Πολιτικη & Οικονομια

Παπανδρέου χωρίς ίχνος αυτοκριτικής: Εγώ δεν ήθελα το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε

«Το Ταμείο είχε έρθει στην Ελλάδα από το 2005 – Είπα στη Μέρκελ “πάρε τα κλειδιά της χώρας”»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δήλωση προέδρου πανελλήνιας ένωσης νέων αγροτών

Τον ισχυρισμό πως ο ίδιος δεν έφερε σχεδόν καμία ευθύνη για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον δανεισμό της χώρας, προέβαλε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τρεις ημέρες πριν από την έκτη επέτειο της ανακοίνωσης της έλευσης του Ταμείου από το Καστελλόριζο.

«Το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. από το 2005», ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προειδοποιήσει τότε την ελληνική κυβέρνηση πως χρειάζονται αλλαγές στο δημοσιονομικό πλαίσιο, για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι η Ε.Ε. ζήτησε «να υπάρχει μια τεχνική βοήθεια», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στη Γερμανία, καταλογίζοντάς τους ότι δεν παρείχαν σαφή στήριξη στην Ελλάδα, συντηρώντας τον φόβο των αγορών. «Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ. Το ξέρουν όλοι πια και είναι γεγονός πια αυτός ο μύθος. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ», υπογράμμισε.

Αποκάλυψε επίσης πως τον Οκτώβριο του 2010 η κα Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί έθεσαν το θέμα να αφαιρεθεί η ψήφος στις χώρες που μπαίνουν σε πρόγραμμα προσαρμογής με μοναδική λογική να τιμωρήσουν την Ελλάδα και να παραδειγματίσουν τις άλλες χώρες. Όπως δήλωσε τότε απάντησε στην κα Μέρκελ «αν επιμείνετε σε αυτό σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας και τα λεφτά και κάντε καλά». 

Όταν συνάντησα τον Ντομινίκ Στρος Καν μέσα σε μια κουζίνα στο Νταβός

Όσο για την αποκάλυψη που έγινε προ ημερών ότι στο Νταβός είχε μία μυστική συνάντηση με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν σε μία κουζίνα, το παραδέχθηκε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συζήτησης.

Το μόνο που αποκάλυψε είναι πως μαζί με τον Στρος Καν συμφώνησαν τότε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, επισημαίνοντας πως ακόμα και ο ίδιος ο κ. Στρος Καν δεν θεωρούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά μόνο σε τεχνική βοήθεια.

Προκειμένου να μην μπει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημείωσε πως συνάντησε τους πάντες, όπως τον κ. Πούτιν, τον πρωθυπουργό της Κίνας, τους Σαουδάραβες, τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, προκειμένου να βρει τρόπους χρηματοδότησης, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Το Καστελλόριζο ήταν μονόδρομος

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, αναφέρθηκε σήμερα, έξι χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο στις εναλλακτικές λέγοντας πως «άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Ήταν μονόδρομος. Δεν ήταν ευχάριστος μονόδρομος, ούτε δικιά μου απόφαση ήταν» σημείωσε και τόνισε: «Όλοι οι οικονομολόγοι, ακόμη και αν διαφωνούσαν με το μείγμα της θεραπείας του μνημονίου συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε χωρίς μια βοήθεια, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε δηλαδή από τις αγορές και έπρεπε να προσφύγουμε στο μηχανισμό».

«Σίγουρα αν δεν είχε υπάρξει η καταστροφική πολιτική τουλάχιστον του 2007 με 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή [...]θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την προσφυγή σε ένα μηχανισμό» πρόσθεσε επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή.

«Με παραξενεύει η αντίδραση που δημιούργησε και καλλιεργήθηκε ότι στο πιο ακριτικό νησί της χώρας εγώ ανακοίνωσα ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο βεβαίως θέμα. Είναι ελληνική γη, είναι ένα νησί που είναι και σημαντικό για όλο το θέμα ΑΟΖ» είπε σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε για την επιλογή του νησιού που πήγε για να ανακοινώσει τα «μαύρα μαντάτα». Μάλιστα, όταν η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη επεσήμανε πως έκανε αίσθηση η επιλογή ενός τόσο φωτεινού και γαλήνιου τοπίου για την ανακοίνωση μιας τόσο σκληρής απόφασης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δηλαδή έπρεπε να βάλω μαύρα εκεί; Αυτό λέτε;».

Το δημοψήφισμα θα ήταν απάντηση στα σενάρια περί Grexit

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα που ο ίδιος είχε προτείνει τον Οκτώβριο του 2011 από τις Κάννες κι εμφανίστηκε στεναχωρημένος που τελικά δεν έγινε.

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία – κατονομάζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί Grexit, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Όπως εκτίμησε, αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις.

«Η κα Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα - το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος - του χαλάσαμε τη “γιορτή” με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. περίπου ένα μήνα πριν για την σκέψη του. Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».

 Εγώ δεν είχα πει σκέτη τη φράση «λεφτά υπάρχουν»

Επίσης, μίλησε για την περιβόητη φράση «λεφτά υπάρχουν», λέγοντας πως αυτό εσκεμμένα κάποιοι το παρερμήνευσαν γιατί ο ίδιος δεν είχε πει κάτι τέτοιο, αλλά πάντα έλεγε «λεφτά υπάρχουν εάν…», επισημαίνοντας πως αυτό το «εάν» το απέκρυπταν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ