Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα στηρίξει τη συμφωνία Τσίπρα

Αλλά «η λύση δεν βρίσκεται στους φόρους»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100690-201168.JPG

«Πιστεύω ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φόρους καθώς υπάρχουν περιθώρια να περιορίσουμε τις δαπάνες και τις σπατάλες στο δημόσιο, ώστε να βρεθούν τα χρήματα από εκεί και όχι από την επιβολή νέων φόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την παλιά συνταγή: φόροι, φόροι, φόροι. Και αυτό για να μην αγγίξει το πελατειακό κράτος και τα δικά του παιδιά», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης παρεμβαίνοντας ζωντανά από τις Βρυξέλλες στην εκπομπή “ΟN Line” του MEGA. Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και αφού έχει ολοκληρωθεί το δείπνο εργασίας με τους Πρωθυπουργούς του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας και τον Πρόεδρο των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε στην Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο ότι «με εκπλήσσει από την άλλη που το ΔΝΤ ανακάλυψε ότι αυτά τα μέτρα είναι υφεσιακά μετά από πέντε χρόνια».

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης:

– Σήμερα το βράδυ τελειώνουν τα περιθώρια καθώς αύριο το μεσημέρι οι υπουργοί πρέπει να πάρουν την τελική απόφαση. Μίλησα με τον κ. Μοσκοβισί το πρωί και πριν από λίγο με Πρωθυπουργούς της Ευρωζώνης στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών και Πρωθυπουργών. Όλοι έχουν αποφασίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει όμως κι εκείνοι να δώσουν μερικά πράγματα στους Έλληνες, πρέπει να δώσουν κάποιες αναπτυξιακές προτάσεις και να υπάρξει σήμερα το βράδυ μία συμφωνία. Νομίζω όμως ότι είμαστε σε πορεία ώστε να υπάρξει σήμερα το βράδυ μια συμφωνία.

– Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από την οικονομική ασφυξία. Προέχει λοιπόν να πάρουν ανάσα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τα να συμφωνήσουμε κι εμείς με όσα η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με τους εταίρους μας. Η αλήθεια είναι ότι εμείς θέλουμε μια καλύτερη συμφωνία. Όμως θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό κι έτσι θα σας πω ότι η συμφωνία που θα υπογράψει ο Αλ. Τσίπρας θα στηριχθεί από το Ποτάμι. Πρέπει λοιπόν σήμερα να δώσουμε μια απάντηση στους Θεσμούς, μετά η συμφωνία να πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί και κατόπιν μπορούμε να πάμε σε βελτιώσεις. Είπα και στον κ. Μοσκοβισί και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι προτάσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο φόρους, φόρους, φόρους. Είναι λάθος. Μου απάντησαν ότι έχω δίκιο, αλλά πρέπει τώρα να πάμε σε συμφωνία και θα έχουμε τον χρόνο τους επόμενους μήνες να βελτιώσουμε κάποια από τα μέτρα, κάνοντας τις προτάσεις μας ως Ελλάδα.

– Πιστεύω ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φόρους καθώς υπάρχουν περιθώρια να περιορίσουμε τις δαπάνες και τις σπατάλες στο δημόσιο, ώστε να βρεθούν τα χρήματα από εκεί και όχι από την επιβολή νέων φόρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την παλιά συνταγή: φόροι, φόροι, φόροι. Και αυτό για να μην αγγίξει το πελατειακό κράτος και τα δικά του παιδιά. Με εκπλήσσει από την άλλη που το ΔΝΤ ανακάλυψε ότι αυτά τα μέτρα είναι υφεσιακά. Εμείς προσπαθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή να κάνουμε προτάσεις μήπως βελτιώσουμε το πακέτο. Αν η κυβέρνηση έχει τη θέληση, ας συνεργαστεί στη Βουλή για να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις στην Ευρώπη.

– Είναι λάθος να κάνουμε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Και δεν το λέω για τα μπάνια του λαού αλλά για τον τουρισμό μας που είναι η μόνη σίγουρη πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες. Πρέπει να συνεννοηθούμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και να μην κάνουμε εκλογές το καλοκαίρι. Το Ποτάμι δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά πρέπει να γίνουν με καθαρούς όρους και υπευθυνότητα. Γιατί να πάμε σε εκλογές; Τι θα απαντήσουν οι εκλογές; Γιατί το βασικό ερώτημα έχει απαντηθεί πριν από πέντε μήνες. Θέλουμε μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη αλλά θέλουμε συμφωνία. Αυτή είναι η απόφαση του κόσμου και αυτή η απόφαση πρέπει να τηρηθεί από την κυβέρνηση.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ