Ελλαδα

Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς

71.181 «πρωτάκια» θα μπουν σήμερα στις τάξεις τους

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθήτρια κάθεται στη θέση της έχοντας τα βιβλία της μπροστά της πάνω στο θρανίο και σημειώματα για καλή σχολική χρονιά
Πρώτο κουδούνι σήμερα στα σχολεία – Οι αλλαγές της νέας χρονιάς © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ημέρα αγιασμούς και παράδοσης των βιβλίων στα σχολεία

Τα βήματά τους είναι λίγο νυσταγμένα. Στις πλάτες τους επέστρεψαν οι πολύχρωμες σάκες και τα γέλια τους είναι έτοιμα να πλημμυρίσουν τα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες. Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία ηχεί ξανά σήμερα Πέμπτη (11.9) σε χωριά, νησιά και πόλεις. Αυτή η ημέρα θα είναι η επίσημη πρώτη για 71.181 μαθητές της Α’ Δημοτικού, την ώρα που τα «πρωτάκια» έχουν μειωθεί αισθητά την τελευταία 15ετία. 714 σχολεία θα παραμείνουν φέτος κλειστά και το καμπανάκι δεν κρούει μόνο για το Υπουργείο Παιδείας, αλλά κυρίως για τις τοπικές αρχές και κοινωνίες.  

Το σχολικό έτος 2025 – 2026 ξεκινά με μικρές, ουσιαστικές αλλαγές στις υποδομές των σχολείων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Υπουργείο Παιδείας και οι Σχολικές Διευθύνσεις έδωσαν έναν αγώνα με τον χρόνο, ώστε τα πρώτα 431 σχολεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» να είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Τα έργα λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των σχολείων ολοκληρώθηκαν με τη συνδρομή και προς ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, ενώ «πριν από λίγες ημέρες οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν στον πρωθυπουργό ότι κάθε χρόνο θα δίνουν ποσό 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των σχολείων μας. Μαζί με τα χρήματα που θα διαθέσουμε από τον προϋπολογισμό, το ποσό θα φτάσει στα 650 εκατομμύρια. Έτσι, περισσότερα από 2.500 σχολεία παντού στη χώρα θ’ αλλάξουν πρόσωπο», δηλώνει σε συνέντευξή της στο νέο τεύχος της ATHENS VOICE – που κυκλοφορεί σήμερα - η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σοφία Ζαχαράκη
Μητσοτάκης: Ανακαινίζονται 431 δημόσια σχολεία - Σε Γυμνάσιο στου Ζωγράφου ο πρωθυπουργός © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στο μήνυμά της για τη νέα σχολική χρονιά, η υπουργός τονίζει ότι «το σχολείο είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζουμε το αύριο όχι μόνο με γνώσεις αλλά με αξίες, σχέσεις και εμπειρίες που συνοδεύουν τον καθένα σε όλη του τη ζωή. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου μάθησης, όπου η γνώση και η δημιουργικότητα συνδέονται με τη συνεργασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής». Σε αυτό το πλαίσιο, φέτος, συναντάμε μία σειρά από αλλαγές και «νέες αρχές» για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

10.000 επιπλέον απινιδωτές στα σχολεία

Μέσα στη χρονιά, αναμένεται να προστεθούν στα 2.000 σχολεία σε όλη τη χώρα που ήδη έχουν εξοπλιστεί με απινιδωτές, 10.000 ακόμη απινιδωτές σε σχολικές μονάδες. Πέραν από το ζήτημα της τοποθέτησης, το Υπουργείο θα τρέξει και το Πρόγραμμα Εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών και της πιστοποίησης των χρηστών των απινιδωτών στα σχολεία. «Θέλουμε τη χρονιά αυτή να τρέξει η εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών», σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Το νέο μάθημα στο Γυμνάσιο και ο ειδησεογραφικός γραμματισμός

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου θα διδαχθούν πλέον το μάθημα των Οικονομικών, το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος του οικονομικού εγγραμματισμού. Το μάθημα μπήκε στην τελευταία τάξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, πριν οι μαθητές επιλέξουν τον δρόμο των ΕΠΑΛ ή των ΓΕΛ. Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τις έννοιες: εισόδημα, δαπάνες και αποταμίευση.

Από τον Οκτώβριο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες». Στόχος του ο ειδησεογραφικός γραμματισμός στα σχολεία και η προστασία των μαθητών από τα fake news, μέσω της καλλιέργειας κριτικής σκέψης και ψηφιακής υπευθυνότητας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 12-18 ετών. Θα υπάρξει πλέον σύνδεση των ειδήσεων με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και της Γλώσσας, ενώ προβλέπεται η εμπλοκή μαθητών σε ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών, φωτογράφων και δημιουργών πολυμεσικού περιεχομένου. Η πρωτοβουλία θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε 30 Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Χανιά, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο κ.ά.) και θα έχει διάρκεια 12 μηνών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Ειδησεογραφικός γραμματισμός στα σχολεία - Πώς θα λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα που έρχεται τον Οκτώβριο

Επίσημη πρώτη για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Η Σοφία Ζαχαράκη βρίσκεται σήμερα στην Ξάνθη. Επέλεξε να ακούσει το πρώτο κουδούνι ως υπουργός Παιδείας από το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το οποίο αποτελεί ένα από τα 12 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία που θα λειτουργήσουν από φέτος στη χώρα.

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία λειτουργούν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας, σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο ανέλαβε την κτιριακή αναβάθμισή τους και την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα προσομοιάζει με αυτό των Πρότυπων Σχολείων και περιλαμβάνει καινοτομίες ως προς τον τρόπο σύνδεσής τους με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και τη λειτουργία των εκπαιδευτικών Ομίλων και Συνόλων.

Κουδούνι και στο πρώτο ΕΠΑΛ μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα

Φέτος, θα λειτουργήσει το πρώτο ΕΠΑΛ εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Λάρισας. Πρόκειται, για το 8ο Επαγγελματικό Λύκειο Λάρισας που θα λειτουργεί οργανωμένα σε σωφρονιστική δομή ενηλίκων στην Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού των φυλακών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι απόφοιτοι του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, το οποίο λειτουργεί ήδη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα από το 2004, «παρέμεναν χωρίς οργανωμένη διέξοδο για σπουδές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δυνατότητες περιορίζονταν σε αποσπασματικές ή εξ αποστάσεως λύσεις, χωρίς καθηγητές, χωρίς τάξεις, χωρίς υποδομές. Το αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία των κρατουμένων να αποκτήσουν αναγνωρισμένα προσόντα και να αποκτήσουν ελπίδα για αλλαγή πορείας».

Την ίδια ώρα, ιδρύθηκαν 8 νέα Εσπερινά Επαγγελματικά Λυκεία σε Σαμοθράκη, Σάπες Ροδόπης, Βόλο, Αργαλαστή Μαγνησίας, Σκιάθο, Ζάκυνθο, Έδεσσα, Κρανίδι, με στόχο την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε εργαζόμενους, ανέργους και ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει την επαγγελματική τους κατάρτιση, καθώς και την κάλυψη αναγκών τοπικών οικονομιών με εκπαιδευμένο δυναμικό.

Το μάθημα της κολύμβησης επεκτείνεται

Το ενδιαφέρον μαθητών και γονέων αυξάνεται για το μάθημα της κολύμβησης. Έτσι, η ηγεσία του Υπ. Παιδείας προχωρά στην ένταξή του και στην Γ’ και Δ’ Δημοτικού, εξετάζοντας το πώς θα μπορούσαν οι οικογένειες να ανακουφιστούν από τα έξοδα για τον εξοπλισμό που απαιτείται. «Είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους για να βρούμε τους κατάλληλους, ασφαλείς χώρους. Το κομμάτι της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών είναι για εμάς προτεραιότητα. Συνεργαζόμαστε με το Safe Water Sports, τον οργανισμό που έχει θέσει ψηλά τον στόχο για τη μείωση των πνιγμών στην Ελλάδα και την ασφάλεια στη θάλασσα. Αλλά στηριζόμαστε πάρα πολύ στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής. Περάσαμε, μάλιστα, στον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε, σημαντικές διατάξεις για τη διευκόλυνση του μαθήματος. Μικρή λεπτομέρεια αλλά ενδεικτική της προσοχής μας στο πρόγραμμα είναι η προσπάθεια να καλύψουμε το κόστος για τον εξοπλισμό κολύμβησης, ώστε να ανακουφίσουμε τις οικογένειες που δυσκολεύονται», δηλώνει η υπουργός Παιδείας.

Κορίτσι κολυμπά σε πισίνα
Το μάθημα της κολύμβησης μπαίνει στα σχολεία - Τι ισχύει από τη νέα σχολική χρονιά © Unsplash / Ben Ackerman

Το κεφάλαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το νέο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει από τη σχολική χρονιά που μόλις άρχισε είναι εκείνο της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της 89ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, της OpenAI και του Ιδρύματος Ωνάση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος εισαγωγής εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, πρόκειται για πρωτοβουλία για τη διερεύνηση και την υλοποίηση της αξιόπιστης, υπεύθυνης και ηθικής εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πρώτη φάση σε 20 δημόσια Γυμνάσια –πειραματικά, πρότυπα και Δημόσια Ωνάσεια σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και πέρυσι, ισχύει η απαγόρευση χρήσης κινητού στα σχολεία. Παράλληλα, 36.000 διαδραστικοί πίνακες έχουν ήδη τοποθετηθεί σε 7.000 σχολικές μονάδες, ενώ αναμένεται να παραδοθούν ακόμη 2.900. Επιπλέον, 117.000 σετ ρομποτικής και STEM βρίσκονται σε 11.146 σχολικές μονάδες.

Περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία

Στα σχολεία της χώρας θα βρεθούν φέτος 1.200 νέοι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι, ενώ επιπλέον 3.000 σχολεία στελεχώνονται με Ψυχολόγους- Κοινωνικούς Λειτουργούς. Επίσης, υπάρχουν πλέον 700 επιπλέον οργανικές θέσεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα ΚΕΔΑΣΥ.

Στο ίδιο πλαίσιο, δημιουργήθηκαν 8 νέα ειδικά σχολεία ((ΣΜΕΑΕ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επιπλέον 2 τομείς και 6 ειδικότητες στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια (ΕΝΕΕΓΥΛ).

Με το πρώτο κουδούνι θα λειτουργήσουν 3.448 Τμήματα Ένταξης σε δημόσιες σχολικές μονάδες, στις 13 περιφέρειες της χώρας και θα παρέχεται υποστήριξη από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και στο Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης → Σοφία Ζαχαράκη: Το πρώτο της κουδούνι ως υπουργού Παιδείας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY