Ελλαδα

Προ των πυλών νέο κύμα καύσωνα - Πώς θα διαμορφωθούν οι θερμοκρασίες

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα και τις επόμενες μέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρίστριες εν μέσω καύσωνα στην Αθήνα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καιρός σήμερα: Πολλά τα μποφόρ και θερμοκρασίες μέχρι 41 βαθμούς την Τετάρτη, ενώ νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από την Πέμπτη

Για τουλάχιστον 5 μέρες αναμένεται να διατηρηθούν οι συνθήκες καύσωνα στη χώρα μας, ενώ νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη χώρα μας από την Πέμπτη (20/07).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Meteo, με βάση την ανάλυση πολλαπλών προγνωστικών σεναρίων για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων ενδεικτικά πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 18-28 Ιουλίου ο καύσωνας αναμένεται να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Αναλυτικά:

  1. Στην πρώτη φάση, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, αναμένουμε την διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, διατηρώντας την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές όπως ήδη τονίσαμε σε προηγούμενη μας ανακοίνωση.
  2. Στην δεύτερη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής 20 - 23 Ιουλίου, οπότε υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, αναμένουμε σταδιακή αλλά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων - πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών.
  3. Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής 24 - 28 Ιουλίου, οπότε υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα, αναμένουμε αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Τέλος, στη συνέχεια αναμένεται εκ νέου πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Προ των πυλών νέο κύμα καύσωνα - Πώς θα διαμορφωθούν οι θερμοκρασίες

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή θα είναι οι πολύ δύσκολες μέρες από τη νέα έξαρση της θερμοκρασίας που θα προκαλέσει συνθήκες καύσωνα, με 43-44 βαθμούς Κελσίου.

Ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει από την Πέμπτη, που θα πέσουν οι άνεμοι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο νέος καύσωνας έχει προκαλέσει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, η οποία κάνει έκκληση στους πολίτες και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μην κυκλοφορούν και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ από Δευτέρα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας 2-5 βαθμούς.

Αναλυτικά οι προβλέψεις για τις θερμοκρασίες από σήμερα είναι οι εξής:

  • σήμερα Τρίτη (18-7-2023) και αύριο Τετάρτη (19-7-2023) οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν "ετησίες" άνεμοι (μελτέμια) που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
  • την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.
  • ειδικότερα από την Παρασκευή (21-7-2023) έως και την Κυριακή (23-7-2023) η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα (24-7-2023) αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Τετάρτη (19-7-2023) η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Δυτική Στερεά και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (20-7-2023) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή (21-7-2023) έως και την Κυριακή (23-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (24-7-2023) η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Ο καιρός για την Τετάρτη

Για την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα κεντρικά, νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και τοπικά στις Κυκλάδες και στη Ρόδο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 40 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 35 βαθμούς), 26 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41 βαθμούς), 27 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 23 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 21 έως 36 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ