Ελλαδα

«Μου φώναζαν να τους σώσω»: Ο βαρκάρης της Μεταμόρφωσης μιλά για την ώρα της καταστροφής

Το οδοιπορικό της ATHENS VOICE στο χωριό-φάντασμα και η συνομιλία με τον 80χρονο Κώστα Τασιόπουλο

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Μου φώναζαν να τους σώσω»: Ο βαρκάρης της Μεταμόρφωσης μιλά για την ώρα της καταστροφής
O 80χρονος Κώστας Τατσιόπουλος έσωσε πολλούς με τη βάρκα του © Nick Paleologos / SOOC

Κακοκαιρία Daniel: Ο βαρκάρης της Μεταμόρφωσης περιγράφει στην ATHENS VOICE πώς έσωσε 18 συγχωριανούς του την ώρα της πλημμύρας - Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στο χωριό-φάντασμα 

Βυθισμένο στο νερό και τις λάσπες παραμένει για έκτη συνεχόμενη ημέρα, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, το μικρό χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Έξι ημέρες τα σπίτια είναι καλυμμένα από κλαδιά, σκουπίδια, νεκρά ζώα, με τα νερά να μη βρίσκουν γρήγορη δίοδο προς τον Πηνειό.

Η πλημμύρα της περασμένης Τετάρτης έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο μικρό χωριό των 200 σπιτιών, που βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από τον Παλαμά. Αρκετοί από τους περίπου 300 κατοίκους, οφείλουν τη ζωή τους σε έναν 80χρονο άνδρα. Τον κ. Κώστα Τασιόπουλο, τον άνθρωπο που πλέον είναι γνωστός ως «ο βαρκάρης της Μεταμόρφωσης».

Απεγκλώβισε με τη μικρή σιδερένια του βάρκα συνολικά 18 συγχωριανούς του, οι οποίοι κινδύνευαν να πνιγούν από τα ορμητικά νερά. Οι εικόνες που κατέγραψε η ATHENS VOICE στο βυθισμένο χωριό της Μεταμόρφωσης είναι συγκλονιστικές, αφού το νερό στο χαμηλότερο σημείο του φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στο πιο βαθύ κομμάτι αγγίζει τα έξι μέτρα.

Ένα χωριό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν μπορεί για λόγους ασφαλείας να κατοικηθεί εκ νέου.

Πλημμυρισμένο χωριό η Μεταμόρφωση Καρδίτσας
Θα χρειαστούν έως και 15 ημέρες για να καθαρίσει το χωριό από τα νερά © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

«Έβγαλα τα κεραμίδια και έσωσα ένα ζευγάρι»

Ο κ. Τασιόπουλος προθυμοποιήθηκε να μας μεταφέρει στο χωριό με τη βάρκα του. Το σιδερένιο βαρκάκι έχει ζωή περίπου 40 ετών. Με ένα κοντάρι ύψους περίπου τριών μέτρων, ο «βαρκάρης της Μεταμόρφωσης» μας παρέλαβε 100 μέτρα έξω από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Ο δρόμος έχει διαλυθεί και δίπλα σε ένα γεφυράκι σταματούν τα αυτοκίνητα αφού το νερό έχει ύψος περίπου ένα μέτρο. Ένας άνδρας με σκληρή χειραψία, βλέμμα που αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως σε «ζύγισε με το καλημέρα», χαμογελαστός και με αφοπλιστική ευγένεια μας λέει: «εσύ θα κάτσεις εδώ, εσύ στην πρύμνη και θα είμαστε μια χαρά».

Με γρήγορες κινήσεις και παρά τα 80 του χρόνια, ο κ. Κώστας μας μετέφερε μέσα στο χωριό. Εικόνες απόκοσμες, με τα σημάδια της στάθμης του νερού που είχε καλύψει τα σπίτια μέχρι τα κεραμίδια να είναι ακόμα εμφανή. Τα περισσότερα σπίτια παραμένουν μέχρι και σήμερα κατά το ήμισυ μέσα στο νερό.

«Μου φώναζαν να τους σώσω»: Ο βαρκάρης της Μεταμόρφωσης μιλά για την ώρα της καταστροφής
O 80χρονος Κώστας Τατσιόπουλος © Nick Paleologos / SOOC

«Από αυτό το σπίτι» ανέφερε ο κ. Τασιόπουλος δείχνοντας μας μια υπερυψωμένη μονοκατοικία με κεραμίδια, «έσωσα ένα ανδρόγυνο. Το νερό είχε φτάσει τα πέντε μέτρα. Σταμάτησα στην κορυφή στα κεραμίδια – αναγκάστηκα να βγάλω τέσσερις σειρές ώστε να ανοίξω χώρο. Πρώτα έβγαλα τον σύζυγο και στη συνέχεια με τη βοήθειά του, απεγκλωβίσαμε τη γυναίκα του. Όλοι ήμασταν φοβισμένοι καθώς το νερό πλημμύριζε συνεχώς το χωριό. Τελικά, κατάφερα και τους πήγα στο κοινοτικό γραφείο που είναι το πιο ψηλό οίκημα του χωριού».

Ενώ μας οδηγούσε με την μπλε σιδερένια του βάρκα μέσα στο χωριό, ο «βαρκάρης της Μεταμόρφωσης» μας εξηγούσε τις διαδρομές που έκανε: «Έβγαλα τους πρώτους. Στη συνέχεια άκουγα φωνές που καλούσαν σε βοήθεια. Ο φόβος μου έδωσε, νομίζω, δύναμη να συνεχίσω. Πάω στο επόμενο σπίτι και βγάζω μια οικογένεια με τέσσερα άτομα.

»Στο αμέσως επόμενο σπίτι με είδαν από τα κεραμίδια άλλοι τρεις άνθρωποι οι οποίοι ήταν ήδη μέσα στο νερό και θα πνιγόντουσαν. Πήγα γρήγορα και τους μάζεψα και αυτούς. Βρεθήκαμε οκτώ άνθρωποι μέσα σε αυτό το μικρό βαρκάκι, όμως, τα καταφέραμε καιφτάσαμε μέχρι το κοινοτικό γραφείο.

»Μετά, δίχως άλλη σκέψη, συνέχισα να γυρνάω στο χωριό και να φωνάζω. Συνολικά, κατάφερα και έσωσα 18 συγχωριανούς μου», λέει με βουρκωμένα μάτια αλλά και με περηφάνια ο 80χρονος Κώστας Τασιόπουλος.

Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Βυθισμένο στα νερά το χωριό
Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Βυθισμένο στα νερά το χωριό © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

«Έχω ζήσει άλλες τρεις πλημμύρες. Αυτό εδώ ήταν απίστευτο»

Σε ηλικία μόλις 10 ετών, ο κ. Τασιόπουλος βίωσε την πρώτη πλημμύρα του χωριού. Με μια βάρκα περίπου επτά μέτρων του θείου του είχαν σώσει τότε κάποιους ανθρώπους. Δεν ήταν όμως τέτοια η κατάσταση, όπως παραδέχεται ο ίδιος.

«Το 1994 το χωριό πλημμύρισε και το νερό έφτασε το 1,5 μέτρο. Με τον Ιανό, πάλι τα ίδια. Αυτή τη φορά όμως, ήταν το κάτι άλλο. Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω, είχα το άγχος να σώσω τους συγχωριανούς μου. Πήγαινα στα σπίτια, περνούσα πάνω από εξώπορτες, πάνω από τρακτέρ, γιατί τις πρώτες ημέρες τα νερά ήταν καθαρά, όχι όπως τώρα που έχουν βρομιά. Έβλεπες τα πάντα από κάτω. Επί δύο ημέρες δεν σταμάτησα. Την τρίτη ημέρα δεν άντεχα άλλο. Ευτυχώς, ήρθε το ελικόπτερο και μας απεγκλώβισε από το κοινοτικό γραφείο του χωριού. Μας πήγαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας. Έτσι σωθήκαμε», ανέφερε συγκλονισμένος ο 80χρονος άνδρας.

Τα πάντα έχουν καταστραφεί στη Μεταμόρφωση

Πανάκριβα γεωργικά μηχανήματα καταστράφηκαν από το νερό και τα φερτά υλικά. Αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα με τη δυσοσμία να είναι ιδιαίτερα αισθητή. Τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο στο χωριό.

Οι φωτογραφίες που κατέγραψε η ATHENS VOICE μαρτυρούν ακόμη και σήμερα τα όσα βίωσαν οι άνθρωποι στη Μεταμόρφωση. Σύμφωνα με τους ντόπιους, για να φύγει όλο αυτό το νερό θα χρειαστούν περίπου 15 ημέρες. Τα σπίτια όμως δεν θα είναι κατοικήσιμα. Οι τοίχοι έχουν «ποτίσει», όλα τα ξύλινα τμήματα έχουν ήδη φουσκώσει και οι στέγες σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταρρέουν.

Στα χωριά Μεταμόρφωση, Βλοχός και Μαραθέα, που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια μοίρα, πιθανότατα οι κάτοικοι να μην μπορέσουν να επιστρέψουν. Έτσι και αλλιώς δεν έχει απομείνει τίποτε που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Κουζίνες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, τίποτε δεν θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Αυτοί οι περίπου 200 κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, αναρωτιούνται τι θα κάνουν από τώρα και πέρα, ειδικά από τη στιγμή που ο χειμώνας είναι προ των πυλών.

Μεταμόρφωση Καρδίτσας: Βυθισμένο στα νερά το χωριό
Τίποτα πια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα πλημμυρισμένα σπίτια στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ
Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι και νεκρά ζώα που επιπλέουν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας
Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι και νεκρά ζώα που επιπλέουν στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ
Πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια βουτηγμένα στο νερό μετά τις πλημμύρες στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας
Έντονη η οσμή της αποσύνθεσης από τα νεκρά ζώα στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας © ATHENS VOICE / ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ