Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Γεώργιος Γεωργαλάς

Δημοσιογράφος του ΚΚΕ που έγινε σφοδρός αντικομμουνιστής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
335345-696567.jpg

Πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου σε ηλικία 88 χρόνων και κηδεύτηκε χτες Τετάρτη ο δημοσιογράφος και δημοσιολόγος Γεώργιος Γεωργαλάς.

Ο Γεωργαλάς (Κάιρο 1928), στέλεχος του ΚΚΕ, με τη λήξη του εμφυλίου βρέθηκε στην Ουγγαρία σαν πολιτικός πρόσφυγας, δημοσιογραφώντας -μεταξύ άλλων- και στο ραδιοσταθμό του ΚΚΕ που εξέπεμπε προς την Ελλάδα. Όμως, μετά την καταστολή της ουγρικής εξέγερσης από τα σοβιετικά στρατεύματα (1956) έγινε αντικομμουνιστής και τελικά ζήτησε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, όπου είχε βρεθεί σε δημοσιογραφική αποστολή. 

Στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου ο Γεωργαλάς έγινε για πολλά χρόνια ειδικός συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε θέματα ψυχολογικού πολέμου και ιδεολογικής προπαγάνδας, ενώ έγραψε αρκετά βιβλία και έβγαζε το περιοδικό "Σοβιετολογία". Επί  χούντας διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραγωγός ιδεολογικής τηλεοπτικής εκπομπής, υφυπουργός γενικός διοικητής Κρήτης κλπ. Ακόμα, συγκρότησε την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών.

Μετά την επικράτηση του Ιωαννίδη (25 Νοεμβρίου 1973) απομακρύνθηκε ως σταθερά παπαδοπουλικός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ