Ελλαδα

Αν μάθαμε κάτι, τώρα δεν είναι η ώρα να τάξουμε θαύματα και επιδόματα για τη Θεσσαλία

Χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη και γνήσια προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ικανών ανθρώπων αυτού του τόπου

e7b99248-7ac6-41a5-9436-e73bba1b8594.jpeg
Μάκης Μυλωνάς
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αν μάθαμε κάτι, τώρα δεν είναι η ώρα να τάξουμε θαύματα και επιδόματα για τη Θεσσαλία
© Λεωνίδας Τζέκας/ Eurokinissi

Κακοκαιρία Daniel: Αν θέλει να αλλάξει κάτι στη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας μην ανακοινώσει αυτή τη στιγμή τίποτα για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας

Αν έχουμε μάθει κάτι από τις διαδοχικές φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών κι αν πραγματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα, ήρθε η ώρα να μην ανακοινώσει αυτή τη στιγμή τίποτα για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας.

Ούτε μαζικές προσλήψεις, ούτε τυφλές αποζημιώσεις για την κατεστραμμένη παραγωγή, ούτε δεσμεύσεις για πανάκριβους εξοπλισμούς, ούτε προνομιακούς διορισμούς για τους πλημμυροπαθείς στο Δημόσιο, ούτε μόρια για τα παιδιά τους στις προσεχείς Πανελλήνιες εξετάσεις. Ας ανακοινωθεί ένα βασικό πρόγραμμα στήριξης για τις άμεσες ανάγκες των χιλιάδων θυμάτων και μετά η κυβέρνηση οφείλει να αντισταθεί στον ίδιο της τον πελατειακό εαυτό, να σηκώσει πραγματικά τα μανίκια και να μην ανακοινώσει τίποτα άλλο, μέχρι να είναι πραγματικά έτοιμη να το κάνει.

Σηκώνω τα μανίκια δεν σημαίνει προσλαμβάνω χιλιάδες νέους πυροσβέστες και δασολόγους χωρίς να ξέρω πρώτα τι θέλω να τους κάνω. Δεν σημαίνει ότι αγοράζω πανάκριβα αεροπλάνα και ελικόπτερα όταν πρώτα δεν έχω καταρτίσει ένα σχέδιο βέλτιστης αξιοποίησής τους. Δεν σημαίνει ότι αποζημιώνω χωρίς προϋποθέσεις την κατεστραμμένη παραγωγή, όταν δεν έχω έτοιμο ένα νέο βιώσιμο σχέδιο για την αγροτική ανάπτυξης της περιοχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη προνοήσει, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται στο 5ο έτος της θητείας της και θα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος που της αναλογεί. Αλλά ένα σχέδιο που δεν καταρτίστηκε μέσα σε 4 χρόνια, δεν μπορεί να καταρτιστεί μέσα σε 2 μέρες, μόνο και μόνο για να χειροκροτηθεί από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και για να προταθεί στους απελπισμένους κατοίκους ως «σωτήρια».

Χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη και γνήσια προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ικανών ανθρώπων αυτού του τόπου, κι όχι των αρεστών και των βολικών

Αλίμονο κι αν διευθετήσεις προεκλογικής υφής θα ήταν αρκετές για να αντιμετωπιστούν τα όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη και γνήσια προσπάθεια αξιοποίησης των πιο ικανών ανθρώπων αυτού του τόπου, κι όχι των αρεστών και των βολικών. Γιατί μπορεί τελικά να μη χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις, αλλά καλύτερη αξιοποίηση του σημερινού προσωπικού. Μπορεί να μη χρειάζονται περισσότερα ελικόπτερα, αλλά περισσότερα drones χαμηλού κόστους – τα οποία μπορούμε να παράγουμε αντί να εισάγουμε.Όπως μπορεί και να μη χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές, αλλά ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου ώστε ο χαρακτήρας οποιουδήποτε κομματιού γης σε αυτή τη χώρα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Μπορεί η αγροτική παραγωγή να καταστεί πιο βιώσιμη με τολμηρές τομές ως προς το μέγεθος του κλήρου και το είδος των καλλιεργειών και όχι με μια απλή εφάπαξ αποζημίωση της σοδειάς που καταστράφηκε.

Δεν χρειαζόμαστε άλλες υποσχέσεις της στιγμής, χρειαζόμαστε μονάχα την υπόσχεση ότι αυτή τη φορά στην καρδιά του νέου εθνικού σχεδιασμού θα είναι ο πολίτης και οι ανάγκες του και όχι ο πολιτικός και οι εφήμερες αγωνίες της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ