλάχτηκαν και για ποιους έπεσε «καμπάνα»
Καθώς η μάχη για την υπόθεση της Novartis κορυφώνεται στη Βουλή, ας θυμηθούμε τις Προανακριτικές Επιτροπές του παρελθόντος αρχής γενομένης από το «βρόμικο '89».
Σκάνδαλο ελληνοποιημένου καλαμποκιού
Στις 2 Ιουλίου 1989 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Τζανετάκη με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού για να οδηγήσει τη χώρα στην «Κάθαρση» από τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ. Πέντε ημέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου, 144 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του τέως αναπληρωτή Οικονομικών Νίκου Αθανασόπουλου για τη ζημιά που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο η υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού. Η πρόταση υπερψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου με ψήφους 170 (ΝΔ και Συνασπισμός), 1 κατά και 1 λευκό. Το ΠΑΣΟΚ απείχε της ψηφοφορίας, αλλά συμμετείχε στις διαδικασίες της προανακριτικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε ύστερα από 15 ημέρες.
Στις 23 Αυγούστου 1989 η ολομέλεια της Βουλής συζήτησε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και αποφάσισε με ψήφους 170 (ΝΔ και Συνασπισμός) έναντι 118 (ΠΑΣΟΚ) την παραπομπή του Νίκου Αθανασόπουλου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου (Υπουργοδικείο), με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, πλαστογραφίας και συνέργειας σε πλαστογραφία. Επίσης, αποφάσισε τη συνεκδίκαση της υπόθεσης για τους συμμετόχους μη πολιτικούς. Στις 19 Φεβρουαρίου 1990 ο Νίκος Αθανασόπουλος προφυλακίστηκε. Στη συνέχεια η Βουλή συγκατατέθηκε στην άρση των εννόμων συνεπειών της καταδίκης του Νίκου Αθανασόπουλου για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
Σκάνδαλο Κοσκωτά
Στις 17 και 18 Ιουλίου το 1989, η Βουλή συζήτησε νέα πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το «σκάνδαλο Κοσκωτά». Αποφάσισε να αποδοθούν κατηγορίες στον Ανδρέα Παπανδρέου (171 «ναι», 121 «όχι») και στους Γιώργο Πέτσο (276 «ναι», 11 «όχι»), Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα (282 «ναι», 9 «όχι»), Παναγιώτη Ρουμελιώτη (175 «ναι», 115 «όχι») και Δημήτρη Τσοβόλα (164 «ναι», 123 «όχι»). Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η παραπομπή και των πέντε στο Ειδικό Δικαστήριο. Στη μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν: Ανδρέας Παπανδρέου 166 «ναι», 121 «όχι». Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας 238 «ναι», 36 «όχι», 10 «παρών» και 3 λευκά, Γιώργος Πέτσος 219 «ναι», 45 «όχι», 12 «παρών» και 14 λευκά, Δημήτρης Τσοβόλας 168 «ναι», 121 «όχι», 1 «παρών» και 1 λευκό, Παναγιώτης Ρουμελιώτης 170 «ναι», 118 «όχι», 3 «παρών» και 4 λευκά.
Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1992. Με ψήφους 7 προς 6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος, ενώ στον Δημήτρη Τσοβόλα επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μια απλή πολεοδομική παράβαση. Ο Δημήτρης Τσοβόλας εξαγόρασε την ποινή του (κατέθεσε μέσω του συνηγόρου του το ποσό του 1.524.450 δραχμών), ενώ παράλληλα λόγω της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων εξέπεσε του βουλευτικού του αξιώματος.
Σκάνδαλο υποκλοπών - Ανδρέας Παπανδρέου
Στις 27 Ιουλίου 1989 η Βουλή ψήφισε τη σύσταση μιας νέας προανακριτικής επιτροπής, για τις τηλεφωνικές υποκλοπές αυτή τη φορά. Κατηγορούμενος ήταν μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου (170 «ναι», 119 «όχι», 2 «παρών», 2 λευκά και 1 άκυρο). Απέρριψε την πρόταση κατηγορίας εναντίον των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χαραλάμπους, Γιώργου Πέτσου και Κώστα Μπαντουβά. Όταν έπειτα από περίπου δύο μήνες η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του Ανδρέα Παπανδρέου (με 169 «ναι», 2 «όχι» και 2 λευκά), απόντων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στις 15 Μαΐου 1992 με απόφαση της Βουλής ανεστάλη η δίωξη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στη σχετική ψηφοφορία, από την οποία απουσίαζαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, 117 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναστολής, 24 κατά και 3 δήλωσαν «παρών».
Σκάνδαλο υποκλοπών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Τον Μάιο του 1993 συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Χρήστου Μαυρίκη σε βάρος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τηλεφωνικές υποκλοπές. Η σύστασή της βασίστηκε στην κατάθεση πρότασης 121 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις 3 Μαΐου και στη ρελάνς 102 βουλευτών της Ν.Δ., μια εβδομάδα αργότερα. Η τελευταία αυτή υπόθεση είχε όμως συνέχεια, όταν το ΠΑΣΟΚ ξανάγινε κυβέρνηση. Οι βουλευτές του κατέθεσαν πρόταση κατηγορίας κατά του τέως πια πρωθυπουργού, αλλά και της κόρης του Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω της ιδιότητας της ως υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Και οι δύο παραπέμφθηκαν στις 28 Ιανουαρίου 1994 σε προανακριτική επιτροπή. H Βουλή ανέστειλε στην πορεία τις διώξεις και έτσι δεν έγινε δίκη.
Σκάνδαλο ΑΓΕΤ
Στις 5 Μαϊου 1994, 42 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση κατηγορίας εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, ενώ στις 19 Μαΐου η Βουλή αποφάσισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την ίδια υπόθεση. Στις 16 Ιουνίου η Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για το θέμα των υποκλοπών και στις 15 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της ΑΓΕΤ. Υπέρ της παραπομπής για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ψήφισαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις τρεις άλλες κατηγορίες (παθητική δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ψήφισαν υπέρ της παραπομπής και οι βουλευτές της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ).
Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασάς και Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τεχνολογίας Α. Ανδριανόπουλος παραπέμφθηκαν το 1994 για την υπόθεση της πώλησης της ΑΓΕΤ, προβληματικής εταιρείας του Δημοσίου (ο πρώτος για ηθική αυτουργία σε απιστία, για παθητική δωροδοκία και για παράβαση καθήκοντος και οι άλλοι δύο για απιστία και για παράβαση καθήκοντος, η δίωξη ανεστάλη με απόφαση της Βουλής, την 16η Ιανουαρίου 1995.
Το σκάνδαλο των «άγονων γραμμών» - Αριστοτέλης Παυλίδης
Στις 27 Απριλίου 2007 έφθασε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, καταγγελία του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου Ζαχαράκη για χρηματισμό του υπουργού Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη από τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση.
Τον Ιούνιο του 2007 στάλθηκαν από τον Μανούση δύο επιστολές με τις οποίες κατήγγειλε τον Παυλίδη για «ανηλεή πόλεμο εξόντωσης εναντίον του». Σύμφωνα με τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση, ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στον ιδιαίτερο του Παυλίδη την περίοδο 2006 - 2007 προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν την κάλυψη των δρομολογίων στα νησιά της άγονης γραμμής.
Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ψήφισαν 294 βουλευτές, εκ των οποίων 215 υπέρ, 67 κατά, ενώ βρέθηκαν και 6 λευκά. Για την υπόθεση κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, Αριστοτέλης Παυλίδης, Φώτης Μανούσης, Ζαχαρίου καθώς και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου, ο δήμαρχος Τήλου, Αληφέρης, η κόρη του Παυλίδη, Αγγελική, ο αδερφός του κ.α.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι βουλευτές στάθηκαν ιδιαίτερα στα χρήματα που δόθηκαν για αγορά σπιτιού από την κόρη του Παυλίδη, Αγγελική Παυλίδη. Από τον αρμόδιο ανακριτή διαβιβάστηκε και δεύτερος φάκελος που αφορούσε τις άγονες γραμμές. Δεν πραγματοποιήθηκε όμως ψηφοφορία για σύσταση δεύτερης εξεταστικής επιτροπής, καθώς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από την ολομέλεια της Βουλής. Από τα πορίσματα που κατατέθηκαν στη Βουλή μόνο αυτό της Νέας Δημοκρατίας ήταν απαλλακτικό στο θέμα της εκβίασης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση.
Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ υποστήριξαν την ποινική δίωξη του Παυλίδη για παθητική δωροδοκία. Τελικά η πρόταση για παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο απορρίφθηκε από τη Βουλή, αφού κατά την ψηφοφορία βρέθηκαν 146 υπέρ, 144 κατά, 3 παρών και 5 λευκά σε σύνολο 298 βουλευτών.
Σκάνδαλο για τα υποβρύχια
Στις 28 Απριλίου το 2011 η Βουλή αποφασίζει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής όσον αφορά στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, ύστερα από πρόταση που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, και με ψήφους 226 υπέρ, 9 κατά και 9 «παρών». Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές, ενώ ο ΛΑΟΣ είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση. Οι ψηφολέκτες βρήκαν ακόμη στην κάλπη ένα λευκό και πέντε άκυρα ψηφοδέλτια.
Στις αρχές του 2011 και ύστερα από την έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συντάχθηκε για την έρευνα των σκανδάλου δωροδοκιών της Siemens, βγήκαν στη δημοσιότητα διάφορα στοιχεία περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot.
Στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε προς έρευνα το ποσό των καταθέσεών του, ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 26 Μαΐου 2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.
Στις 6 Ιουνίου 2011, κατατέθηκε το πόρισμα της επιτροπής στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων. Την 1η Ιουλίου 2011 η Βουλή των Ελλήνων με ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Στις 8 Ιουλίου 2011 ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, επειδή βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων του κατά την υπουργία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στις 13 Ιανουαρίου 2012 κλήθηκε στον εισαγγελέα ως ύποπτος για ανειλικρινή φορολογική δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήση του αφορούσε τη φορολογική δήλωση του για το έτος 2009. Στις 11 Απριλίου 2012, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του από τον ειδικό ανακριτή Πρωτοδικών και την εισαγγελέα, συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ. Στις 17 Απριλίου 2012 οδηγήθηκε στις φυλακές.
Βατοπέδι
Η υπόθεση Μονής Βατοπεδίου, αναφερόμενη συχνά και ως σκάνδαλο Μονής Βατοπεδίου, αφορά μια σειρά ανταλλαγών ακινήτων, εκτάσεων και οικοπέδων, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους με φερόμενο (κατά την κατηγορία) απώτερο σκοπό να περιέλθουν αυτά, δια πλαγίας οδού - αγοραπωλησιών, μέσω της Ιεράς Μονής, σε συγκεκριμένες υπεράκτιες εταιρείες.
Σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ελεχθούν οι ποινικές ευθύνες παραπέμφθηκαν, στις 17 Νοεμβρίου 2010 οι κύριοι Μπασιάκος, Δούκας, Κοντός, Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος, όπως αποφασίστηκε σε μυστική ψηφοφορία για το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ.
Ψήφισαν συνολικά 282 βουλευτές. Ο Ευάγγελος Μπασιάκος έλαβε 194 υπέρ της παραπομπής, 81 κατά, 2 «παρών», 4 λευκά και 1 άκυρο. Ο Πέτρος Δούκας έλαβε 177 υπέρ, 81 κατά, 13 «παρών», 0 λευκά και 11 άκυρα. Ο Αλέξανδρος Κοντός έλαβε 186 υπέρ, 77 κατά, 4 «παρών», 0 λευκά και 15 άκυρα. Ο Γιώργος Βουλγαράκης έλαβε 167 υπέρ, 91 κατά, 17 «παρών», 1 λευκά και 6 άκυρα. Ο Κώστας Κιλτίδης έλαβε 49 υπέρ, 212 κατά, 16 «παρών», 0 λευκά και 5 άκυρα. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος έλαβε 198 υπέρ, 73 κατά, 7 «παρών», 4 λευκά και 0 άκυρα και δεν παραπέμπεται στην προανακριτική.
Στις 21 Μαρτίου 2017 μετά από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αθωώθηκαν οι 14 εμπλεκόμενοι δημόσιοι λειτουργοί ή ιδιώτες μη πολιτικά πρόσωπα. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών κρίθηκαν παραγεγραμμένες.
Λίστα Λαγκάρντ - Παπακωνσταντίνου
Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων σχετικά με την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία διήρκεσε 16 ώρες, στις 18 Ιανουαρίου 2013. Συγκεκριμένα 265 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με την οποία παραπέμπεται ο κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Δεν πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του κ. Ευ. Βενιζέλου καθώς συγκέντρωσε 124 ψήφους (24 «όχι» και 2 «παρών»), αποτέλεσμα το οποίο, όπως ερμηνεύθηκε, δεν κατέδειξε διαρροές ψήφων εις βάρος του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος κατόρθωσε να βγει αλώβητος από την σκληρή δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που στηρίχθηκε από την «Χρυσή Αυγή» για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε 80 ψήφους (με 19 «όχι» και 8 «παρών»), ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο συγκέντρωσε 63 ψήφους (με 34 «όχι» και 6 «παρών».
Στις 12 Ιουλίου 2013, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό Συμβούλιο και την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός παραπέμπεται για δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου το οποίο συγκέντρωσε και τις λιγότερες ψήφους.
Συνολικά ψήφισαν 283 βουλευτές. Έγκυρα ήταν 269 ψηφοδέλτια, άκυρα 9 και λευκά 5.Ειδικότερα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου «υπέρ» ψήφισαν 166 βουλευτές, «κατά» 34 και «παρών» 67.
Για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία «υπέρ» ψήφισαν 206 βουλευτές, «κατά» 42 και «παρών» 18, ενώ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος «υπέρ» ψήφισαν 220 βουλευτές, «κατά» 35 και «παρών» 11.
Τον Μάρτιο του 2015 το Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν. Επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους στον πρώην υπουργό, με τριετή αναστολή. Επίσης διέταξε απόφαση εγγύησης στον κ. Παπακωνσταντίνου, που σημαίνει ότι θα επιστραφεί στον πρώην υπουργό το ποσό των 30.000 ευρώ που είχε καταβάλει. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού είχαν παραγραφεί.
Εξοπλιστικά – Γιάννος Παπαντωνίου
Στις 28 Μαρτίου 2017 με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ο κ Γιάννος Παπαντωνίου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2001-2004. Αναλυτικά, ψήφισαν 268 βουλευτές. Υπέρ της συγκρότησης ψήφισαν 252 βουλευτές, κατά 3, παρών δήλωσαν 4, ενώ εντοπίστηκαν 8 άκυρα και 1 λευκό.
Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τονίστηκε πως «πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας (προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 6 φραγμάτων τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90. Κάτω από κανονικές συνθήκες, ήτοι εάν δεν είχε μεσολαβήσει η παραγραφή την οποία εισάγει το άρθρο 86 του Συντάγματος, οι πράξεις και παραλείψεις που αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόσωπο θα μπορούσαν να εξεταστούν από τον φυσικό δικαστή και να αποδοθούν, εφόσον συντρέχουν ευθύνες, ενώ τώρα αυτή η εξέταση φαίνεται να κωλύεται, με εξαίρεση συνοδευτικές πράξεις για την ύπαρξη των οποίων υφίστανται ισχυρές ενδείξεις, όπως αναλύεται διεξοδικά στη συνέχεια αυτής της πρότασης».
Η προανακριτική επιτροπή διερεύνησε την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τον πρώην υπουργό. Τον Ιούλιο του '17 η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Λόγω της παραγραφής του αδικήματος, η Ολομέλεια ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της απιστίας. Επίσης ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Η Βουλή, παρέπεμψε τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις.
Στο τέλος του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Ήδη ήταν πολύ κοπιαστικό ψυχικά το προηγούμενο διάστημα για το τι θα κάνω», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
«Στόχος είναι να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα για να μπορεί να απαντήσει στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του»
Πλατφόρμα για τον γονεϊκό έλεγχο θα φέρει περιορισμούς
Δεν φαίνεται ότι βρίσκεται κοινός τόπος μετά την πρόταση Χαρίτση
«Νομοτελειακά θα έχουμε ΚΟ στις επόμενες εκλογές», δήλωσε η ανεξάρτητη βουλεύτρια
Ποια η προθεσμία για αλλαγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.