- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Meteo: Ισχυρό μελτέμι 15ετίας με ριπές ανέμου έως 150 km/h - Πού καταγράφηκαν οι μέγιστες τιμές
Οι καταγραφές σε Πεντέλη και Πάρνηθα
Meteo: Ισχυρό μελτέμι 15ετίας με ριπές ανέμου έως 150 km/h - Πού καταγράφηκαν οι μέγιστες τιμές
Ένα από τα ισχυρότερα μελτέμια των τελευταίων 15 ετών καταγράφηκε στα τέλη Ιουλίου 2026, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι καταγραφές έδειξαν εξαιρετικά ισχυρές ριπές ανέμου σε περιοχές της Αττικής, της νότιας Κρήτης και της Εύβοιας, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν ακόμη και τα 150 km/h.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Meteo, στον Φουρφουρά Αμαρίου Ρεθύμνου, σταθμό που λειτουργεί από το 2010, καταγράφηκε μέγιστη ριπή ανέμου 111 km/h στις 29 Ιουλίου 2026, η υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη συγκεκριμένη θέση. Αντίστοιχα, στον Πλακιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, με έναρξη λειτουργίας το 2012, η μέγιστη ριπή έφτασε τα 114 km/h στις 30 Ιουλίου 2026, καταρρίπτοντας το προηγούμενο καλοκαιρινό ρεκόρ του σταθμού.
Στην Πεντέλη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σταθμός κατέγραψε ριπή 108 km/h στις 31 Ιουλίου 2026, τη δεύτερη υψηλότερη καλοκαιρινή τιμή από την έναρξη λειτουργίας του το 2013. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή στον συγκεκριμένο σταθμό παραμένει στα 113 km/h, από τις 20 Ιουλίου 2022. Παράλληλα, δεύτερος σταθμός στην κορυφή της Πεντέλης κατέγραψε εντυπωσιακή μέγιστη ριπή 150 km/h στις 31 Ιουλίου 2026. Ωστόσο, επειδή ο σταθμός λειτουργεί μόλις έναν χρόνο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή συγκριτικά δεδομένα για την αξιολόγηση της τιμής σε ιστορικό επίπεδο.
Στην Πάρνηθα, σταθμό με λειτουργία από το 2010, η μέγιστη ριπή έφτασε τα 109 km/h στις 31 Ιουλίου 2026, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη καλοκαιρινή καταγραφή στην ιστορία του σταθμού. Η υψηλότερη τιμή είχε σημειωθεί στις 8 Αυγούστου 2025 και στις 21 Ιουλίου 2024, με 111 km/h.
Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η ένταση των ανέμων και στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου καταγράφηκε ριπή 150 km/h στις 31 Ιουλίου 2026, η μεγαλύτερη καλοκαιρινή τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στον συγκεκριμένο σταθμό από την έναρξη λειτουργίας του το 2013.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκρούστηκε μετωπικά με τουριστικό λεωφορείο
Συνεχείς ρίψεις από αέρος και ισχυρές επίγειες δυνάμεις στο σημείο
Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο σημείο
Ελεύθερη είσοδος σε 126 μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα
Δείτε τον χάρτη της ΓΓΠΠ
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Από το «ελληνικό FBΙ» η έρευνα για τη φονική σύγκρουση των δύο ελικοπτέρων
Καμένα κτίρια, δέντρα που έχουν γίνει στάχτη
«Η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών προχώρησε ταχύτερα από την ενίσχυση κρίσιμων υποδομών» αναφέρει το δημοσίευμα
Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ
Οι καταγραφές σε Πεντέλη και Πάρνηθα
Ο πρώην υπουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών
Χρειάζονται νέες μεθοδολογίες διαχείρισης
Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα
«Οι φωτιές του καλοκαιριού είναι ο καθρέφτης της δασικής πολιτικής που εφαρμόστηκε τους προηγούμενους μήνες» σημειώνει ο μετεωρολόγος
Πώς τα οχήματα μετατρέπονται σε κινητά συνεργεία ελέγχου για τις λεωφορειολωρίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.