Πολιτικη & Οικονομια

Οι πιο απλοποιημένες εκλογές από το 1974

Πραγματικά αμφίρροπο πολιτικό διακύβευμα δεν υπάρχει

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
106710-211673.jpg

Η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό χώρο (και η συνακόλουθη διάσπασή του) απλοποίησαν κατά πολύ την πολιτική μας κατάσταση.

Οι ψηφοφόροι, ανάλογα με τα μυαλά που έχουν, θα πρέπει πρώτα να επιλέξουν αν θέλουν μνημόνιο ή όχι.

Αν θέλουν μνημόνιο, οι κυριότερες επιλογές τους είναι: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αν δε θέλουν μνημόνιο, οι κυριότερες επιλογές τους είναι: Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην πρώτη περίπτωση, ο ψηφοφόρος δεν έχει παρά να αξιολογήσει και να σκεφτεί τα εξής:

  • νιώθει αριστερός, δεξιός, κεντρώος ή ακροδεξιός; Οπότε ψηφίζει ανάλογα.

     

  • ποιο κόμμα αξίζει να βγει πρώτο και να γίνει κορμός της κυβέρνησης, λόγω μπόνους 50 κερδών
  • από τα κόμματα που δε διεκδικούν την πρωτιά, ποιο και γιατί αξίζει να δυναμώσει, ώστε να συμμετάσχει με μεγαλύτερη σιγουριά στην επερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

     

  • ενδιαφέρεται ή όχι το κόμμα που θα ψηφίσει να μπει οπωσδήποτε στη Βουλή; Αν ναι, δεν ψηφίζει Ανεξάρτητους Έλληνες, γιατί μπορεί να μην μπουν.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο ψηφοφόρος δεν έχει παρά να αξιολογήσει και να σκεφτεί τα εξής:

  • νιώθει σταλινικός αριστερός, αριστεριστής ή ακροδεξιός; Οπότε ψηφίζει ανάλογα.
  • ενδιαφέρεται ή όχι το κόμμα που θα ψηφίσει να μπει οπωσδήποτε στη Βουλή; Αν ναι, δεν ψηφίζει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί αυτή είναι απίθανο να μπει.

Όπως είναι σήμερα η κατάσταση (5 του Σεπτέμβρη), μοιάζουν ασφαλή τα εξής δεδομένα και/ή προβλέψεις:

  • (Υπέρτερη) κυβέρνηση ουσιαστικά υπάρχει και εδρεύει στις Βρυξέλλες, όπως γράφει προσφυώς ο Διονύσης Γουσέτης.

     

  • το ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο στο ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο και ποια ακριβώς (τοπική) κυβέρνηση συνασπισμού θα διαμορφωθεί.

     

  • ό,τι και να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι, η κάλπη μνημόνιο θα βγάλει, σε ποσοστό γύρω στο 80%.

     

  • το Ποτάμι –και ίσως και το ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ– θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Γίνεται επομένως φανερό, από τα παραπάνω, ότι πραγματικά αμφίρροπο πολιτικό διακύβευμα δεν υπάρχει. Υπάρχει φυσικά οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό κλπ- κι όλα αυτά, δευτερογενώς, επηρεάζουν και το πολιτικό. Αλλά διακύβευμα πολιτικό από μόνο του, πρωτογενώς, δεν υπάρχει. «Ο κόσμος είναι απλός», που λέει ο Σεφέρης, και ταιριάζει γάντι στις 20 του Σεπτέμβρη.

Υ.Γ. Η Ένωση Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη απουσιάζει από τη σύντομη παραπάνω ανάλυση. Αιτία είναι ότι η περίπτωσή του ξεπερνάει της ταπεινές αναλυτικές μου δυνατότητες.


d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάνος Τσακλόγλου
Πάνος Τσακλόγλου: «Ουσιαστικά, το πιστοποιητικό γέννησης της ελληνικής κρίσης δεν γράφει 2010, γράφει 2001»

Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY