Ελλαδα

Συνεχίζονται οι έρευνες στα Κύθηρα για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο

Έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος
Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτογραφία αρχείου)© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα: Οι έρευνες των αρχών στη θάλασσα, οι διασώσεις και οι μαρτυρίες

Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι στα Κύθηρα από στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του λιμενικού για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε 95 μετανάστες και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια.

Συνολικά μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί ογδόντα άνθρωποι (55 άνδρες, 7 γυναίκες, 17 αγόρια, 1 κορίτσι), ενώ απογευματινές ώρες χθες εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν από στελέχη της ΜΥΑ 6 σοροί προσφύγων (4 άνδρες και 2 γυναίκες) που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Το σημείο όπου ναυάγησε το σκάφος με τους πρόσφυγες στα Κύθηρα
Το σημείο όπου ναυάγησε το σκάφος με τους πρόσφυγες στα Κύθηρα © ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI

Κύθηρα: Έξι σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα δύο ημέρες μετά το ναυάγιο

Έξι σοροί προσφύγων εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από στελέχη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος από τη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο πλοιαρίου στην περιοχή, το οποίο τα ξημερώματα της Πέμπτης (6/10) συγκρούστηκε σε βράχια.

Στο σημείο βρίσκονται συνεχώς από την ημέρα του συμβάντος δυνάμεις του λιμενικού σώματος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού και κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων ήταν αδύνατη καθώς στο σημείο έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο κατά δήλωση των προσφύγων επέβαιναν συνολικά 95 άτομα ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται ακόμα 9 άτομα.

Ναυάγιο με πρόσφυγες στα Κύθηρα: Καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο

Οι πρόσφυγες που έχουν διασωθεί βρίσκονται στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου των Κυθήρων, ενώ οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν με όλα όσα έχουν διαθέσιμα να τους βοηθήσουν. Διασωθείς που μίλησε στην ΕΡΤ περιέγραψε τη στιγμή του ναυαγίου. «Ήμασταν όλοι μέσα, περίπου 97 άτομα και τελικά το πλοίο προσέκρουσε στους βράχους, δεν είχαμε ρεύμα, για αυτο και δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Και ο καπετάνιος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία. Τον είδαμε. Έπεσε στη θάλασσα και δεν τον ξαναείδαμε. Ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος από τη Συρία».

Ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης με γερανοφόρο όχημα, έσωσε 80 ανθρώπους μέσα σε δύο ώρες και μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ. «Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε: «Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωπο. Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, όταν οι πρόσφυγες ναυάγησαν και ανέβηκαν στη στεριά, νόμισαν ότι είχαν φτάσει ήδη στην Ιταλία. Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό των διακινητών, αλλά και του δικτύου που επιβιβάζει πρόσφυγες σε βάρκες με προορισμό την Ιταλία. Στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ