- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ένα ταξίδι στον πυρήνα της ελληνικής παραγωγής: Στη Θράκη με τη Lidl Ελλάς και την Εβροφάρμα
Μια βιωματική γνωριμία με τη ΓΑΛΠΟ και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της
Επίσκεψη στην Εβροφάρμα: Πώς η Lidl με τη ΓΑΛΠΟ προωθεί τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα
Advertorial
Κάθε ταξίδι έχει κάτι να σου δώσει -άλλες φορές είναι οι εικόνες, άλλες οι άνθρωποι, κι άλλες η γνώση. Το διήμερο στην Αλεξανδρούπολη και το Διδυμότειχο, με τη Lidl Ελλάς και την Εβροφάρμα, κατάφερε να τα συνδυάσει όλα: επαφή με τη φύση, γνωριμία με μια πρότυπη παραγωγική μονάδα και μια πιο ουσιαστική κατανόηση της πορείας ενός προϊόντος από το χωράφι και τη φάρμα μέχρι το ράφι.
Στη Θράκη με τη Lidl Ελλάς και την Εβροφάρμα
Η αρχή έγινε με μια στάση στη φύση – κυριολεκτικά. Επισκεφθήκαμε το Εθνικό Πάρκο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, που φώτισε τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο περιβάλλον και την αγροδιατροφή. Εκεί, μέσα σε ένα ήσυχο τοπίο γεμάτο ζωή, μάθαμε για τις πρωτοβουλίες της Lidl Ελλάς, όπως η πρόσφατη αναδάσωση στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου – ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα στήριξης προς τον τόπο.
Η φύση του Έβρου σε καθηλώνει από την πρώτη στιγμή. Ο ποταμός απλώνεται νωχελικά στον κάμπο, σχηματίζοντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από κανάλια, λιμνοθάλασσες και μικρές λίμνες, όπου ο ουρανός καθρεφτίζεται στα νερά. Πουλιά πετούν χαμηλά, ψάρια σκιρτούν κάτω από την επιφάνεια, και παντού γύρω ακούς τη ζωή να αναπνέει. Εκεί, μέσα σ’ αυτό το γαλήνιο αλλά γεμάτο ενέργεια τοπίο, γνωρίσαμε την Κυρά Άρτεμις – τη γυναίκα που εδώ και χρόνια ζει και ψαρεύει στο Δέλτα, σχεδόν 300 μέρες τον χρόνο. Με το χαμόγελο μιας ζωής δεμένης με τον ποταμό, μας μίλησε για τις μέρες που ξημερώνουν με ομίχλη και τις νύχτες που γεμίζουν από το κάλεσμα των πουλιών. Ένας ζωντανός θρύλος του τόπου, που κουβαλά ζωντανή μια παράδοση που χάνεται στον χρόνο.
Την επόμενη μέρα το «πρόγραμμα» είχε Διδυμότειχο – και πιο συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της Εβροφάρμα. Εκεί που το γάλα δεν είναι απλώς πρώτη ύλη, αλλά καθημερινή υπόθεση ζωής. Μπήκαμε σε έναν κόσμο όπου η ποιότητα, η τεχνογνωσία και το μεράκι συνυπάρχουν. Μάθαμε πώς το γάλα από τις φάρμες της Θράκης μετατρέπεται σε φρέσκα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι μας: φέτα, γιαούρτι, κεφίρ, τυρί – όλα με τη σφραγίδα της ΓΑΛΠΟ.
Ξεναγηθήκαμε στο τυροκομείο. Εκεί, ανάμεσα σε δεξαμενές και μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, αισθανθήκαμε κάτι από την ένταση και την ακρίβεια της παραγωγικής διαδικασίας. Κάθε μέρα, 150 τόνοι γάλα και περίπου 50 τόνοι τυριού παίρνουν μορφή. Η ωρίμανση κρατά 7-10 μέρες, ανάλογα με την εποχή και την ποιότητα του γάλακτος. Όταν το pH φτάσει στο 4,5, το τυρί είναι έτοιμο για ψύξη και, στη συνέχεια, για διανομή.
Οι άνθρωποι εκεί δεν μιλούν για νούμερα, μιλούν για σχέση. Μιλούν για την περιοχή που στηρίζουν, για τους κτηνοτρόφους που συνεργάζονται μαζί τους, για τη σημασία του να παράγεις στον τόπο σου. Κι αυτή η φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία τους με τη Lidl Ελλάς – μια συνεργασία που κρατάει από το 2003 και εξελίσσεται διαρκώς.
Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, ο Γιάννης Καρανάτσιος, Chief Merchandising Officer της Lidl Ελλάς, και ο Δημήτρης Μήτιος, Senior Purchasing Manager, μας μετέφεραν τη στρατηγική πίσω από το brand ΓΑΛΠΟ: από το 1998 έως σήμερα, η ανάπτυξή του είναι εντυπωσιακή – με 90 διαφορετικούς κωδικούς και 17 Έλληνες προμηθευτές. Μάθαμε επίσης για την πρόσφατη επένδυση 10 εκατομμυρίων ευρώ της Εβροφάρμα, που αναβάθμισε το εργοστάσιο, αυξάνοντας την παραγωγική του δυναμικότητα και ενισχύοντας τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψης, η γευσιγνωσία των προϊόντων ΓΑΛΠΟ. Φρέσκο γάλα, στραγγιστό γιαούρτι, λευκά και κίτρινα τυριά – όλα σερβιρισμένα με φροντίδα, σε έναν φιλόξενο χώρο που περισσότερο έμοιαζε με σπίτι παρά με βιομηχανική μονάδα. Εκεί, νιώσαμε την έννοια της «οικογένειας» που συχνά επαναλάμβανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εβροφάρμα, Χρήστος Παπαζηλάκης: «Η εταιρεία είναι ο τόπος της, οι άνθρωποί της και μετά η οικογένεια Παπαζηλάκη».
Το brand ΓΑΛΠΟ σήμερα αγγίζει όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Με pop σχεδιασμό, διαφανή συσκευασία και σλόγκαν «Όλη μέρα ΓΑΛΠΟ», στηρίζει την καθημερινότητα με ποιότητα. Με μείωση αλατιού και ζάχαρης, με καινοτόμα προϊόντα (high protein, ελαφρύ τυρί, κεφίρ με ροδάκινο-βερίκοκο ή με κακάο), ακολουθεί τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις χωρίς να χάνει την ταυτότητά του. Η Lidl Ελλάς δεν είναι τυχαία η Νο1 εταιρεία στην Ευρώπη. Με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως για την ενίσχυση της ποιότητας, με δίκτυο εξαγωγών που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ μόνο το 2024, με το χαλούμι της να κατακτά την αγορά της Γερμανίας, αποδεικνύει ότι η ποιότητα και η εξωστρέφεια δεν είναι απλώς στόχοι – είναι καθημερινή στρατηγική.
Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν απλώς μια ξενάγηση. Ήταν κάτι παραπάνω: μια βαθιά εμπειρία κατανόησης της διαδρομής του τροφίμου από τη φάρμα στο ράφι. Ήταν μια υπενθύμιση ότι πίσω από κάθε μπουκάλι γάλα ή κομμάτι φέτα, κρύβεται μια αλυσίδα ανθρώπων που δουλεύει με συνέπεια, πίστη και αγάπη για τον τόπο της και κατ'επέκταση τον καταναλωτή.
Φύγαμε από τον Έβρο γεμάτοι. Από γεύσεις, γνώσεις, ιστορίες και ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Γιατί όταν η παράδοση συναντά την καινοτομία, το μέλλον της ελληνικής παραγωγής γράφεται με σταθερά και ποιοτικά βήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα διαβάσετε πίσω από τα νούμερα και θα δείτε την αλήθεια πίσω από τα metrics
Οι ιστορίες της Αδριανής και του Γιώργου, εργαζόμενοι με αξιοσημείωτη πορεία στη Dialectica, είναι από αυτές που μας κάνουν να κοιτάμε μπροστά με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο energy management της εταιρείας
Ενοποίηση δύο ιστορικών ονομάτων με στόχο την ανάπτυξη στην ελληνική και διεθνή αγορά τροφίμων
Το πάρκο συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας
Παράλληλα, οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν κοινές λιανικές υπηρεσίες
Ένα επεισόδιο για κάθε επιχειρηματία που εγκλωβίζεται στη σκέψη και ψάχνει το θάρρος να περάσει στη δράση
Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα
Η ATHENS VOICE ανοίγει τον φάκελο «Work Ethics» και ψάχνει απαντήσεις:
Με περισσότερους από 2.800 εργαζόμενους σε 19 χώρες, η ιστορία της ανάπτυξης της εταιρείας είναι κυρίως ιστορία ανθρώπων
Η πώληση δεν είναι μόνο τεχνική ή εκπαίδευση· είναι πρωτίστως επικοινωνία, κατανόηση και ανθρώπινη σύνδεση.
Άρθρο της Δήμητρας Δασκαλάκη, Γενικής Διευθύντριας Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της ΜETRO (My market και METRO Cash & Carry)
Μια επιχειρηματική ιστορία επιτυχίας που βασίζεται στη φιλοσοφία «οι άνθρωποί μας, η δύναμή μας»
Η Νικολέττα Κολομπούρδα, Chief People Officer & Member of the Board, Lidl Ελλάς, μιλάει για τη νέα διεθνή καμπάνια της Lidl
Με σεβασμό στις αρχές της ΕΚΕ, η εταιρεία διασφαλίζει τις αξίες της ισότητας, της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης
Κουλτούρα ευθύνης, διαφάνεια, διαφορετικότητα, προσφορά στην κοινωνία
Πώς ένας σύγχρονος χώρος εργασίας δημιούργησε μια κουλτούρα αυθεντικής ανθρώπινης σύνδεσης
Ένα εργασιακό περιβάλλον που επενδύει στη γνώση, στηρίζει την ευεξία και προάγει την ισότητα
Η κουλτούρα συνεργασίας και ανάπτυξης στην καρδιά της φιλοσοφίας των εταιρειών του Ομίλου
Η εκδήλωση επανέρχεται στις 18 Δεκεμβρίου, ενώνοντας την έρευνα και την καινοτομία με το επιχειρείν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.