Πολιτικη & Οικονομια

Ικανοποιημένη με την αύξηση των εισφορών και την αναπροσαρμογή των επικουρικών η Αχτσιόγλου

Για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΤΕΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330467-683950.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ικανοποιημένη για την αύξηση των εισφορών και τη «μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων» για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ (Eνιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) εμφανίζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επισημαίνει ότι έχει το «πράσινο φως» των θεσμών για το θέμα.

«Η κυβέρνηση, για να μην γίνουν οι επιπλέον οριζόντιες περικοπές επικουρικών συντάξεων, που είχαν δεσμευτεί η ΝΔ και το ΠΑΣOΚ, πέτυχε τη συμφωνία των δανειστών για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ από την αύξηση των εισφορών, τη μικρότερη δυνατή αναπροσαρμογή των συντάξεων (για το 20% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη) και την αξιοποίηση των αποθεματικών του» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωσή του και συμπληρώνει:

«Άλλωστε, σκοπός του κοινού κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποθεματικών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων των φορέων».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για να καλυφθούν τα ελλείμματα, ήταν η πιστή εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της ρήτρας, το ΕΤΕΑ είχε προχωρήσει τον Ιούλιο του 2014, σε οριζόντια μείωση 5,2% και είχε ήδη δρομολογήσει άλλη μία οριζόντια περικοπή 8% στις αρχές του 2015 και μία επιπλέον περικοπή 7%, τον Ιούλιο του 2015. Η ρευστοποίηση μερίδων κοινού κεφαλαίου εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων για το σύνολο των συνταξιούχων. Οι προσαρμογές που έγιναν με το Ν. 4387/2016, αντιστοιχούν για κάθε μήνα σε 25 εκατ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ