- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εφημερίδες τοίχου
Το διαδίκτυο έδωσε την εντύπωση ότι η πολιτική είναι μάχη εκ του μακρόθεν
Καμιά φορά η ένταση της συμμετοχής στο διαδίκτυο −δεν εξαιρώ τον εαυτό μου− μας παραπλανά. Διαβάζοντας αναρτήσεις, σχόλια και tweets, νομίζει κανείς ότι ζούμε σε μια επαναστατημένη χώρα.
Αποφασισμένες εκρηκτικές συνειδήσεις είναι έτοιμες να εισβάλλουν στο δημόσιο χώρο και να καθορίσουν την τροπή των πραγμάτων. Μοιάζει σαν να μην έχει τύχη ο ποταμός. Θα εκτραπεί η κοίτη του.
Ο φαντασιακός κόσμος είναι ένας ευτυχής κόσμος. Ακίνδυνος, ανώδυνος, ασφαλής. Η αντίκρουση θα έρθει, αν έρθει, από ένα αόρατο και συχνά ανώνυμο υποκείμενο, από τη μοναχική θέση του και έτσι, όσο και αν η πληθώρα της παρουσίας είναι εντυπωσιακή, δεν έχει τίποτε από το βουητό της πολιτικής σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει μέτωπο σύγκρουσης, αυτή η σύγκρουση είναι αμορφοποίητη μέσα στο διαδίκτυο και ως αμορφοποίητη, διαρκώς εκπνέουσα.
Οι αναρτήσεις άλλων εποχών είχαν μέσα τους τη φωτιά της πολιτικής σύγκρουσης. Όσο και αν αυτό ακούγεται νοσταλγικό, μας βοηθά να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την επιφανειακότητα των πραγμάτων, την απαίτηση της πολιτικής για πιο καθαρό λόγο, τη συγκεκριμένη δέσμευση, τον κίνδυνο της συμμετοχής. Κυρίως τον κίνδυνο της συμμετοχής.
Οι σημερινές αναρτήσεις θυμίζουν τις εφημερίδες τοίχου. Δεν έχουν όμως τίποτα από τις εφημερίδες τοίχου. Μικρές ή μεγάλες, αναλυτικές ή συνοπτικές, είχαν μέσα τους τον κίνδυνο της ανάρτησης. Αυτοί που τις αναρτούσαν λέρωναν τα χέρια, κινούνταν νύχτα, διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο. Και τον κίνδυνο αυτό τον αγαπούσαν.
Το διαδίκτυο έσβησε τις εφημερίδες τοίχου. Απομάκρυνε τη συμμετοχή και εγκατέστησε την εντύπωση ότι η πολιτική είναι μάχη εκ του μακρόθεν. Μάχη εκ του ασφαλούς.
Κανείς δεν μπορεί να σβήσει τις φωτιές της σύγκρουσης από την πολυθρόνα του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Royal Olympic
Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής καταγράφεται καλή συμμετοχή
Mε αφορμή τον χθεσινό ισχυρισμό του επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ
H ανάρτηση του με φωτογραφία του δολοφονηθέντος Κωστή Περατικού
H πλατφόρμα θα παρουσιαστεί αύριο από τον πρωθυπουργό
Συγκρίνοντας τις κυβερνητικές πολιτικές με τις προτάσεις της αντιπολίτευσης
Αλλαγές στη σύνθεση του επικοινωνιακού και κοινοβουλευτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ
Ένας εκ των τριών που ασκούσε έντονη εσωκομματική κριτική στην ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου
Η χώρα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα που ενισχύει την ασφάλεια στη Μεσόγειο και τα σύνορα της ΕΕ
«Καλώ όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαλέξουν με ποιον θα πάνε»
Σε δύο φάσεις οι επιδοτούμενες διακοπές με vouchers - Τι αναφέρει το ΦΕΚ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε στην περίοδο που εκείνος και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσαν τη χώρα
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αμηχανία και καθυστερήσεις στην προστασία των δανειοληπτών
Η ημερομηνία που «κλειδώνει» την πληρωμή
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δανειολήπτες
Το «δώρο» των 60 εκατ. ευρώ στις ακτοπλοϊκές και ο μύθος των αμετάβλητων εισιτηρίων
Αναγνώρισε ότι η χώρα υστερεί στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας
Η πρώην υπουργός ανέφερε πως «δεν έχει μετανιώσει για τίποτα»
Παράλληλα ανέπτυξε τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μίλησε για προτάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της οικονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.