- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η δράση της HOPEgenesis για την υπογεννητικότητα στην Αστυπάλαια
«Το έργο της HOPEgenesis παρέχει σημαντική βοήθεια στις μητέρες και τα ζευγάρια που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια, παρά τις δυσκολίες»
Όραμα της HOPEgenesis, η στήριξη της οικογένειας και η ανατροπή της υπογεννητικότητας στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας: την υπογεννητικότητα. Ένα πρόβλημα που δεν επηρεάζει μόνο τη δημογραφική ισορροπία, αλλά απειλεί και το μέλλον της κοινωνίας. Με τον αριθμό των γεννήσεων να μειώνεται διαρκώς και τον πληθυσμό να γερνά, η ανάγκη για δράση είναι πλέον επιτακτική. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η HOPEgenesis έρχεται να προσφέρει φως, ελπίδα και λύσεις.
Αστυπάλαια: Ένα νησί σε αναγέννηση
Η Αστυπάλαια είναι μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την υπογεννητικότητα. Το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων που καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος: ελάχιστες γεννήσεις και πολλές προκλήσεις για τις εγκύους δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις νέες οικογένειες.
Η HOPEgenesis προσπαθεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα, υλοποιώντας το όραμά της για στήριξη της οικογένειας και ανατροπή της υπογεννητικότητας στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Στην Αστυπάλαια, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: τρία νέα μωρά γεννήθηκαν πρόσφατα, δίνοντας ελπίδα σε ένα νησί που αγωνίζεται για τη δημογραφική του επιβίωση.
«Είμαστε πραγματικά περήφανοι για την απόδοση του προγράμματος σε πάρα πολλά ακριτικά νησιά, ένα εκ των οποίων είναι και η Αστυπάλαια. Η HOPEgenesis κλείνει φέτος 10 χρόνια. Ξεκίνησε υποστηρίζοντας τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί καλύπτοντας όλα τα έξοδα κύησης και τοκετού και προσφέροντας δωρεάν θεραπείες γονιμότητας», δηλώνει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Δρ. Στέφανος Χανδακάς, ιδρυτής της HOPEgenesis, ο οποίος μαζί με την ομάδα των εθελοντών έχουν ως αποστολή τους την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων για το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Η κ. Μιχαλίτσα Πατινιώτη, μόνιμη κάτοικος της Αστυπάλαιας, είναι μία από τις μητέρες που έχουν επωφεληθεί από τη δράση της HOPEgenesis. «Είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια που μας προσέφερε το πρόγραμμα. Η οικονομική ενίσχυση που μας παρέχει σε εισιτήρια, έξοδα νοσοκομείου κι εξετάσεων είναι πολύ σημαντική. Η βοήθειά τους ήταν ανεκτίμητη, από τα έξοδα της εγκυμοσύνης μέχρι την ιατρική παρακολούθηση. Χωρίς τη στήριξη αυτή, η απόφαση να αποκτήσω τρίτο παιδί θα ήταν αρκετά πιο δύσκολη. Εγώ ήμουν από τις πρώτες γυναίκες που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα και τώρα ωθώ κι άλλες εγκύους να το κάνουν. Με τη HOPEgenesis, εδώ στην Αστυπάλαια, αισθανόμαστε πως έχουμε κάποιον δίπλα μας να μας βοηθάει σε μια καθημερινότητα που αλλιώς θα είχε πολλές περισσότερες προκλήσεις για να αντιμετωπίσουμε. Νιώθουμε πολύ τυχεροί.», λέει η κυρία Πατινιώτη.
Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η μοναδική γενική γιατρός του νησιού, η κ. Εύη Γκίκα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των εγκύων. «Το έργο της HOPEgenesis παρέχει σημαντική βοήθεια στις μητέρες και τα ζευγάρια που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια, παρά τις δυσκολίες. Το έργο της είναι πάρα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα για ένα μέρος όπως η Αστυπάλαια που κινδυνεύει από το φαινόμενο της υπογεννητικότητας. Εξετάσεις, οικονομική ενίσχυση, ψυχολογική υποστήριξη. Η συμβολή της HOPEgenesis είναι πραγματικά πολύ σημαντική και την ευχαριστούμε όλοι», επισημαίνει η κυρία Γκίκα.
Η ομάδα πίσω από την αποστολή
Η HOPEgenesis δεν είναι απλώς μια οργάνωση· είναι ένα κίνημα που στηρίζεται σε 50 εθελοντές γιατρούς, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται σε 15 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Με περισσότερες από 800 οικογένειες που έχουν επωφεληθεί και πάνω από 450 απομακρυσμένες περιοχές στο πρόγραμμα, η HOPEgenesis συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας του χάρτη των γεννήσεων στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 450 απομακρυσμένες περιοχές (ακριτικά νησιά και δυσπρόσιτα χωριά), ενώ συνεργάζεται με 24 ιατρικά κέντρα σε Αθήνα και επαρχία.
Η δημογραφική κρίση: Ένα ζήτημα που μας αφορά όλους
Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της ΕΛΣΤΑΤ είναι ανησυχητικές: για κάθε γέννηση αντιστοιχούν δύο θάνατοι, ενώ μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί δραματικά. Η οικονομική αστάθεια και η ανεπαρκής κρατική υποστήριξη αποτελούν τους κύριους λόγους που αποτρέπουν την απόκτηση παιδιών, σύμφωνα με έρευνα της MetronAnalysis.
Η HOPEgenesis δείχνει τον δρόμο της αλλαγής. Με δράσεις που καλύπτουν έξοδα κύησης και τοκετού, απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση μέσω τεχνολογίας και δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, η οργάνωση ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργεί αξία. Σύμφωνα με το Κέντρο Αειφορίας, κάθε 1€ που δέχεται η HOPEgenesis ως χορηγία παράγει αξία 5,69€. Γι’ αυτό και η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στη δυνατότητα νέων γεννήσεων στις ακριτικές περιοχές, αλλά δημιουργεί παράλληλα υποδομές που υποστηρίζουν την ποιότητα ζωής των οικογενειών.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς, «όσο μεγαλώνουν τα παιδιά της HOPEgenesis, τα παιδιά δηλαδή που έχουν γεννηθεί μέσω του προγράμματος, έχουμε προχωρήσει σε έργα υποδομής, όπως παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και γήπεδα, για την συνολική υποστήριξη της ακριτικής οικογένειας. Το έργο μας υποστηρίζεται από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και όλα τα μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και συνεχώς μεγαλώνει και επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές, όπου παρατηρείται έντονο δημογραφικό πρόβλημα».
Η ιστορία της HOPEgenesis στην Αστυπάλαια είναι μια απόδειξη ότι η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η επιστημονική υποστήριξη μπορούν να ανατρέψουν τη δημογραφική κρίση. Με τη βοήθεια της οργάνωσης, το νησί και η ελπίδα για το μέλλον αναγεννιούνται.
Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις της HOPEgenesis, εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.