Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί το Μαξίμου έκρινε «παντελώς ανεπαρκή» την παράταση

Ζητήθηκαν βαθιά υφεσιακά μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100860-201480.jpg

Κύκλοι της κυβέρνησης διαρρέουν ότι η πρόταση των θεσμών για πεντάμηνη παράταση της χρηματοδότησης απορρίφθηκε διότι έθετε ως βασική προϋπόθεση να νομοθετηθούν άμεσα βαθιά υφεσιακά μέτρα τα οποία θα πλήξουν τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας. Οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν την πρόταση «παντελώς ανεπαρκή» επειδή θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης.

Αναλυτικά, η πρόταση που παρουσιάστηκε στο χτεσινό Eurogroup στον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει ως εξής:

α. Τις επόμενες μέρες να αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP [τα οποία παρακρατούν έξι μήνες οι εταίροι υπέρ της Ελλάδας] ύψους 1,8 δισ. ευρώ –ποσό που θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, μαζί με άλλα 100 εκ. ευρώ από το υστέρημα του κράτους, στο ΔΝΤ.

β. Στα μέσα Ιουλίου θα «δοθούν» στη χώρα 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την τελευταία δόση του 2ου Μνημονιακού δανείου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από μέρος των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ -χρήματα που, υπενθυμίζεται, είχαν προβλεφθεί αποκλειστικά για τυχόν αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Από αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου του προγράμματος SMP, το οποίο ωριμάζει, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκ. ευρώ θα τεθούν στην διάθεση του ΕΣΠΑ [μέρος εθνικής χρηματοδότησης].

γ. Αρχές Αυγούστου, άλλα 4,7 δισ. ευρώ θα αποσπαστούν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ [στο ταμείο, πλέον, απομένουν ελάχιστα χρήματα στο ταμείο υπέρ των τραπεζών], ώστε να αποπληρωθεί το έτερο ομόλογο του προγράμματος SMP της ΕΚΤ.

δ. Τέλος, τον Οκτώβριο, 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015 [από την αγοραπωλησία των ομολόγων του προγράμματος SMP] θα αποδοθούν στο ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν τα παραπάνω ποσά ανεπαρκή «καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του [κυρίως το ΔΝΤ], χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος» όπως τονίζουν.

Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου η πρόταση των θεσμών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου. «Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο», επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ