Ελλαδα

Καταστροφή σε Θεσσαλία και προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία «Daniel»

Νέο μήνυμα του 112 στον Παλαμά Καρδίτσας, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική από Λαμία μέχρι Κατερίνη

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταστροφές στον Βόλο
Καταστροφές στον Βόλο © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κακοκαιρία «Daniel»: Πού εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα σε όλη τη χώρα το πρωί της Πέμπτης

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel που χτυπάει τη χώρα, ενώ υπάρχουν και αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοούμενων (κατά πληροφορίες τρεις ή τέσσερις).

Σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλία καταγράφονται εικόνες απόλυτης καταστροφής, με ορμητικά νερά και χειμάρρους να παρασέρνουν από κλαδιά δέντρων, μέχρι αυτοκίνητα, τοίχους σπιτιών και δρόμους.

Το μεγαλύτερο μένος της κακοκαιρίας έχει δεχθεί η Μαγνησία, ενώ σε άμεσο κίνδυνο να πλημμυρίσουν εξακολουθούν να βρίσκονται τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμών.

Καταστροφές στον Βόλο
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Tέλος, η καταιγίδα προκάλεσε πολλά προβλήματα και στην Αττική - ειδικά στα ανατολικά του νομού, αλλά και στο κέντρο της πόλης και τα νότια προάστια - με πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Δύο αγνοούμενοι τουρίστες στο Πήλιο - Παρασύρθηκε η εξοχική τους κατοικία

Νιόπαντρο ζευγάρι Αυστριακών αγνοούνται εδώ και δύο μέρες στην περιοχή των Ποτιστικών στο Πήλιο.

Το νεαρό ζευγάρι από την Αυστρία παντρεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αργαλαστή και θεώρησαν ότι θα ήταν ασφαλείς μένοντας στο σπίτι τους

Ωστόσο, η παραθεριστική τους κατοικία - όπως και αυτή ενός ζευγαριού συμπατριωτών τους - παρασύρθηκαν προς τη θάλασσα και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvcdpgphijux)

Η Μαγνησία μετράει μέχρι στιγμής δύο νεκρούς: έναν 52χρονο άνδρα που καταπλακώθηκε από μάντρα στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Βόλου, όταν πήγε να φροντίσει τα ζώα του, και μία 87χρονη γυναίκα που βρέθηκε καταπλακωμένη από ξύλα και κλαδιά στην παραλία της Πάλτσης.

Παράλληλα, επισήμως αγνοούνται δύο άτομα, ένα στην Πάλτση Πηλίου και ο 42χρονος οδηγός του οχήματος που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην Αγία Αικατερίνη Βόλου.

Εικόνες «Αποκάλυψης» στη Μαγνησία

Από άκρη σε άκρη έχει πληγεί η Μαγνησία από την κακοκαιρία Daniel, με την πόλη του Βόλου να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Εικόνες με αυτοκίνητα που είναι κυριολεκτικά θαμμένα από χώμα, λάσπη, ξύλα στους δρόμους πρωταγωνιστούν σε όλο τον νομό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μεσάνυχτα, έβρεξε ξανά για μόλις 10 λεπτά και ήταν αρκετό για να πλημμυρίσει και πάλι ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς.

Στην πόλη του Βόλου, οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.

Στον Βόλο, που ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί.

Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή για δεύτερη ημέρα, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.

Σημειώνεται πως αναμένεται εντός των επόμενων ωρών η έλευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κλιμάκιο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο βρίσκεται ήδη στην περιοχή και διαβεβαιώνει πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.

Μήνυμα του 112 στον Παλαμά Καρδίτσας

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα λόγω της κακοκαιρίας. Μάλιστα, στις 7 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Παλαμά, ενώ αντίστοιχο μήνυμα είχε σταλεί και τα ξημερώματα στους Σοφάδες.

Ο κ. Τάσος από τον Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι από τις 4 παρά 20 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvcczqx1qu5d)

Μια άλλη κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι έχει εγκλωβιστεί.

«Θέλουμε ΕΜΑΚ δεν θα σωθούμε εμείς από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι, έξω έχει 1,5 μέτρο νερό. Θέλουμε βάρκα δεν βγαίνουμε από εδώ, θα πνιγούμε. Είναι μονοκατοικία το σπίτι με 3 σκαλοπάτια, αλλά έχει μπει μέσα νερό μέχρι το γόνατο. Ξημερώσαμε από τις 4.15 χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί από πουθενά και από τίποτα,. Δεν βρέχει αλλά έχει σπάσει ένα ποτάμι στην είσοδο του χωριού προς Ιτέα και από εκεί έρχεται όλο αυτό το νερό», είπε αρχικά.

«Εδώ που είμαι εγώ έχει πάρα πολλά σπίτια, εδώ και μία ώρα ανεβάζω στο Facebook έκκληση για βοήθεια. Είμαστε στον Παλαμά κοντά στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Είμαστε 3 άτομα. Θέλουμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε ρεύμα από το ξημέρωμα, δεν θα έχω μπαταρία στο κινητό σε λίγο», τόνισε η κάτοικος.

Εντωμεταξύ, χτες στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων ανατολικά της Καρδίτσας 19 επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε λεωφορείο ΚΤΕΛ και άλλοι 15 σε ΙΧ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο για τον απεγκλωβισμό τους.

Πνίγηκε ο θεσσαλικός κάμπος - Η κατάσταση σε Τρίκαλα και Λάρισα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλοι οι δήμοι Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Daniel. «Πνίγηκε» στα νερά της βροχής ο θεσσαλικός κάμπος με τους αγρότες να μετρούν τις πληγές τους.

Η είσοδος της πόλης της Λάρισας έχει μετατραπεί σε λίμνηΆνδρες της ΕΜΑΚ κινούνταν με βάρκα για να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν κατοίκους.

Καταστροφή σε Θεσσαλία και προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία «Daniel»

Στα Τρίκαλα, μήνυμα από το 112 εστάλη τα μεσάνυχτα στους κατοίκους της Πύλης, όπως επίσης και στην πόλη των Τρικάλων και γενικότερα σε όλο τον νομό.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό από Λαμία έως Κατερίνη

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από την Λαμία έως την Κατερίνη, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από την Κατερίνη έως τη Λαμία, στο ρεύμα προς Αθήνα, διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε τοπικές οδούς όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ή έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενη έλευση αυτών.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Λαμίας ειδοποιώντας τους για διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστός ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Προβλήματα στην Αττική

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και η Αττική από το διπλό «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» χθες Τετάρτη (7/9/2023), με αρκετούς δρόμους να πλημμυρίζουν και την Τροχαία να αναγκάζεται σε αρκετά σημεία να προχωρήσει στη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Πετράλωνα, πολλές βιοτεχνίες και αποθήκες έχουν πλημμυρίσει. Μάλιστα, στο Μοσχάτο οι δρόμοι θυμίζουν κρατήρες και ένα λεωφορείο έπεσε μέσα σε λακούβα και ακινητοποιήθηκε.

Καταστροφή σε Θεσσαλία και προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία «Daniel»

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, πάλι στο Μοσχάτο, ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε μέσα σε χαντάκι που είχε δημιουργηθεί στο οδόστρωμα από τη σφοδρή νεροποντή καθώς ο οδηγός δεν είχε καταλάβει ότι ήταν κλειστός ο δρόμος.

Καταστροφή σε Θεσσαλία και προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία «Daniel»

Ανοιχτός είναι ο σταθμός «Ευαγγελισμός» του Μετρό σήμερα, μετά τα χθεσινά προβλήματα λόγω πλημμύρας.

Το πρώτο κύμα του «Daniel» στην Αθήνα σημειώθηκε χθες το απόγευμα όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια προκαλώντας κομφούζιο σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στο Μοναστηράκι πλημμύρισαν καταστήματα, ενώ από το δεύτερο κύμα έντονων βροχοπτώσεων νερά μπήκαν και στο διάδρομο του νοσοκομείου ΚΑΤ.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξαν προβλήματα και με τις πτήσεις, καθώς αεροπλάνα αδυνατούσαν να προσεγγίσουν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.