Ελλαδα

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη - Η εξέλιξη της θερμοκρασίας ανά ημέρα

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύζωνας μέσα στον καύσωνα στην Αθήνα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καύσωνας: Έξι μέρες με πάνω από 41 βαθμούς «βλέπει» από Πέμπτη ο Αρναούτογλου

Για το νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη, αλλά και την εξέλιξη της θερμοκρασίας από σήμερα μέχρι την Τετάρτη προειδοποιεί το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Από σήμερα, Κυριακή, έως και την Τετάρτη θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες και θα μειωθεί η ένταση της ζέστης. Προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, καθώς οι Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ωστόσο ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

Την Πέμπτη (20-7-2023), οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Από την Πέμπτη έως τουλάχιστον και την Κυριακή (23-7-2023) νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως και την Τετάρτη (19-7-2023), η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή στα ανατολικά και τα βόρεια, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
  • στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου
  • στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά τους 41 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Έξι μέρες με πάνω από 41 βαθμούς «βλέπει» από Πέμπτη ο Αρναούτογλου

Τη νέα του πρόβλεψη για την πορεία των θερμοκρασιών μέχρι και την Τρίτη 25 Ιουλίου δημοσίευσε στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος «βλέπει» ότι τα θερμόμετρα θα δείξουν πάνω των 41 βαθμών Κελσίου για έξι συνεχόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη.

Στο μετεώγραμμα που ανήρτησε την Κυριακή το μεσημέρι ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, η «ανηφόρα» για τις θερμοκρασίες ξεκινά την Τετάρτη με 39 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και το θερμόμετρο μένει πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον έξι ημέρες.

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί ότι στους κλειστούς κάμπους η θερμοκρασία μπορεί να αυξημένη κατά 1-2 βαθμούς Κελσίου, αλλά αντίθετα στα ορεινά από τα 500 μέτρα υψόμετρο έως και 4 με 8 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά 3-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Η θερμοκρασία ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ με μια μόνο ματιά! Φίλες και φίλοι! Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Sunday, July 16, 2023

SOS για τον κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Κυριακή αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στα ανατολικά ηπειρωτικά και κυρίως στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία στις ίδιες περιοχές θα σημειώσει μικρή υποχώρηση. Όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και με κατά τόπους ισχυρές ριπές.

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη - Η εξέλιξη της θερμοκρασίας ανά ημέρα

Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα οδηγήσει στην επικράτηση καιρού τύπου Hot-Dry-Windy, αυξάνοντας σημαντικά την επικινδυνότητα για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο.

Στις περιοχές με την υψηλότερη επικινδυνότητα για την Κυριακή περιλαμβάνονται η Αττική (κυρίως ανατολικά), η κεντρική και νότια Εύβοια, καθώς επίσης και οι Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Ν. Κρήτη.

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη - Η εξέλιξη της θερμοκρασίας ανά ημέρα

Τη Δευτέρα, υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένουμε σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο και στα κεντρικότερα τμήματα της νότιας Κρήτης. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένουμε σε Δ. Στερεά, Ηλεία, Μεσσηνία, Λήμνο, Σάμο και Κυκλάδες.

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από την Πέμπτη - Η εξέλιξη της θερμοκρασίας ανά ημέρα

Κόκκινος συναγερμός σε έξι περιφέρειες την Κυριακή και τη Δευτέρα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει για τον κίνδυνο πυρκαγιών την Κυριακή και τη Δευτέρα σε έξι περιοχές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που φέρνει ο καύσωνας «Κλέων» αλλά και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Συγκεκριμένα για σήμερ και αύριο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ