Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό

«Παρά τις θετικές εξελίξεις για τη μείωση τους κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130527-295862.jpg

Το μήνυμα ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που μπορεί να προκύπτουν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μειώνοντας σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, έστειλε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας την Τετάρτη.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας, πριν από λίγο, σε εκδήλωση των αποφοίτων του London Business School και του Stanford Club στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μία σειρά από οφέλη είναι πιθανόν να προκύψουν για το τραπεζικό σύστημα.

Καταρχήν, όπως ανέφερε, η επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver) θα επιτρέψει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για άλλη μία φορά να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση στις πράξεις του Ευρωσυστήματος αναχρηματοδότησης.

Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΤLTRO). Οι εξελίξεις αυτές, όπως υπογράμμισε, θα μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες.

«Ωστόσο», επεσήμανε, «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστό, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) παραμένουν σε ισχύ και η αγορά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια».

ΦΩΤΟ: EPA/ALEXANDROS BELTES

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ